• Українська
  • English
Профілактика обмороження
Профілактика обмороження

Профілактика обмороження

Профілактика обморожень досить проста – потрібно лише дотримуватися деяких рекомендацій.

На мороз краще виходити ситим, попередньо бажано «заправитися» чимось калорійним. Білкова їжа забезпечить організм необхідною енергією, яка при низьких температурах буде витрачатися на обігрів тіла. Постарайтеся не палити в мороз, оскільки даний процес ускладнює периферійну циркуляцію крові. Таким чином, тіло (особливо кінцівки) швидко замерзає. Не варто вживати спиртне – це провокує велику втрату тепла, викликаючи ілюзію зігрівання. У стані алкогольного сп’яніння важко помітити ознаки обмороження.

Медики також радять уникати перевтоми, оскільки при цьому обмінні процеси уповільнені, кровопостачання обмежене – отже, організм виробляє менше тепла. Особливу увагу приділіть одягу. Носіть вільний, що не сковує рухів одяг – це сприяє нормальній циркуляції крові. Одягайтеся в декілька шарів – прошарки повітря утримують тепло. Взуття повинно бути сухим і не тісним. Використовуйте теплі устілки і вовняні шкарпетки – вони вбирають зайву вологу та залишають ноги сухими. Не виходьте на мороз без теплих рукавиць, головного убору і шарфу.

Перша допомога при обмороженні

Краще, звичайно, не допускати обмороження, але що робити, якщо це вже сталося? Перше, чого не варто робити – це намагатися розтирати замерзлі місця снігом або рукавицями. В результаті такого розтирання утворюються додаткові мікротравми, що тільки погіршує стан потерпілого. Замість цього необхідно швидко транспортувати потерпілого в медичний заклад або в тепле місце.

При обмороженні людину потрібно вкрити теплою ковдрою, дати рясне тепле пиття. Поливати гарячою водою обморожені ділянки тіла категорично заборонено. Процес обігріву повинен проходити поступово і зсередини, тому що швидке зовнішнє зігрівання, що йде з поверхні всередину призводить до омертвіння тканин.

Можна дати потерпілому таблетку аспірину. Обморожену ділянку бажано укутати теплоізолюючою пов’язкою – це може бути бинт і вата, а зверху клейонка або поліетиленовий пакет. Це запобігатиме занадто швидкому відігріванню.

Після таких заходів постраждалого потрібно відвезти в лікарню, де лікарі нададуть кваліфіковану допомогу, від своєчасності якої буде залежати подальше лікування.

Матеріал підготували: завідувач кафедри травматології, ортопедії та нейрохірургії Васюк В.Л та аспірант Коваль О.А.

Корисно знати