• Українська
  • English
Малюк та його безпечний дім

Малюк та його безпечний дім

Малюк росте і стає більш рухливим, він пізнає незнайомий та захоплюючий  навколишній світ, перед ним відкриваються нові запитання та знання. Бажання досліджувати стає його основним заняттям, і от саме тоді, коли маленький «дослідник» починає плазувати, дорослим треба бути особливо уважними і подбати про безпеку вдома.

Більшість нещасних випадків виникає у віці до трьох років, саме тоді, коли малюк не знає звідки можна чекати несподіваного лиха, а необмежена цікавість «примушує» його всюди проводити свої дослідження, але більшість неприємностей, які трапляються із дітьми у цей період, можна було би уникнути, запровадивши у своїй домівці кілька правил.

Перше правило – необхідно провести огляд квартири очима малюка та уявити, щоб він там міг зробити. Переставте посуд, вази та інші речі що можуть легко розбитися на недосяжну  висоту для дитини. Нижні тумби в шафі краще заповнити одягом, іграшкам та іншими «цікавими» для дитини предметами, щоби він міг їх із задоволенням досліджувати, витягати і класти назад.

Друге правило – дрібні предмети (ґудзики, копійки, елементи іграшок тощо, які він міг би проковтнути чи вдихнути треба негайно прибрати. Електричні дроти, які малюки із задоволенням тягнуть до рота, мають бути ідеально ізольовані та за можливості заховані.

Трете правило – крісла та стільці краще поставити під стіл. Для меблів необхідно використовувати «запобіжні кутнички», це предмети безпеки різних торгівельних марок, для того щоби дитина не вдарилася об гострі краї меблів. Віконні рами мають бути надійно зачиненими, провітрювання проводити тільки за допомогою кватирки, досягнути до якої малюк не може.

Четверте правило – безпека кухні. За медичною статистикою найнебезпечнішим місцем для малюка в помешканні є кухня, тому намагайтеся  не залишати малюка на самоті,  він повинен бути постійно під вашим наглядом. Стіл у кухні краще не застеляти скатертиною, кінці якої звисають додолу, а гарячі страви безпечніше ставити подалі від країв стільниці. Ручки каструлі чи сковорідки, що стоять на плиті, повинні бути повернуті до середини та і, безумовно, в жодному разі не залишайте посуд із гарячою водою на підлозі.

Відра зі сміттям мають надійно та щільно закриватися, оскільки  різноманітність їх вмісту не може не зацікавити маленького «дослідника».

П’яте правило  –  побутова хімія та ліки повинні бути подалі від малюка. Відомо, що п’ята частина такого плану отруєнь відбувається з малюками однорічного віку. У цей період діти дегустують абсолютно все, незважаючи на смак та запах, за ради цікавості, можуть спробувати  і рідину для миття посуду, шампунь чи піну для ванн, порошки для чищення умивальника тощо. Тому всі ці засоби необхідно надійно заховати, а отруйні речовини краще винести з квартири. Наслідуючи дорослих, діти у ванній кімнаті можуть цікавитись татовою бритвою та  косметичкою матусі.

Тому краще за все, ніколи не залишайте без нагляду свого малюка, якщо Ви не впевнені на сто відсотків, що йому не загрожує жодна небезпека. Нехай Ваші дітки будуть завжди  здорові та у безпеці!

Матеріал підготувала доцент кафедри догляду за хворими та вищої медсестринської освіти Олена Макарова.

Корисно знати