• Українська
  • English
Грамотна контрацепція – запорука здоров’я жінки
Грамотна контрацепція – запорука здоров'я жінки

Грамотна контрацепція – запорука здоров’я жінки

Про різні можливості запобігання від вагітності жінки знають з давніх часів.

Татарські жінки для контрацепції користувалися настоєм трави папороті, для цієї ж мети в Індії вдавалися до послуг старших жінок, обізнаних у лікуванні, які за допомогою зовнішніх маніпуляцій – тиску, розтирання, розминання – ймовірно викликали зсув матки, запобігаючи можливості завагітніти.

Ще сто років тому суспільство допускало сексуальні відносини тільки між чоловіком і дружиною, багатодітність вважалася нормою життя і до настання клімаксу жінка в середньому виношувала десятьох дітей. Сьогодні передбачливі жінки неодмінно користуються протизаплідними засобами. Який саме – кожна жінка визначає для себе сама, під чуйним керівництвом лікаря гінеколога. Адже вибір контрацептиву залежить від віку, здоров’я, кількості партнерів та інших чинників. І все ж, незважаючи на явний прогрес у свідомості співвітчизниць, багато з них продовжують жити в полоні хибних думок з приводу контрацепції. Тому сьогодні ми постараємося розібратися з цим питанням.

Безсумнівно, ідеального засобу контрацепції не існує. Не існує також і універсального методу для всіх жінок, оскільки на протязі репродуктивного періоду доводитися застосовувати різні засоби в залежності від віку, особливостей статевого життя, відношення до контрацепції статевих партнерів, наявності гінекологічних та соматичних захворювань.

Останнім часом з’являється все більше і більше різних лікарських засобів для контрацепції. При цьому головною метою їх створення є зменшення частоти побічних ефектів і підвищення ефективності, а також якості життя. На даний момент існує велика різноманітність методів, груп лікарських препаратів, що забезпечує індивідуальний підхід до кожної жінки.

Усі існуючі в даний момент методи контрацепції можна розділити за механізмом їх дії:

  •  запобігання зустрічі сперматозоїда з яйцеклітиною: абстиненція (повне утримання), стерилізація жіноча і чоловіча, природні методи (утримання в фертильний період), перерваний статевий акт, презервативи, діафрагми, ковпачки, внутрішньоматкові засоби (гальмують рух сперматозоїдів), хімічні методи (вбивають або гальмують сперматозоїди), гормональні контрацептиви (гальмують рух сперматозоїдів);
  • зміна в’язкості цервікального слизу: внутрішньоматкові засоби, гормональні контрацептиви;
  • запобігання імплантації яйцеклітини: внутрішньоматкові засоби, гормональні контрацептиви;
  • запобігання овуляції: гормональні контрацептиви.

Розглянемо детальніше плюси і мінуси кожного методу.

Природні методи (ПМ) ґрунтуються на спостереженнях за фізіологічними ознаками і симптомами фертильної (коли жінка здатна до зачаття) та інфертильної (коли жінка не здатна до зачаття) фаз менструального циклу. Мета методу – визначення “небезпечного” періоду, коли здатність до запліднення найбільш висока. Протягом цього періоду слід уникати статевого життя.

Сутність методу – щоденне вимірювання базальної (в прямій кишці) температури тіла, спостереження за зміною в’язкості слизу, станом шийки матки та іншими симптомами. Для успішного застосування цих методів потрібно самодисципліна і ретельне ведення записів. Дуже важливо пам’ятати, що застосовуватися цей метод може тільки у жінок з регулярним менструальним циклом. Відсоток настання небажаної вагітності у разі використання тільки ПМ досить високий – до 50%.

До бар’єрних контрацептивів відносяться презервативи, ковпачки і діафрагми. Всі вони діють за одним принципом – створити механічну перешкоду сперматозоїдам, щоб вони не могли потрапити до маткових труби, де відбувається запліднення. Ковпачки і діафрагми – контрацептиви багаторазового використання. Для підбору і правильного використання ковпачка або діафрагми бажана консультація лікаря. У наш час бар’єрні методи, особливо презервативи, дуже актуальні, оскільки існує дуже високий ризик розвитку захворювань, що передаються статевим шляхом та СНІДу. 

Сперміциди відносяться до хімічних методів контрацепції. Сучасні сперміциди складаються з двох компонентів: хімічної речовини, що вбиває сперматозоїди, і основи. Основа відповідальна за поширення сперміциду в піхву, вона обволікає шийку матки так, щоб жоден сперматозоїд не зміг уникнути контакту зі сперміцидом.

