• Українська
  • English
Участь чоловіка у плануванні сім’ї
Участь чоловіка у плануванні сім'ї

Участь чоловіка у плануванні сім’ї

За останні десятиліття відбулися значні зміни у поглядах на роль чоловіків у плануванні сім’ї та охороні сексуального і репродуктивного здоров’я.

Роль чоловіків у плануванні сім’ї надзвичайно важлива. Їй приділяли недостатню увагу, оскільки багато з ефективних методів контрацепції, розроблених за останні 25 років, були призначені для використання лише жінками. Крім того, оскільки саме жінка переносить тягар вагітності, народжує дитину, годує її і в більшості випадків доглядає за нею, вона більш зацікавлена у контролі своєї репродуктивної функції. В ідеальному випадку, чоловік та жінка повинні разом брати участь у виборі протизаплідного засобу і відчувати спільну відповідальність за його застосування; усвідомлювати можливість розвитку побічних ефектів і бути уважними до свого здоров’я. Процент жінок, які використовують різноманітні методи контрацепції і вимагають сприяння чоловіка, у різних країнах відрізняється і залежить від культурних традицій та, деякою мірою, від віку пари.

Оскільки молоді чоловіки та юнаки рідко відвідують центри/кабінети планування сім’ї, необхідно створювати спеціальні служби і кабінети, які були б доступні для чоловіків, а також організовувати навчання чоловіків-волонтерів, які могли б навчати інших чоловіків питанням чоловічої сексуальності та участі у плануванні сім’ї.

Участь чоловіків у процесі планування сім’ї передбачає:

–   відповідальність у прийнятті рішення про метод планування сім’ї з метою збереження здоров’я жінки та свого власного;

–   забезпечення безпечної статевої поведінки;

–  готовність використовувати паралельний метод контрацепції для більш гарантованого запобігання вагітності та ІПСШ (подвійний голландський метод).

Особливе значення чоловіча контрацепція має у тих випадках, коли жінка не може або не готова використовувати контрацептиви через ситуацію, яка склалася, або за станом здоров’я.

Для досягнення ефективної участі чоловіків у плануванні сім’ї необхідно, щоб вони засвоїли такі позитивні моменти

–   запобігання вагітності дозволяє статевим партнерам насолоджуватися статевим життям вільно і без остраху, що статевий акт може призвести до непланованої вагітності;

–   контрацепція дозволяє народити дитину у найкращий для пари час;

–   свобода вибору має важливе значення для матеріального і соціального добробуту сім’ї;

–  подружжя може бути позитивним прикладом застосування методів контрацепції для своїх дітей, що дозволить дітям у майбутньому планувати свою сім’ю і не мати проблем, пов’язаних із непланованою вагітністю, абортами та ІПСШ;

–   використання презерватива значно знижує вірогідність зараження ВІЛ та іншими ІПСШ.

Навчаючи чоловіків плануванню сім’ї, спеціалісти повинні враховувати переваги та недоліки контрацепції для чоловіків.

Загальні переваги контрацепції для чоловіків:

–  повна нешкідливість для організму більшості методів;

–  можливість використання у будь-якій ситуації;

–  відсутність побічних ефектів;

–  більшість методів не вимагає дотримання користувачем інструкцій.

Загальні недоліки контрацепції для чоловіків:

–  неприйняття чоловіком того чи іншого методу контрацепції (за індивідуальними, психологічними або соціальними мотивами);

–  небажання використовувати певний метод;

–  необізнаність чоловіків у питаннях планування сім’ї;

–  недостатньо високий ступінь ефективності деяких методів.

Методи контрацепції для чоловіків.

Пошуки надійного контрацептивного засобу для чоловіків ведуться різними лабораторіями протягом багатьох років, але до цього часу жоден із запропонованих методів не відповідає вимогам, поставленим перед контрацептивними препаратами, а саме:

–   високий ступінь надійності;

–   нешкідливість для здоров’я;

–   зручність у використанні;

–   зворотність дії;

–   відсутність негативного впливу на сексуальну функцію.

Всі медикаментозні препарати, які пропонуються для чоловічої контрацепції (андрогени, гестагени, анаболічні стероїди, інгібітори ферментів і рослинні препарати), спричиняють негативний вплив або на статеві органи, або на сексуальні функції, при цьому їхня ефективність дуже низька. Тому, на даний момент про ідеальні препарати для чоловічої контрацепції говорити завчасно.

Найбільш поширеними методами контрацепції для чоловіків є:

–   механічні (бар’єрні).

–   хірургічні – добровільна хірургічна стерилізація (вазектомія);

–   поведінкові – утримання від статевого акту.

Презервативи. Презерватив – це тонкий чохол, виготовлений з гуми (латексу), який може бути оброблений сперміцидом для додаткового захисту. Презерватив одягається на статевий член у стані ерекції.

Вазектомія. Вазектомія – чоловіча хірургічна стерилізація, що виконується стандартним методом (один чи два невеликих розрізи) або безскальпельною технологією (метод, який переважає). Контрацептивний ефект досягається завдяки блокуванню сім’явивідного протоку.

Періодичне утримання. Періодичне утримання – метод контрацепції, за якого подружжя повинне утримуватися від статевих стосунків у той період менструального циклу, коли найбільш висока ймовірність запліднення. Успіх методу багато в чому залежить від вміння пари визначати фертильну фазу кожного менструального циклу, а також від мотивації та дисципліни під час використання.

Матеріал підготувала: завідувач кафедри акушерства, гінекології та перинатології Олена Кравченко.

 

Корисно знати