• Українська
  • English
Профілактичні заходи щодо загострень ревматоїдного артриту
Профілактичні заходи щодо загострень ревматоїдного артриту

Профілактичні заходи щодо загострень ревматоїдного артриту

За даними ВООЗ поширеність ревматичних хвороб (РХ) серед світової популяції складає до 1,0%.

В Україні налічується біля 118 тис. хворих на ревматоїдний артрит (РА), серед яких близько 54 тисяч є особами працездатного віку і перебувають під диспансерним наглядом.

Приблизно 20-30% пацієнтів з РА повністю втрачають працездатність протягом перших 2-3 років хвороби та близько 90% протягом 20 років.

Рівень смертності у хворих на РА вищий, принаймні, у два рази ніж у загальній популяції. Цей показник погіршується з кожним роком.

Попередження інвалідності та первинної непрацездатності значною мірою залежить від своєчасного та адекватного лікування, метою якого є досягнення ремісії хвороби. На теперешній час спеціально для лікування РА розроблено біологічні препарати, значною перевагою яких у порівнянні з іншими засобами базисної терапії висока частота розвитку ремісії хвороби та попередження деструкції суглобів.

Лікування хворих РА потребує великих коштів, які суттєво перевищують витрати на лікування більшості хронічних захворювань. Згідно з даними фармакоекономічного аналізу, проведеного в США встановлено, що роботодавець із 5000 працівниками за рік втрачає 1, 2 млн. доларів за рахунок працівників із РА, що приблизно складає 15,9 тис. доларів на одного працівника з РА на рік.

Тому важливість профілактика загострення захворювання не викликає сумніву.

Яким же повинен бути стиль життя людини з таким діагнозом?

У першу чергу пацієнти з такою хворобою повинні чітко слідкувати за харчуванням. Нездорова їжа може сприяти запаленню. Хоча дієта не може вилікувати ревматоїдний артрит, багато хворих повідомляють, про зменшення болю при введенні в раціон великої кількості ягід, фруктів, овочів, горіхів (крім пасльонових рослин, таких як томати, картопля, перець і баклажани)..

Жирні кислоти омега-3 можуть допомогти зменшити запалення та побічну дію кортикостероїдів, які часто призначають для лікування ревматоїдного артриту. Вони можуть також знизити ризик серцево-судинних захворювань.

Введення в організм хворого фізіологічної квоти повноцінного білка (70-90 г/добу) з оптимальним збалансованим амінокислотним складом є дуже важливм. Тваринні білки – носії незамінних амінокислот, на частку яких має припадати 60-70% загального білка, і вони обов’язково повинні надходити в їжу. Високою біологічною цінністю володіють білки молочних продуктів. Рослинні білки бідні на незамінні амінокислоти, тому лише поєднання декількох видів рослинних продуктів (зернових, бобових, горіхів або насіння) дозволяє підвищити їх біологічну цінність.

До продуктів, багатих білком, відносяться: сир голландський і плавлений, сир, м’ясо, риба, соя, квасоля, горох, горіхи волоські. Менше білка містять крупи (манна, гречана, вівсяна, пшоно), макарони; ще менше – хліб, перлова і рисова крупи, молоко.

Зменшення кількості жиру (не більше 70 г/добу) в основному за рахунок тваринного без зниження квоти рослинного, так як надлишок жирів в їжі підвищує потребу у вітамінах, погіршує засвоєння білків, кальцію, магнію, гальмує шлункову секрецію і затримує евакуацію зі шлунка. На частку рослинних жирів має припадати не менше 1/3 від загальної кількості жиру.

Вуглеводи фруктів і овочів характеризуються невисокою калорійністю, багаті ферментами і харчовими волокнами, необхідними для нормального травлення, вітамінами і мікроелементами. Багаті вітаміном С і каротином – морква, обліпиха, буряк, капуста, болгарський перець, чорна смородина, лимони та ін. Крім того, корисні темно-червоні і сині ягоди, що містять біофлавоноїди. До сірковмісних продуктів відносяться цибуля, часник, яєчний білок, брюсельська і білокачанна капуста.

У приготуванні їжі слід обмежувати використання кухонної солі до 3-5 г/доб (їжа потрібно готувати без солі і безпосередньо підсолювати вже готові страви). Для поліпшення смакових властивостей їжі можна використовувати приправи з трав.

