• Українська
  • English
Онкологічні захворювання шкіри у дітей
Онкологічні захворювання шкіри у дітей

Онкологічні захворювання шкіри у дітей

Меланома – це одне з найбільш небезпечних онкологічних захворювань, що вражає людей працездатного віку.

На жаль, сьогодні у всьому світі реєструється збільшення кількості випадків захворювання на меланому, що пов’язано як з поліпшенням діагностики захворювання, так і з зовнішніми причинами (підвищення сонячної активності, погіршення екологічної обстановки і т. д. ).

Чи буває меланома у дітей?

Даний вид раку найбільш характерний для дорослих, проте він зустрічається і в дитячому віці. До педіатричної меланоми відносяться пухлини, зареєстровані з народження до 18 років. За даними Національного інституту раку США, на частку меланоми припадає близько 3% дитячих онкологічних захворювань. Іноді це захворювання зустрічається і у новонароджених. Останнім часом меланома стає більш поширеною, особливо у дівчаток-підлітків. Сонце і солярії підвищують ризик хвороби.

Меланома у дітей в основному виявляється в період активного росту – в 4-6, а також 11-15 років. За локалізацією переважно вражає голову, шию, кінцівки.

Рак шкіри у дітей середнього і старшого віку за своїми морфологічним властивостям і симптомів ідентичний з раком шкіри у дорослих пацієнтів. Найчастіше пухлина являє собою зростаюче новоутворення, яке відрізняється від інших пігментних невусів дитини. Більшість меланом пігментовані.

Близько 60% утворень відповідає критеріям ABCDE:

A асиметрія

B нерівність меж

C зміна кольору

D діаметр> 6 мм

E розвиток

У дітей молодшого віку поверхнево поширена меланома зустрічається рідше, а критерії ABCDE проявляються лише в 40% випадків. У цьому віці частіше розвиваються амелатонічні (червоні) і вузлові меланоми. Вони має тенденцію до більшого потовщення і ущільнення, ніж аналогічні меланоми у дітей старшого віку і дорослих.

Ознаки меланоми у дитини молодшого віку мають особливості:

1. Малі вроджені невуси зустрічаються у 1 новонародженого з 100. Меланоми є рідкісним ускладненням вроджених невусів малих і середніх розмірів.

2. У дітей молодшого віку поверхнево поширена меланома зустрічається рідше, а критерії ABCDE проявляються лише в 40% випадків.

3. Ризик меланоми підвищується при великих вроджених невусах.

Меланома виникає у 4% дітей у віці 10 років і молодше, народжених з гігантськими меланоцитарними невусами більше 40 см в діаметрі. Вроджені гігантські меланоцитарні невуси дуже рідкісні, вони виявляються у 1 з 20 000 новонароджених.

Для них характерні такі особливості:

меланома може виникати в центрі пігментної плями;

вони мають тенденцію розвиватися в більш глибоких шарах дерми;

меланома може виникнути в органах центральної нервової системи внаслідок нейрошкірного меланоцитозу;

ризик формування меланоми зростає у гігантських невусів, які поширюються по серединній лінії хребта і мають пігментні плями-супутники;

профілактичне видалення невусів не знижує ризику розвитку меланоми.

Меланома у дітей, розвивається в області гігантського невусу, часто має стерті симптоми, і її важко виявити на початкових стадіях. Також значні труднощі становить собою її хірургічне видалення, в ряді випадків така операція виявляється неможливою.

Меланома шкіри до періоду статевого дозрівання зустрічається вкрай рідко. Захворювання становить близько 3% всіх педіатричних форм раку.

Рання і точна діагностика педіатричній меланоми є запорукою успішного лікування. Застосування передових технологій сприяє своєчасному виявленню патологічних змін.

Підходи до лікування дитячої меланоми такі ж, як і у лікуванні дорослих. Новоутворення, які є підозрілими щодо меланоми, повністю видаляються шляхом проведення початкової діагностичної біопсії, зазвичай з 2-міліметровим відступом. Якщо за результатами патогістологічного дослідження підтверджується меланома, то проводиться хірургічна процедура для видалення більш широкого краю нормальної шкіри.

Лікувально-діагностичні заходи після операції спрямовані на запобігання рецидивів і виявлення нових уражень шкіри. Сучасні онкологічні протоколи передбачають використання нових протипухлинних засобів. Лікування індивідуально, може включати операцію, променеву, а також імунотерапію.

Профілактика дитячої меланоми

В основі профілактики педіатричних меланом лежить утримання від шкідливої дії сонячного опромінення. Дитячі дерматологи радять батькам і дітям:

  • перебувати по можливості в тіні, особливо при сильному сонці, з 10:00 до 14:00;
  • носити захисний одяг – сорочки з довгими рукавами, штани, широкополі капелюхи, користуватися сонцезахисними окулярами;
  • використовувати сонцезахисний крем;
  • пам’ятати, що вода, пісок і сніг відбивають і підсилюють шкідливу дію сонячних променів;
  • виключити користування солярієм;
  • регулярно (1 раз на місяць) оглядати шкіру дитини і при появі підозрілих плям консультуватися у фахівця.

Матеріал підготували: к.мед.н. доцент кафедри дерматовенерології Марина Гаєвська та студент VI курсу Андрій Клімук

Корисно знати