• Українська
  • English
Алергія на фізичні фактори довкілля
Алергія на фізичні фактори довкілля

Алергія на фізичні фактори довкілля

Алергія, викликана фізичними факторами, – стан, при якому симптоми алергії розвиваються у відповідь на будь-які фізичні стимули.

Це можуть бути холод, сонячне світло, висока температура, тепло, незначне механічне пошкодження, вода, тиск, вібрація.

Найпоширенішими симптомами такої алергії є свербіж, плями на шкірі і кропив’янка – сверблячі плоскі пухирі, схожі на опік кропиви, нежить і закладеність носа, сльозотеча, бронхоспазм. Сильна реакція на сонячне світло (фоточутливість) може бути наслідком використання деяких ліків або засобів по догляду за шкірою, які підвищують її чутливість до ультрафіолету.

Кропив’янка може супроводжуватися набряком Квінке. Холинергічна кропив’янка – чутливість до високої або низької температури, що характеризується появою невеликих, інтенсивно сверблячих окремих елементів із почервонінням по краю. Підсилюють її прояви фізичні вправи, емоційне напруження, стрес, підвищена нервозність або будь-яка активність, яка супроводжується потовиділенням.

Останнім часом алергічні реакції зустрічаються частіше, і все більше людей, які ніколи раніше не стикалися з подібною проблемою, несподівано для самих себе дізнаються, що вони є алергіками. Звичайно, самі по собі сонячні промені, низька температура, вібрація не є алергенами, але вони здатні спровокувати в організмі підвищений викид біологічно активних речовин – гістаміну та інших медіаторів запалення, що викликають прояви алергічної реакції. Крім перерахованих симтомів, можливе різке падіння рівня артеріального тиску, аж до втрати свідомості при вкрай високій чутливості або дуже інтенсивної дії «провокатора».

При сонячній алергії появі реакції крім ультрафіолету сприяють різні креми, лосьйони, дезодоранти, парфумерія, яку наносять перед виходом на сонце. Деякі речовини (всілякі олії, особливо, олія бергамоту і цитрусових, фенол та інші), що містяться в цій продукції, вступають в реакцію з УФ-променями, змінюються хімічні властивості косметики і тим самим створюються умови для алергічної реакції, фотодерматиту. З цієї причини не варто наносити косметичні засоби та парфумерію перед перебуванням на сонці. Перед виходом на пляж скористайтеся лише сонцезахисним кремом. Однак, якщо ви стикалися с такою проблемою, то при виборі того чи іншого сонцезахисного крему необхідно обговорити його склад з дерматологом.

Алергія на сонце, холод може бути спровокована захворюванням печінки, нирок, наднирників, щитовидної залози. У людей із загальною схильністю до алергій (харчової, медикаментозної, побутової тощо) вірогідність виникнення й алергії на фізичні фактори також зростає, особливо з віком. Провокує такі стани й прийом деяких лікарських препаратів, таких як антибіотики, цитостатики, оральні контрацептиви, протизапальні препарати.

Отже, так звані групи ризику, в які потрапляють люди, які мають високий шанс алергії на фізичні фактори довкілля:

  • Порушення нормального функціонування таких життєво важливих органів як печінка, нирки і наднирники.
  • Системні захворювання (ревматологічні).
  • Люди зі світлою шкірою, рудим волоссям, світлим пігментом очей.
  • В період очікування дитини  материнський організм може стати вкрай чутливим до сонячних променів.
  • Існує цілий ряд ліків, які можуть спровокувати сонячну алергію. При наявності хронічних захворювань або прийомі ліків перед відпусткою варто проконсультуватися з лікарем, чи можна засмагати. Також, якщо в анотації до ліків йдеться про можливість фотосенсибілізації, тобто підвищення чутливості до сонячного випромінювання, щоб не спровокувати фотодерматит, доведеться обходитися без засмаги.
  • Ослаблений імунітет і виснаження організму.

Алергічні реакції на фізичні фактори частіше є псевдоалергічними (не мають імунологічної фази розвитку), не піддаються традиційній алергодіагностиці, їй сприяють:

–  дегрануляції мастоцитів слизової оболонки і базофілів при вживанні в їжу овомукоїду, малини, креветок, протеазовмісних фруктів;

–  активації простагландинів і лейкотрієнів у присутності бензойної кислоти (часто міститься у фруктах і овочах, у великих кількостях – в консервантах);

–  активації лімфоцитів із звільненням медіаторів при дії лектинів;

–  подразнення вегетативних нервових волокон чи перехресного впливу з нейромедіаторами при дії метабісульфату і глутаміну;

–  вживання продуктів з високим вмістом гістаміну (сухі вина, квашені овочі, консерви, сирокопчені ковбаси, томати, бобові, лісові горіхи, шпинат, полуниці, суниці, шоколад, какао), гістаміну (червоне вино, ферментовані сири), фенілетиламіну (шоколад, горіхи, деякі сорти червоних вин).