Найважливіший елемент комплексного лікування та реабілітації хворих РА – фізична реабілітація, що дозволяє реально поліпшити функцію суглобів і якість життя. У першу чергу, необхідно виконувати щоденні фізичні вправи аеробні навантаження і загальнозміцнюючі заняття, які розвивають гнучкість і силу. Вправи також допомагають полегшити біль і підтримати правильну вагу.

Варто почати з 30 хвилин аеробних вправA  5 днів на тиждень. Людям, страждаючим на сильний біль, рекомендована регулярна гідротерапія, а особливо плавання.

Позитивні зміни після гідротерапії включають в себе: поліпшення руху суглоба, збільшення м’язової сили, припинення м’язових спазмів, полегшення болю.

У повсякденному життя таких хворих потрібно дотримуватись принципів захисту суглобів:

1. Постійно підтримувати силу м’язів і обсяг рухів, тобто необхідно виконувати ту роботу, яка підсилу людині: прибирати в будинку, працювати на кухні, займатися улюбленим заняттям та ін.

2. Уникати положень тіла з великим навантаженням (тиском) на деформовані суглоби. A Наприклад:- відкривати банки та інші щільно закритіпредмети при відхиленні кисті назовні,

– не слід підпирати підборіддя кистями рук, так як при цьому підвищується навантаження на суглоби кисті;

– при роботі з комп’ютером дисплей повинен бути розташований на рівні голови для уникнення навантаження на шийні хребці;

– у ванній встановити поручні, використовувати гумові килимки для попередження травматизму;

– носити вільний, зручний одяг, використовувати замість гудзиків «липучки», кнопки і т. п.;

– надягати одяг спочатку на хвору кінцівку, потім на здорову, а знімати – навпаки.

3. Використовувати суглоби в положенні найбільшої стабільності. Наприклад, при підйомі важкого предмета небажано спиратися на одну руку, так як при цьому погіршується функція суглобів кисті, тому слід підтримувати одну руку інший для стабільності.

4. Наприклад, при носінні сумок краще використовувати ліктьовий або плечовий суглоби, а не суглоби кисті. Якщо є істотні проблеми з суглобами рук, то доцільно носити рюкзак, щоб рівномірно розподілити навантаження на спину або використовувати сумки-коляски.

5. Припинити дії, які небажані при РА (носіння тяжкого, тривалі прогулянки).

У повсякденному житті не менш важливо вміти спрощувати роботу, так як практично у кожного хворого РА спостерігається підвищена стомлюваність, відчуття втрати енергії, занепад сил.

Розумно розподіляти витрати енергії протягом дня – планувати виконання основної роботи на денні години; збалансувати енергетичні витрати протягом тижня – якщо в один день витрачається багато енергії, то в інші дні її має затрачатися менше; контролювати втому, планувати періодичні перерви, відпочинок. Слід зупинятися до того моменту, коли відчуєте втому. A 

У побуті необхідно жити за принципом «кожній речі своє місце», все, що потрібно в роботу має бути зручно розташованим та знаходитись поруч.

Слід пам’ятати, що РА – захворювання хронічне, має прогресуючий перебіг і часто призводить до інвалідності. Тому психологічний стрес дуже часто має місце в житті таких людей. Крім того, часом байдуже ставлення суспільства до інвалідів, неправильне уявлення хворого про своє тіло, недостатня інформація про хворобу і можливості її подолання, хронічний біль та інші проблеми викликають підвищену тривогу і посилюють цей стрес. Тому психологічний комфорт в родині та моральна підтримка повинні завжди супроводжувати такі сім’ї .

При наявності спадкової схильності слід ретельно стежити за своїм здоров’ям: уникати переохолоджень та надмірного перебування на сонці, своєчасно і до кінця лікувати вірусні інфекції, приймати вітаміни в зимово-весняний сезон.

Щоб перемогти хворобу та навчитися з нею жити A – вам знадобиться час, терпіння і точне виконання всіх рекомендацій вашого лікаря.

Матеріал підготували: зав кафедри внутрішньої медицини професор Федів О.І., доцент кафедри внутрішньої медицини Телекі Я.М.

Корисно знати