Гормональні контрацептиви є ефективним методом попередження вагітності. Гормональні контрацептиви можуть бути у вигляді таблеток, імплантатів або ін’єкційних препаратів. Всі протизаплідні гормональні препарати є синтетичними аналогами статевих гормонів, що виробляються яєчниками кожної жінки. Гормональні контрацептиви можна розділити на: комбіновані оральні контрацептиви (КОК), що містять два гормони – естроген і прогестин; чисто прогестинові контрацептиви. З причини того, що існують певні протипоказання до постійного прийому ГК, для їх підбору краще звернутися до лікаря. Підбір гормональних препаратів або установка ВМЗ обов’язково повинні супровод­жуватися певними обстеженнями. Так, основними протипоказаннями до призначення КОК є: розлади функції печінки, схильність до тромбозів, тромбофлебіт, злоякісні пухлини (насамперед молочних залоз і статевих органів). Під час використання КОК бажано не курити. У той же час гормональні контрацептиви особливо показані у разі функціональних порушень менструального циклу, вираженому передменструальному синдромі. У разі таких розладів КОК не тільки регулюють цикл, але мають і лікувальну дію. Вони можуть також застосовуватися у разі гіперандрогенії (підвищення концентрації чоловічих статевих гормонів, наприклад тестостерону, у жінки).

Після 35-ти краще звернути увагу на імплантанти – силіконові капсули містять жіночі статеві гормони. Вони підшиваються під шкіру в область передпліччя і протягом п’яти років виділяють у кров мікродози гормонів, створюючи, як і таблетовані комбіновані препарати картину помилкової вагітності.

На жаль, КОК не можуть захистити організм від захворювань, що передаються статевим шляхом, ВІЛ, СНІДу. З цією метою їх можна комбінувати з бар’єрними методами (презервативи)!

Особливе місце в ряду гормональних контрацептивів займають препарати для екстреної контрацепції (ЕК) або посткоїтальні контрацептиви. Використання ЕК дає жінці додатковий шанс уникнути небажаної вагітності після незахищеного або неадекватно захищеного статевого акту – у разі неправильного використання методів контрацепції (порваний презерватив, таблетка сперміциду, що не розчинилась, пропущена одна і більш таблетка КОК тощо). Основною діючою речовиною таких препаратів є левоноргестрел (синтетичний аналог прогестерону). Він затримує дозрівання яйцеклітини, змінює скорочення маткових труб, впливає на ендометрій таким чином, що стає неможливою імплантація заплідненої яйцеклітини. Необхідно пам’ятати, що левоноргестрел слід приймати не частіше одного разу на місяць. Якщо контрацепція потрібно частіше, слід подумати про планову контрацепцію.

Внутрішньоматкові засоби контрацепції (ВМЗ). Вони вводяться в порожнину матки на тривалий час з метою  запобігання вагітності. ВМЗ діляться на два типи: медикаментозні (з прогестероном, міддю і іншими діючими речовинами) і немедикаментозні. Підбір ВМЗ, його введення і видалення з матки здійснюється лікарем. ВМЗ може застосовуватись жінками будь-якого віку і з будь-яким числом вагітностей, які бажають застосування методів високоефективної довготривалої контрацепції, що не вимагає щоденних заходів.

До хірургічної контрацепції відноситься стерилізація як жінок, так і чоловіків. Існує хибна думка, що стерилізація – процес незворотний. Подібний спосіб контрацепції дуже популярний на заході, однак у нас до нього як і раніше ставляться насторожено (особливо чоловіки). Звичайно, після цієї процедури зачати або завагітніти досить складно, але все ж можливо. Наприклад, чоловіки до стерилізації можуть створити свій банк сперми і при необхідності запліднити дружину. Жінка може вирішити цю ж проблему за допомогою екстракорпорального методу (штучне запліднення).

Як ви бачите, існує безліч різних способів запобігти настанню небажаної вагітності. Але якщо все ж це й відбулося … У наш час жінка може, якщо захоче, штучно перервати вагітність. З релігійної точки зору, це великий гріх. Краще, звичайно, до цього не доводити, а подбати заздалегідь про своє здоров’я та здоров’я майбутньої дитини. У такій справі як здоров’я – не можна покладатися на авось.

Матеріал підготувала: асистент кафедри акушерства, гінекології та перинатології Маринчина Ірина Миколаївна.

Корисно знати