• Українська
  • English
Особливості ураження нігтів при псоріазі
Особливості ураження нігтів при псоріазі

Особливості ураження нігтів при псоріазі

Псоріаз нігтів (псоріатична оніходистрофія) – характерний прояв псоріазу,

який може спостерігатися при всіх клінічних варіантах псоріазу. Ураження нігтів пальців рук спостерігають у 50% всіх пацієнтів із псоріазом, а ураження нігтів пальців ніг визначають у 35% пацієнтів. При цьому спостерігається потемніння нігтьових пластинок і формування на них продовгуватих і поперечних борозенок.

Нігтьовий псоріаз відомий давно. Захворювання було описано ще в XIX віці, і при цьому була відмічена складність діагностики. Ураження нігтів при псоріазі може проявлятися як супутня форма захворювання (при вульгарному псоріазі), так і розвиватися самостійно.

Клінічні прояви псоріазу нігтів досить разноманітні. Наібільш часто зустрічаються наступні види ураження нігтьових пластинок при псоріазі: симптом «наперстка» (ямкових заглиблень на нігтях), піднігтьові геморагії, оніхолізис, трахіоніхія.

Симптом наперстка

Симптом «наперстка» – це найбільш відома форма псоріазу нігтів. Вона проявляється у вигляді мілких ямок на нігтьових пластинках різного діаметру (0,5 -2 мм).AA Причина появиAA даних утворень полягає в порушенні формування нігтьової пластини. Заглиблення відрізняються по формі, разміру, глубині і розміщуються в хаотичному порядку, нагадуючи поверхню наперстка (звідки симптом отримав свою назву). Подібні зміни ноітьової пластини можуть зустрічаються і при інших хронічних дерматозах.

Оніхолізис також часто супроводжує ураження нігтів при псоріазі. При даній патології нігтьова пластинка поступово і безболісно відділяється від ложа (без запальних реакцій). Видалення нігтя починається з дистального краю (однак може також зустрічатися латеральний і центральний оніхолізис). За степенем вираженості він ділиться на: повний і частковий.

У процесі відшарування нігтя між нігтем і нігтевим ложем утворюється великий простір, куда легко попадає пил, бульбашки повітря. Там же знаходиться відшарований епідерміс, який і надає нігтю сіровато-білий колір (інколи він може набувати від жовтого до коричневого забарвлення). У деяких випадках оніхолізис може супроводжуватися неприємним запахом. Відмінна особливість даної форми – присутність вузької рожевої смужки, яка з часом набуваєAA  жовтуватого кольору.

Деякі хворі, які страждають на псоріаз, скаржаться на крововиливи під нігтями. Піднігтьові геморагії можуть мати характер плям рожевого або червоного кольору. Плями мають різну величину і просвічуються через тканину нігтя. У медичній практиці такий тип псоріатичного ураження нігтів називають піднігтьовою псоріатичною еритемою. Водночас геморагічна форма псоріазу нігтів може проявлятися у вигляді точок темно-червоного кольору, добре видимих через нігтьову тканину. У даному випадку має місце розрив капілярів.

Якщо поверхня нігтя пацієнта має шорсткий і тьмяний вигляд, це свідчення ще одного типу псорізу – трахіоніхіі. Наявності уражень лунок не спостерігається.

У деяких випадках трахіоніхія може супроводжуватися койлоніхією – блюдцеподібним вдавленням на поверхні нігтя. При запущеному процесі нігті приймають ложкоподібну форму, тобто загинаються догори. Піднігтьова тканина не змінена.

Хворі, які хворіють пустульозною формою псоріазу, часто страдають псоріатичною пароніхією, особливою формою ураження нігтя, при якій значно гіперемована нігтьова фаланга і запалений навколонігтьовий валик, який також може нагноюватися

Ураження нігтів є важливим діагностичним критерієм псоріатичного артриту. У цілому ураження нігтів спостерігають у 80% хворих на псоріатичний артрит і у 20% хворих на псоріаз без артриту. Особливо важливе діагностичне значення ураження нігтів має за наявності невизначеного моноартриту і відсутності шкірних проявів.

Зважаючи на спільні ознаки псоріазу нігтів з грибковим ураженням нігтьових пластинок (нігтьові пластинки мутніють, стоншуються або товщають і кришаться), у кожному випадку змін нігтьових пластинок необхідно проводити їх мікологічне дослідження з метою виключення оніхомікозу (грибкового захворювання нігтів).

Матеріал підготував: Перепічка Михайло – доцент кафедри дерматовенерології.

Корисно знати