• Українська
  • English
“Я чую сирени” – про симптом фантомної сирени

“Я чую сирени” – про симптом фантомної сирени

Ми всі є люди! Тому для нас притаманно реагувати на стрес та проявляти свої емоції. Військові дії, які відбуваються в Україні, є досить травмуючими. Вони заважають нормально функціонувати і це цілком нормальна реакція на стрес. Кожна людина унікальна, тому і реакція на стрес може бути різною: хтось сваритиметься, хтось тікатиме, а хтось застигне та не буде розуміти, де він.

Від декого можна почути: “як ти тримаєшся!”, “ти виглядаєш живчиком”. Та слід пам’ятати, що зовнішність не відбиває реальний емоційний стан. Часом нам притаманно мати соціальні маски або захисні реакції, які допомагають нам триматися та пережити важкі часи. У стані постійної тривоги люди можуть чути сирену, якої насправді немає. Це називають “симптомом фантомної сирени”, хоча така назва не спостерігається у науковій літературі, але такі симптоми описанні. Тому для зручності залишу її. Далі трішки більше про цей феномен.

Симптом фантомної сирени – це емоційний стан, що спровокований тривогою, коли у повній тиші людина чує сирени, яких немає. Вони стимулюють утворення поведінки перевіряння: “Чи дійсно я почув сирену, відкрию вікно та перевірю, що там”, “А де люди?”.

Симптом фантомної сирени є ознакою тривоги та результатом пережитої важкої стресової ситуації. Не щодня доводиться чути тривожні сирени. І звук їх – це не симфонія Скорика. З давніх-давен так склалося, що наш мозок налаштований на захист. Тому додаткова обачність – це захисний механізм нашої психіки. Краще я випереджу ситуацію ніж пропущу, адже це пряма загроза для мого життя.

Що робити у такій ситуації?

  1. Ти не один!

Зрозуміти, що ви не одні в цій ситуації. Поговоріть з родиною, друзями або іншою близькою людиною про свої думки та почуття.

  1. Відпочинок та безпека!

Знайдіть для себе можливе безпечне місце та відпочиньте.

Повноцінний сон забирає перенапругу.

  1. Контакт з водою!

Прийміть контрастний душ або вмийте обличчя холодною водою.

  1. Без спаму!

Вийдіть на трішки з інформаційного-простору. Побудьте без гаджетів.

  1. Рефлексія!

Випийте чай або поїжте, щось смачне.

 

Матеріал підготував: Богдан Сумарюк, асистент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М. Савенка

Корисно знати