• Українська
  • English
Сучасні погляди на діагностику та лікування менопаузальних розладів

Сучасні погляди на діагностику та лікування менопаузальних розладів

Збільшення тривалості життя і подовження віку працездатності набувають не тільки медичного, а й соціально-економічного значення як в Україні, так і в інших країнах. Середній вік природної менопаузи в розвинених країнах становить 51,5 років, а в Україні – 48,7 років. За даними ВООЗ, у більшості країн світу тривалість життя жінок після 50 років коливається від 27 до 32 років, тобто приблизно третину свого життя кожна жінка перебуває в гіпоестрогенному стані.

За прогнозами ВООЗ, до 2030 р. у світі в періоді постменопаузи перебуватиме 1,2 млрд жінок, що становитиме приблизно шосту частину населення планети. Зокрема, серед українських жінок в періоді постменопаузи перебуватиме майже половина – 13,2 млн.

Застосування сучасних методів діагностики і терапії клімактеричних розладів не лише може покращити якість третини життя жінок, а і профілактувати серцево-судинні захворювання, остеопороз та іншу патологію, пов’язану із менопаузою.

Період менопаузального переходу характеризується варіабельністю менструальних циклів, починається у віці 40–45 років і закінчується з настанням менопаузи.

Менопауза – це остання самостійна менструація в житті жінки, її дата оцінюється ретроспективно через 12 місяців відсутності менструацій.

Перименопауза включає період менопаузального переходу від появи перших симптомів та 12 місяців після останньої самостійної менструації.

Постменопауза – період після настання менопаузи до закінчення життя жінки.

Які клінічні симптоми притаманні менопаузі?

Через зміну менструального циклу жінки можуть відчувати різні симптоми, пов’язані з настанням менопаузи, включаючи:

•         вазомоторні симптоми (наприклад, припливи та пітливість);

•         симптоми з боку опорно-рухової системи (наприклад, болі в суглобах та м’язах);

•         вплив на настрій (наприклад, пригнічений настрій);

•         урогенітальні симптоми (наприклад, сухість піхви);

•         сексуальні розлади (наприклад, знижене лібідо).

Як діагностувати перименопаузу та менопаузу?

У здорових жінок віком старше 45 років із менопаузальними симптомами без призначення лабораторних досліджень можна діагностувати наступні стани:

•         перименопаузу – на основі вазомоторних симптомів та нерегулярних менструацій;

•         менопаузу – у жінок, які не мали менструацій принаймні 12 місяців і при цьому не використовували гормональних контрацептивів;

•         менопаузу – на основі появи симптомів у жінок, у яких проведена гістеректомія.

Для діагностики перименопаузи або менопаузи у жінок у віці старше 45 років також не рекомендують використовувати наступні лабораторні та візуалізаційні тести:

•         анти-мюллерівський гормон

•         інгібін А

•         інгібін В

•         естрадіол

•         кількість антральних фолікулів

•         об’єм яєчників.

Визначення фолікулостимулюючого гормону (ФСГ) для діагностики менопаузи можна використати:

•         у жінок віком від 40 до 45 років із симптомами менопаузи, включаючи зміну їх менструального циклу;

•         у жінок віком до 40 років, у яких підозрюється настання менопаузи.

Які види лікування менопаузи існують?

Жінкам, які прагнуть полегшити симптоми менопаузи, слід спочатку запропонувати поради щодо зміни способу життя, включаючи зменшення стресу, регулярні фізичні вправи, оптимальне регулювання ваги, відповідну дієту та відмову від куріння. Слід також звернути увагу на надмірне споживання алкоголю та кофеїну.

Для корекції менопаузальних розладів можна використовувати наступні методи:

•         гормональні, наприклад, менопаузальна гормональна терапія (МГТ),

•         негормональні, наприклад, клонідин,

•         немедикаментозні, наприклад, когнітивно-поведінкова терапія.

В яких режимах використовується менопаузальна гормонотерапія?

Гормонотерапію в менопаузі призначають в одному із нижче наведених режимів:

I – монотерапія естрогенами або прогестагенами.

II – комбінована терапія (естрогени з прогестагенами) у циклічному режимі.

III – монофазна комбінована терапія (естрогени з прогестагенами) у безперервному режимі в постменопаузі.

Чи безпечна менопаузальна гормонотерапія?

Безпека МГТ багато в чому залежить від віку жінки та часу настання менопаузи. Здорові жінки молодші 60 років не повинні надмірно турбуватися щодо профілю безпеки лікарських засобів для МГТ. Переконливо відомо, що саме прогестагенний компонент МГТ має більше значення у будь-якому збільшенні ризику виникнення раку молочної залози, ніж естроген.

Наразі не існує показань для посиленого мамографічного та цитологічного скринінгу. Також не існує причин для встановлення обов’язкових обмежень тривалості МГТ.

Вікном можливостей початку застосування МГТ є початковий період менопаузи, коли можна уникнути серцево-судинних захворювань і домогтися позитивних результатів.

Чи може настати небажана вагітність в перименопаузі?

Так. Саме тому жінки в перименопаузі можуть потребувати контрацепції, найбільш безпечним є комбіновані гормональні контрацептиви (КОК) із натуральним естрогеном у режимі динамічного дозування (естрадіол/дієногест). Жінкам слід продовжувати застосовувати контрацепцію протягом 1 року після останньої менструації, якщо вік складає більше 50 років, та протягом 2 років у віці до 50 років.

Шановні жінки, пам’ятайте, що при настанні менопаузи життя продовжується!!! І для того, щоб воно було яскравим, своєчасно зверніться до лікаря за порадами!

У повідомленні використані основні положення Клінічної настанови, заснованої на доказах «Менопаузальні порушення та інші розлади в перименопаузальному періоді», 2022р.

Матеріал підготувала: доцент закладу вищої освіти кафедри акушерства, гінекології та перинатології Світлана Ясніковська.

Корисно знати