Серед продуктів харчування, особливо багатих на гістамін, варто виділити ферментовані сири (1300 мг/кг продукту) і салямі (225 мг/кг). Лібераторами гістаміну є також маринована риба, ікра, яйця, сира капуста, полуниці, суниці, малина, чорна смородина, мед, пивні дріжджі та дріжджове тісто, горіхи (окрім мигдалю), боби, гриби, ківі, хурма, цитрусові (мандарини, апельсини, рідше – лимони і грейпфрути), прянощі, рідше – соління, мариновані і консервовані продукти.

Параалергічні реакції найчастіше виникають внаслідок:

–  ферментної недостатності (як абсолютної, вродженої, так і відносної, зумовленої харчовим перевантаженням);

– впливу токсичних сполук, які випадково чи спеціально потрапляють у харчові продукти в момент приготування їжі чи консервування (солі тяжких металів, заборонені харчові добавки, компоненти упаковки);

– впливу токсичних сполук, зумовлених псуванням продуктів при неправильному їх зберіганні (харчові інтоксикації, які слід диференціювати від харчових токсикоінфекцій, спричинених впливом бактерійних токсинів і умовно-патогенної флори);

На кожен з цих процесів у різній мірі можуть нашаровуватися вегетативні і психогенні розлади, що значно утруднює діагностику. З часом, за рахунок ослаблення алергічної реакції, психогенний компонент може ставати домінуючим.

Профілактичні заходи:

Оскільки зараз сезон саме сонячної алергії, варто згадати, саме про її профілактику: – перші дні можна перебувати на відкритому сонці не більше 10-15 хвилин на добу (до 10 годин ранку та після 18 години). Після трьох діб починайте збільшувати цей час, додаючи по 10-15 хвилин на день. У тому випадку, якщо ви знаєте про свою схильності до алергії на сонячні промені, підбирайте одяг правильно. Він повинен бути тільки з натуральних матеріалів, наприклад, з бавовни або льону, і максимально закривати тіло від сонця  (штани, легкі кофтинки з довгими рукавами).Доцільне використання сонцезахисних кремів. Причому варто вибрати засоби, що володіють максимальним ступенем захисту (SPF вище 40) – обов’язково.

При купанні в прохолодній воді влітку  можуть з’явитися симптоми холодової алергії.

Якщо, незважаючи на всі обережності, виникли симптоми алергічної реакції, доцільно прийняти антигістамінний препарат (після прийому засобів другого або третього покоління алергія зникне приблизно на добу). Для місцевого лікування «фізичної» кропив’янки використовують протиалергічні креми або мазі з антигістамінними компонентами. Протиалергічні стероїдні мазі без призначення лікаря використовувати не можна. Загальне лікування «фізичної» алергії зазвичай засновано на тих же принципах, що й лікування інших видів алергічних реакцій: зміцнення імунітету, лікування хронічних захворювань.

Взагалі, кількість алергіків щорічно зростає. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, близько 20 відсотків населення розвинутих країн потерпає від різних видів алергій. Спричиняє зростання таких станів масова хімізація сільського господарства та харчової промисловості, виробництво та впровадження нових синтетичних речовин для побуту, нераціональне використання лікарських препаратів, особливо антибіотиків, неповноцінне харчування тощо. Їжа, багата консервантами, емульгаторами, барвниками (пиво, крабові палички, фаст­фуд, морозиво, сухарики, чіпси, газовані напої та ін.), теж може змінити відповідь імунної системи і стати поштовхом до розвитку хвороби. Стресові ситуації, постійне перебування в електромагнітних полях (за комп’ютером, телевізором), в зонах радіаційного забруднення також змінюють імунну систему і спричиняють виникнення  не тільки згаданої хвороби… Отже, спосіб нашого життя може викликати зміни імунної відповіді, і в результаті з’являються проблеми зі здоров’ям, в тому числі й температурні дерматози, порушення дихання, сонячна алергія, кропив’янки вібрацій та тиснення.

Матеріал підготувала: к. мед н., доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ Каспрук Н.М.

Корисно знати