• Українська
  • English
«Гаряча лінія» підтримки батьків передчасно народжених дітей
«Гаряча лінія» підтримки батьків передчасно народжених дітей

«Гаряча лінія» підтримки батьків передчасно народжених дітей

Передчасне народження дитини (раніше повних 37 тижнів гестації) завжди є стресовою ситуацією для батьків та усіх членів родини, включаючи бабусів, дідусів та старших діток. Відповідно до статистики в усьому світі біля 5 % малюків народжуються передчасно, а біля 80 % з них потребують складного та тривалого виходжування у стінах лікарень.

Весь цей час батьки та рідні «поспішайчиків», як їх лагідно називає медичний персонал, стикаються з щоденною необхідністю отримувати практичну та психологічну підтримку щодо вирішення проблем з вигодовуванням та  доглядом за дитиною. Не менш гострим питанням для батьків є «А що робити після виписки зі стаціонару?».

З 22 травня 2020 року в Україні розпочала свою роботу всеукраїнська цілодобова безкоштовна “Гаряча лінія” підтримки батьків передчасно народжених дітей. За номером 0 800 50 70 29 тепер можна батькам отримати інформаційну та психологічну підтримку.

Започаткуванню такої лінії передував трирічний досвід ГО «Асоціація батьків передчасно народжених дітей «Ранні пташки» з онлайн консультування таких батьків, а також вивчення досвіду колег з інших країн. Наприклад, «Гаряча лінія» Франції, Німеччини, Румунії успішно працюють тривалий час.

Функціонування «Гарячої лінії» є не лише підтримкою для батьків, але й до певної міри розвантажує медичний персонал.

 

 

Основні напрямки консультування:

Даний проект став можливим завдяки підтримці Міжнародного фонду «Відродження», у партнерстві з Асоціацією неонатологів України, ТОВ «Біокодекс Україна» та іншими організаціями.

Дзвінки зі стаціонарних телефонів є безкоштовними, з мобільних телефонів – за тарифами мобільних операторів. Дзвінки, які потребують переадресації, направляються до відповідних фахівців – психологів, лікарів-неонатологів, педіатрів, керівників центрів катамнестичного спостереження та реабілітації. Графік роботи погоджений з консультантами індивідуально.

Професор кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини БДМУ, д.мед.н., професор Годованець Юлія Дмитрівна бере активну участь як консультант «Гарячої лінії», надаючи практичні рекомендації батькам передчасно народжених діток щодо догляду та вигодовування, подальшого катамнестичного спостереження у м. Чернівці та Чернівецькій області.

Детальніше про роботу «Гарячої лінії»

Вчасно надана психологічна та інформаційна підтримка – це додаткова можливість уберегти родину, здоров’я мами та маляти!

Підготувала: д.мед.н. Бабінцева А.Г., доцент кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини

Корисно знати