• Українська
  • English
10 міфів про методи контрацепції
10 міфів про методи контрацепції

10 міфів про методи контрацепції

13 травня на кафедрі акушерства, гінекології та перинатології асистентом Маринчиною І.М. проведено круглий стіл зі студентами 28 групи на тему: «10 міфів про методи контрацепції».

За останні сто років жінкам нав’язали безліч помилкових уявлень про репродуктивне здоров’я. Дівчат з дитинства вчили, що менструація – табу, і говорити про неї у пристойному суспільстві просто неприпустимо. 

На початку двадцятого століття про обмеження народжуваності ніхто і не чув, а всякі протизаплідні засоби були офіційно поза законом. Тільки в середині минулого століття в суспільстві вголос заговорили про використання контрацептивів, в тому числі в шлюбі. Ось кілька найпоширеніших помилок про основні методи контрацепції і спростовують їх факти.

Способи контрацепції навіть нині оповиті міфами і неясностями, оскільки багато людей соромляться говорити про це з лікарями і воліють черпати інформацію з інтернету, газет, телебачення, від рідних і друзів. У теж час питання захисту від небажаної вагітності виникають в кожній парі, і найменша помилка може призвести до появи дитини або неприємних наслідків у вигляді аборту. 

Десять міфів про методи контрацепції

1. Багато жінок впевнені, що гормональні препарати призводять до неконтрольованого набору ваги. Ще за часів молодості наших батьків КОК (комбіновані оральні контрацептиви), дійсно, містили велику дозу гормонів, яка приводила до зайвої ваги. Однак сьогодні це питання практично вирішене, сучасні таблетки містять незначну дозу естрогену і не затримують рідину в організмі жінки. Якщо подібні проблеми виникають, то найчастіше вони викликані особистою непереносимістю препарату або іншими захворюваннями в організмі жінки.

2. Популярний міф і про те, що КОК і алкоголь не сумісні, насправді дія таблеток слабшає, якщо після прийому препарату через алкогольну інтоксикацію у жінки виникає блювота. У такому випадку необхідно використовувати бар’єрні способи захисту. У всіх інших випадках алкоголь не впливає на дію КОК.

3. Багато жінок чули про те, що прийом КОК знижує лібідо. Подібна реакція, дійсно, можлива, однак, її поява виникає досить рідко. Зниження лібідо можливо також в перші місяці прийому протизаплідних таблеток, оскільки відбувається адаптація організму. Дослідження показують, що подібний метод контрацепції сприяє підвищенню потреб жінок в інтимній близькості.

4. Невірний і міф про те, що прийом КОК викликає безпліддя. Дослідження показують, що жінки, які робили аборти, або не оберігалися протягом статевого життя, страждають безпліддям в два рази частіше. Згідно з результатами дослідження, шанс завагітніти в перші місяці після припинення прийому КОК збільшується, на відміну від тих випадків, коли жінка не приймала препарати і також намагається зачати дитину.

5. Багато жінок впевнені, щоб уникнути побічних ефектів необхідно на якийсь час призупинити прийом подібних препаратів. Проте дослідження фахівців говорять про інше: немає ніяких побічних дій для організму, а, отже, нема потреби відмовлятися від даних препаратів. Більше того відмова від КОК змушує організм знову адаптуватися до нового режиму роботи, що призводить до небажаного стресу.

6. Існує міф про те, що КОК не можна приймати дівчатам молодше двадцяти років. Дана інформація не обґрунтована, оскільки подібні препарати не тільки захищають від небажаної вагітності, але і вирішують проблеми зі шкірою і волоссям, викликані підлітковим віком.

7. Багато жінок впевнені, що здатність завагітніти під час годування грудьми дорівнює нуля, однак, це не зовсім так. Організм жінки, дійсно, захищає її від повторного запліднення до моменту появи менструації за умови, що жінка годує дитину грудьми до 8 разів на добу. Згідно зі статистикою 10% жінок звертаються до клініки, щоб перервати вагітність в перший рік після народження дитини, оскільки не змогли дотримати всіх необхідні умови для збереження природної контрацепції. Варто пам’ятати, що через 3-4 тижні після пологів жіноча статева система повністю готова до повторного запліднення, і годування грудьми в більшості випадків не захищає від небажаної вагітності.

8. Недосвідчені жінки вважають, що якщо статеве життя не несе регулярний характер, то немає сенсу приймати КОК, набагато зручніше скористатися «пожежними» методами контрацепції. Однак, таблетка посткоитального контрацептиву завдає значні шкоди організму, адже містить велику дозу гормонів. Більше того, часте і регулярне рішення проблем подібним чином може привести до безпліддя, порушення гормонального фону і серйозним захворюванням. Вдаватися до подібних методів захисту лікарі рекомендують лише в крайніх випадках.

9. Багато жінок вважають за краще не оберігатися під час сексу в період місячних і за кілька днів до і після них. Дійсно, більшість жінок вагітніють в середині циклу, проте шанс запліднення існує і під час менструації. Крім того, не варто забувати, що сперматозоїди можуть жити в піхву жінки до 5 діб, чекаючи момент овуляції.

10. Жінки після 45 років також мають шанс завагітніти, не дивлячись на те, що їх репродуктивна система готується до спокою. Організм кожної жінки індивідуальний, тому не варто забувати про захищений секс. В історії медицини відомо багато цікавих випадків пізніх пологів, і 45-50 років далеко не межа.

Корисно знати