• Українська
  • English
Вклад Вірджинії Хендерсон у розвиток медсестринства у світі

Вклад Вірджинії Хендерсон у розвиток медсестринства у світі

“”Без медсестер немає майбутнього”” – це гасло Європейської конференції сестринської справи, яка відбулася у Відні 21-28 червня 1988 року.



Це люди з особливим внутрішнім світлом, яке змушує їх обирати професію медичної сестри. Такою була Вірджинія Хендерсон, яка спробувала описати унікальну сутність сестринської професії.

Вірджинія Хендерсон, яка прожила майже століття, стала головним «реформатором» медсестринства у світі. Вона народилася в 1897 році в штаті Канзас. Її батько був юристом американських індіанців, мати приїхала з Вірджинії, куди пані Хендерсон пізніше повернулася на навчання. У молодості Вірджинія не збиралася бути медсестрою. Вона прекрасно малювала, мріяла стати художником, створюючи ескізи казкових інтер’єрів і дивних нарядів. ХХ століття тільки починалося і, безумовно, стало епохою краси, прогресу та чудових змін. Коли Вірджинії виповнилося 17 років, почалася перша світова війна (1913). Догляд за пораненими – це борг справжньої леді. У 1921 році Вірджинія закінчила школу військових лікарів у Вашингтоні, потім педагогічний коледж Колумбійського університету, отримавши ступінь магістра з сестринської справи і почала викладати. У 1937 році вона стала членом авторської команди, яка створила нову програму сестринської освіти, орієнтовану на пацієнта. Знаменита медсестра написала два чотиритомні твори, присвячені сестринській справі. Упродовж 10 років, з 1953 по 1964 рр., спільно з колегою проводила дослідження сестринських робіт у США та інших англомовних країнах для Єльського університету. У книзі «Nursing Research: Survey and Assessment», вона переклала, проаналізувала, надала анотації та посилання на наукові дослідження в цій галузі. Більш ретельну роботу неможливо було б уявити, але пані Хендерсон присвятила ще 12 років (1959-1971) складанню індексованого каталогу сестринських досліджень. Її життя – це створення власної концепції, теорії та методології догляду за пацієнтами. Вірджинія Хендерсон опублікувала два видання підручника в 1955 і 1978 рр., які продемонстрували її бачення професії, філософію, любов та цікавість до людини. Робота над есе призвела до основної роботи її життя «Основні принципи догляду». Книга побачила світ в 1960 році, була перекладена на 29 мов і до цього часу є одним з головних посібників для медсестер всього світу.

В 75 років Вірджинія змінила сферу своєї діяльності: перестала працювати в лікарні і писати книги, а почала їздити по світу з лекціями. Її захоплення, переконаність і відданість справі миттєво знайшли прихильників у всьому світі, люди охоче сприймали її теорію.

За свою віддану і багаторічну працю В. Хендерсон отримала почесні докторські ступені від Католицького університету Америки, Університету Пейс, Університету Рочестера, Університету Західного Онтаріо, Єльського університету, Університету Старого Домініону, Бостонського коледжу, Університету Томаса Джефферсона, Університету Еморі та багато інших. У 1977 році вона була обрана почесним членом Американської академії медсестринства. Наступного року обрана почесним членом Королівського коледжу медсестер у Великій Британії. У 1985 році Хендерсон відзначили на щорічній зустрічі Асоціації медичних сестер. У цьому ж році вона отримала першу премію Крістіана Реймана від Міжнародної ради з медичного страхування.

Отже, міс Хендерсон не стала художником, але змогла створити красу навколо себе. Вона підняла професію медичної сестри на нову висоту.

Матеріал підготували: д.мед.н., професор Світлана Ткачук, завідувач кафедри фізіології ім. Я.Д. Кіршенблата, к.мед.н., доцент Інга Тимофійчук, к.біол.н., доцент Світлана Семененко.

 

Корисно знати