• Українська
  • English
Косметика – краса чи загроза для здоров’я
Косметика – краса чи загроза для здоров’я

Косметика – краса чи загроза для здоров’я

Бажаючи продовжити молодість та красу люди використовують косметику, не усвідомлюючи яку небезпеку можуть нести звичайні косметичні засоби, без яких ми не уявляємо свого життя.

Небезпечна продукція не тільки виготовляється у великій кількості, але й широко рекламується.

Як знайти дійсно якісну та безпечну косметику? Почнемо з того, якість та безпечність – різні речі. Безпечний продукт – це нездатність нанести людині шкоду. Якість або ефективність – це відповідність властивостей, заявлених виробником, реальній дії продукту.

На жаль, реальність сучасної косметичної промисловості така, що велика кількість косметичних засобів є фактично небезпечною сумішшю хімікатів та канцерогенів.

Кожен рік з’являється більше 1000 нових хімічних сполук, які використовують при виробництві косметики, та скільки ж з них є небезпечними?

Згідно даними EU Cosmetics Directive (Загальноєвропейські нормативи по косметиці) з 70000 косметичних компонентів в Європі дозволені лише 3000.

Для вірного вибору косметичного засобу необхідно знати:

світову класифікацію косметичних засобів;

технології виробництва;

склад косметичної продукції.

Косметика поділяється на декоративну для очей, губ, обличчя, нігтів (олівці, туш, тіні, помади, пудра, тональні креми, лаки для нігтів тощо) та на засоби по догляду за волоссям, шкірою обличчя, тіла, рук та ніг (шампуні, лосьйони, креми, бальзами тощо).

Сертифікація косметики здійснюється Асоціацією Незалежних Експертів, центральний офіс якої знаходиться в Швейцарії. Світовий косметичний бренд, який бажає отримати Сертифікат якості звертається в цю Асоціацію з проханням проведення незалежного тестування своєї продукції. Тестування проводиться відповідно заявленому списку експертом Асоціації, без попередження, шляхом вилучення косметичного продукту з конвеєра безпосередньо на виробництві та направляється у власну лабораторію Асоціації.

Існує наступна світова класифікація косметичних засобів (за даними CIDESCO – Міжнародного комітету по косметології та естетиці):

1. Mass market.

2. Middle market.

3. Косметика класу «люкс».

4. Салонна косметика.

5. Космецевтика (лікувальна косметика).

Mass market – дешева косметика, що виробляється великими партіями. Має токсичний склад, інгредієнти – продукти нафтохімії. До складу входять штучні консерванти, похідні фенолу і формаліну. Для активного поширення на ринку такої продукції використовується потужна реклама, яка складає 70% вартості продукції, 20% – на упаковку, 10% – на виробництво. Така косметика може провокувати алергічні реакції, гіпо- або гіперпігментацію, набряк, комедоноутворення та інші проблеми шкіри. Ось невеликий перелік небезпечних інгредієнтів, які можуть використовуватися в косметиці такого рівня: Mineral oil, Propylene glycol, SLS, Glycerin, Collagen, Elastin, Lanolin, Liquidum paraffinum, Albumin, Petrolatum, See weed, Castor oil, Diethanolamin, Isopropyl myristat, Decyl oleat, Octyl stearate та інші.

Представники цього класу: A “Ruby Rose”, “Oriflame”, “Faberlic”, “Avon”, “Nivea”, ”Eveline”, ”Lumene” та інші.

Middle market– косметика середнього класу. Вміст природніх біологічно активних речовин складає від 30-60 %, все ж присутні консерванти – бензоати та парабени. Для запобігання звикання не рекомендується користуватися такою косметикою більше 6 місяців.A 

Представники цього класу:A  “Euro Shi”, “Mary Kay”, “Revlon”, “Pupa”, “Lancome”, ”Loreal”, ”Borjois” та інші.

Косметика класу «Люкс» – високі технології, вміст природніх компонентів 70-80%. Це селективна косметика з використанням екологічно чистої сировини та інтерактивних ензимних технологій. Косметика не має ефекту звикання, при відміні не відбувається різкого ефекту старіння. Консерванти лише натуральні: колоїдне срібло, бензойна кислота, очищений прополіс, олія чайного дерева, тощо.

Представники цього класу:A  “Elizabeth Arden”, “Ive Saint Laurent”, “Nina Richy”, “Chanel”, “Estee Lauder”, ”Clinique”, Helena Rubinstein”, “Givenchy”, “Christian Dior”, “Christian Lacrois” та інші.

Салонна косметика – косметика для професійного використання. Може викликати звикання за рахунок вмісту в ній гормональних речовин, що може спровокувати ендокринні порушення. Така косметика має швидкий, але нетривалий ефект.

Представники цього класу:A  “Academy”, “Lacrima”, “GG”, “Darphin”, “Galena”, ”Janssen”, ”Payot” та інші.

Космецевтика або лікувальна косметика буває 3-х рівнів. Продукція проходить клінічні випробування і дозволена для використання людям з такими шкірними захворюваннями як псоріаз, екзема, атопічний дерматит. Гіпоалергенність 94-98%. Відповідає міжнародним стандартам якості GMP, FDA. A У її складі відсутні синтетичні компоненти, колаген та еластин тваринного походження, екстракт плаценти, синтезовані ліпосоми.

Космецевтика 1-го рівня продається виключно в аптеках. Така косметика працює лише в шарі епідермісу, до базальної мембрани. Тому, якщо проблеми виникають в дермі, вона є неефективною. При умові тривалого використання можна досягти наступних позитивних результатів: зменшити сухість та жирність шкіри, на 35- 40% усунути дрібні та глибокі зморшки. Представники цього рівня:A  “Bioline”, “Vichy”, “Phyto”, “Lierac”, “Uriage”, “Phytopharm”, ”Pharmacosmetic”, ”Green Line” та інші.

Космецевтика 2-го рівня – такі засоби працюють на клітинному рівні. В світі існує 7 фірм, які виготовляють таку косметику. Вона не викликає звикання, стимулює процеси регенерації шкіри. Така косметика працює в дермі та епідермісі, але на відміну від косметики класу «Люкс» має макромолекулярну структуру та ультралегку текстуру. Максимальний ефект досягається через 90 днів. Представники цього рівня: “NSP-Natria”, “Irvin Naturalis”, “RBC” та інші.

Космецевтика 3-го рівня – працює у всіх шарах шкіри. Наділена всіма якостями та перевагами космецевтики 2-го рівня, але діє більш ефективно. Така косметика стала доступною споживачу у 2004 році. Косметичні засоби даної категорії створені на основі досягнень ортомолекулярної медицини з використанням нанотехнологій. Одним із представників косметики такого рівня є продукція фірми “Dr. Nona” на основі мінералів Мертвого моря та аромомасел.

Таким чином, при виборі косметики слід пам’ятати:

  1. якісна та ефективна косметика не може бути дешевою, водночас вона більш економна у використанні,
  2. необхідно враховувати тип шкіри, віковий та гендерний аспекти (косметика для жінок, чоловіків, дітей, підлітків, вагітних),
  3. про вміст небезпечних інгредієнтів (звертати увагу на склад засобів),
  4. дотримуватись рекомендацій виробника щодо термінів придатності та умов зберігання косметики, в т.ч. після відкриття флакону.

Отож, робіть правильний вибір і будьте красивими!

Матеріал підготували: асистент кафедри гігієни та екології Іфтода О.М. та член СНТ кафедри гігієни та екології Ступницька А.В.

Корисно знати