• Українська
  • English
Інноваційні технології у фармакокорекції залізодефіцитних анемій вагітних

Інноваційні технології у фармакокорекції залізодефіцитних анемій вагітних

Залізо є найважливішим з мікроелементів. Іони заліза необхідні для процесу дихання, кровотворення, імунобіологічних і окислювально-відновлюючих процесів та входить до складу понад 100 ферментів. В організмі людини близько 3-4 г заліза, ця кількість відносно постійна. Вміст заліза в організмі регулюється виключно його надходженням, а не виведенням.

75% заліза в організмі входять до складу гемоглобіну. Основними депо заліза є: еритроцити ~ 1800 мг, печінка ~ 1000 мг, ретикуло-ендотеліально макрофагальна система ~ 600 мг, міоглобін ~ 300 мг, кістковий мозок ~ 300 мг, трансферин ~ 3 мг.

Залізодефіцитні анемії (ЗДА) є найпоширенішими у світі й складають 85% всіх анемії. Дефіцит заліза зустрічається у ~ двох мільярдів людей (тобто ~ 30% світового населення має рівні Нb нижче норми). Найбільше число випадків відзначається в країнах, що розвиваються (до 40%).

Анемія вагітних – одне з найбільш частих ускладнень гестаційного періоду. Виникає майже у половини вагітних жінок в усьому світі.

Серед анемій у вагітних залізодефіцитні становлять 75-90%. При ЗДА у вагітних виникають ускладнення гестаційного періоду, такі як: гіпотрофія плода (25%), гіпоксія плода (35%), гестози (40%), невиношування вагітності (15-42%), відшарування плаценти, кровотечі (10%), слабкість пологової діяльності (10-15%), кровотечі в III триместрі вагітності та ранньому післяпологовому періоді (10%), гіпогалактія (39%), гнійно-септичні інфекції в післяпологовому періоді (12%).

З метою профілактики виникнення анемічного синдрому ВООЗ рекомендує щоденно вживати 60 мг елементарного заліза вагітним жінкам для попередження перинатальних ускладнень, післяпологового сепсису, низької ваги немовлят при народженні.

До нещодавна біодоступність заліза в препаратах була лише 10-40%. Сьогодні є залізо у ліпосомах з біодоступністю 100%.

Матеріал підготувала: завідувачка кафедри акушерства,

гінекології та перинатології, д.мед.н., професорка Олена Кравченко

Корисно знати