• Українська
  • English
Вагітність і статеве життя
Вагітність і статеве життя

Вагітність і статеве життя

Звичайно ж, будь-яку нормальну людину буде цікавити питання «Чи можна жити статевим життям під час вагітності»?

І це цілком нормально, адже всі ми люди і наші бажання цілком природні.

Інстинкт продовження роду притаманний людині так само, як і всьому живому. Для здійснення продовження роду необхідний сексуальний акт. Тобто, два цих властивих людині інстинкти нерозривно пов’язані. Отже, жінка вагітніє. Але вона дізнається про це лише через 2-3 тижні, коли буде затримка чергової менструації. А до цього вона продовжує своє повсякденне життя, включаючи і статеве, з чоловіком або коханим. Але, варто їй відвідати лікаря жіночої консультації, який ставиться діагноз вагітності, і після цього слідує сувора, воістину пуританська, заборона на заняття сексом. Тим самим здійснюється штучне відчуження від жінки (і її партнера) однієї з природніх потреб, таких самих, як дихання, харчування і тому подібне. Кожній людині хочеться близькості з коханим і тих незабутніх відчуттів. Але як же поєднати вагітність і статеве життя без шкоди для майбутньої мами та її дитини?

Вагітність — це не тільки новий етап у житті родини, але й новий етап у відношенні подружньої пари. Закономірні зміни в організмі жінки змушують обох партнерів задуматися про статеве життя. Відповідь на питання, як вплине секс на майбутнє здоров’я малюка та його матері, все частіше задають лікарям.

Коли жінка дізнається, що вона носить під серцем майбутню дитину, її світ повністю змінюється. Побутові проблеми і захоплення відходять на інший план. Тому й інтимні стосунки в першому триместрі вагітності повністю залежать від стану здоров’я майбутньої мами. У більшості випадків, токсикоз під час першого триместру відбиває у жінки бажання до інтимної близькості. Стають важкими молочні залози, а через це підвищується чутливість сосків, тому неприємними здаються ласки грудей. Що стосується психологічного стану, то тут також не все так просто. З’являється дратівливість, тривожність і байдужість. Всі ці чинники, безумовно, впливають на статеве життя — багато жінок просто не хочуть вступати в такому стані в інтимну близькість.

У деяких жінок, навпаки, зростає статевий потяг у першому триместрі вагітності і заняття сексом до 15 тижнів (3,5 міс.) цілко виправдане.

Насправді, якщо вагітність не обтяжена загрозою переривання, то нормальне статеве життя не протипоказане. У багатьох жінок існує страх «щось порушити», який є абсолютно необгрунтованим. Тобто, як немає на початку вагітності обмежень в режимі, одязі, дієті, так не може бути їх і в сексі — ні в частоті сексуальних актів, ні в їх особливостях. Ембріон, коли він складається з декількох десятків або сотень клітин, ні на йоту не змінює жіночий організм. Тому прагнення берегти плід у ранніх термінах вагітності необгрунтовано.

Другий триместр вагітності найчастіше проходить для жінки досить легко. З’являється бажання інтимної близькості і поліпшується самопочуття в загальному. Це допомагає повною мірою насолодитися сексом із коханою людиною, багато жінок саме в цей період вперше відчувають оргазм.

Однак і під час цього триместру є деякі нюанси, які слід врахувати. Трапляється, що спостереження за вагітностю приносять нові дані, які можуть частково або повністю вплинути на сексуальні відносини. Саме в цей період можуть виявити можливість переривання вагітності або невдале розташування плаценти.

На останньому етапі вагітності більшість пар повністю відмовляються від статевих стосунків. Причина цьому – збільшення обводу живота, що створює значні незручності під час інтимної близькості. У цей період не можна сильно експериментувати в статевих відносинах, а також потрібно вибирати тільки ті пози, які точно не принесуть шкоди малюкові.

Досить серйозною проблемою може стати підвищена ранимість шийки матки. Тому під час статевого акту бувають незначні кров’яні виділення. У такому випадку слід обов’язково проконсультуватися з лікарем.

Велика частина лікарів рекомендує відмовлятися від статевих зносин в останній місяць вагітності. Це аргументується сильним скороченням матки під час оргазму, що може призвести до передчасних пологів та несвоєчасного вилиття навколоплідних вод.

Що стосується загальних рекомендацій, то кожного разу при виникненні сумнівів не соромтеся поговорити про це зі своїм лікарем, порадьтеся з ним – чи потрібно припиняти сексуальні контакти через різні можливі ускладнення (загрозу самовільного викидня, перечасних пологів, звичне невиношування вагітності, аномалії розташування плаценти та інш.).

Нарешті, ви стаєте щасливими батьками. Впродовж цілих 6-ти тижнів після пологів необхідно утримуватися від статевого життя, внаслідок високої небезпеки занесення інфекції до організму жінки, оскільки матка після пологів — суцільна рана. Секс суворо заборонений, оскільки матка і пологові шляхи жінки повинні прийти до нормального стану: матка скоротитися до своїх звичайних розмірів, травми м’яких тканин зажити.

Коли, нарешті, ця заборона знімається, на перший план виходить, здавалося б, давно забута проблема застереження від наступної вагітності.

УВАГА!!! Варто пам’ятати, що жінка може знову завагітніти вже через два тижні після пологів. Тому, щоб уникнути цього, оскільки Вам необхідно відійти після попередніх пологів і займатися новонародженим, дуже важливо заздалегідь подбати про методи контрацепції і зробити правильний вибір.

УВАГА!!! Дбайливий, з любов’ю, безпечний секс, як ніщо інше, може оберегти жінку від післяпологової депресії, що поширилася останнім часом. Але, шановні чоловіки, ніколи не змушуйте свою дружину після пологів до сексу, якщо вона цього не хоче. Після народження малюка статеві стосунки можуть бути відновлені тоді, коли жінка буде готова і захоче цих відносин. Так що, дорогі чоловіки, будьте терплячі, уважні та ласкаві до своїх дружин!

Матеріал підготувала: асистент кафедри акушерства, гінекології та перинатології асистент Світлана Печеряга.

Корисно знати