• Українська
  • English
Шкірні прояви цукрового діабету
Шкірні прояви цукрового діабету

Шкірні прояви цукрового діабету

Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

(англ. World Diabetes Day) це день, який служить нагадуванням всьому прогресивному людству про те, що поширеність захворювання невпинно зростає. Вперше Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом був проведений IDF (Міжнародною діабетичною федерацією) і ВООЗ (Всесвітньою організацією охорони здоров’я) 14 листопада1991 року для координації боротьби з цукровим діабетом у всьому світі. 
Цукровий діабет входить до трійки захворювань, які найчастіше спричиняють інвалідизацію населення та смерті.

Актуальність проблеми зумовлена масштабністю розповсюдження цукрового діабету. Станом на сьогодні у всьому світі зареєстровано близько 200 млн випадків, проте реальна кількість хворих близько у 2 рази більша (не враховані особи з легкою формою, яка не потребує медикаментозного лікування). При цьому захворюваність щорічно збільшується у всіх країнах на 5-7%, а кожні 12-15 років — подвоюється. Як наслідок, катастрофічне зростання кількості хворих набирає характер неінфекційної епідемії.

Цукровий діабет характеризується стійким підвищенням рівня глюкози у крові, може виникнути у будь-якому віці і продовжується протягом всього життя. Чітко прослідковується спадкова схільність, однак реалізація цього ризику залежить від дії багатьох факторів, серед яких лідирують ожиріння та гіподинамія. Розрізняють цукровий діабет 1 типу чи інсулінозалежний і цукровий діабет 2 типу чи інсулінонезалежний. Катастрофічне зростання захворюваності пов’язане з цукровим діабетом 2 типу, частка якого становить понад 85% всіх випадків

Майже у третини хворих на цукровий діабет є дерматологічні прояви. З часом, шкіра всіх хворих на цукровий діабет уражається в тій чи іншій формі. Шкірні ознаки ЦД є надзвичайно цінними для лікаря. Наприклад, діабетична булли, діабетична дермопатія, ліпоїдний некробіоз і склеродермія, як синдром воскової шкіри з обмеженою рухливістю суглобів може попередити лікаря для діагностики діабету.

Шкірні прояви, які можуть вказувати на цукровий діабет:

– Шкіра – суха, груба на дотик, знижується її тургор.

– Волосся – тьмяніє і випадає частіше звичайного, так як волосяний фолікул дуже чутливий до порушень метаболізму. А ось дифузне облисіння говорить про погано контрольованому діабеті або про розвиток ускладнень. Наприклад, випадання волосся на гомілках у чоловіків може свідчити про нейропатії нижніх кінцівок.

– Підошви і долоні – покриваються тріщинами і мозолями. Часто шкірні покриви набувають нездоровий жовтуватий відтінок.

– Нігті – товщають, деформуються, розвивається гіперкератоз піднігтьової пластини.

Нерідко дерматологічні симптоми, такі як, сухість і свербіж шкіри і слизових оболонок, рецидивуючі шкірні грибкові та бактеріальні інфекції, виступають в якості сигналу про початок діабету.

Діабетична дермопатія –  вважається найпоширенішим шкірним проявом в діабету. За даними одного дослідження, 40 відсотків хворих на цукровий діабет в ізраїльській лікарні була діабетична дермопатія, що було статистично значущим у пацієнтів віком старше 50 років. Цей стан шкіри розвивається в результаті змін кровоносних судин, які постачають кров’ю шкіру. Дермопатія являє собою округле або овальне поразка з тонкою шкірою на передніх поверхнях гомілок. Ці плями не болять, хоча іноді можуть викликати свербіж або відчуття печіння. Зазвичай дерматопатія не потребує медикаментозного лікування.

Ліпоїдний некробіоз – цей стан викликається змінами колагену і жирового шару підшкірної клітковини. Розташована зверху шкіра стає тонкою і червоною. Велика частина пошкоджень виявляється на нижній частині ніг і при нанесенні травми може виразкуватись. Уражена ділянка має чіткі межі з нормальною шкірою. Іноді ліподистрофія може свербіти і бути болючою. Якщо виразка не відкривається, то в лікуванні необхідність відсутня. Якщо у Вас утворилася виразка, відвідайте свого лікаря, щоб він міг призначити необхідне лікування.

Акантокератодермія – це шкірна проблема, яка призводить до потемніння і ущільнення шкіри на певних ділянках, особливо в області шкірних складок. Шкіра стає дубленої і коричневою, і іноді на ній виникають піднесення, описувані як вельвет. Найчастіше стан, який зазвичай виглядає як маленька бородавка, виникає на бічних або задній поверхні шиї, пахви, під грудьми і в паху. Іноді кінчики пальців мають дуже незвичайний вигляд. Акантокератодермія зазвичай передує цукровому діабету і вважається його маркером.

Діабетична склеродермія – це стан у людей з цукровим діабетом 2 типу виникає рідко і викликає потовщення шкіри на задній поверхні шиї і на верхній частині спини. Лікування полягає в строгому контролі нормального рівня цукру у Вашій крові. Для пом’якшення шкіри можуть використовуватися лосьйони та зволожуючі креми.

Вітіліго – являє собою шкірне захворювання, частіше зустрічається при цукровому діабеті 1 типу і впливає на забарвлення шкіри. При вітіліго руйнуються спеціальні клітини, що виробляють пігмент (речовина, яка обумовлює колір шкіри), що призводить до появи плям прозорої шкіри. Якщо у Вас є вітіліго, Ви повинні використовувати сонцезахисний крем з SPF 15 або вище для запобігання сонячних опіків на шкірі прозорої.

Висипний ксантоматоз – це шкірне захворювання може виникати при відсутності хорошого контролю рівня цукру крові і значного підвищення рівня тригліцеридів. Висипний ксантоматоз виникає у вигляді твердої жовтої воскоподібним гороховідной бляшки на поверхні шкіри. Такі бляшки, сверблячі і оточені червоним ореолом, зазвичай можна виявити на обличчі і сідницях.

Діабетична пухирчатка (діабетичні булли) – схожі на опікові пухирі. Ці міхури можуть виникати на пальцях рук і руках, пальцях ніг і ступнях, гомілках або передпліччях. Діабетичні пухирі зазвичай безболісні і проходять самі по собі. Такі шкірні проблеми часто виникають у людей з важкою формою цукрового діабету та діабетичною нейропатією.

Діабетична невропатична виразка – це найбільш часте ускладнення цукрового діабету, виникає через 15-20 років після початку захворювання при настанні стадії декомпенсації. У 90% випадків діагностується при цукровому діабеті другого типу. Захворювання являє собою виразково-некротичні ураження шкіри, м’яких тканин, а у важких випадках і кісткової тканини стопи. У своїй кінцевій стадії призводить до гангрени кінцівки, від якої гинуть дві третини пацієнтів з цукровим діабетом другого типу.

Грибкові хвороби шкіри у діабетиків. Найчастіше розвивається кандидоз, збудник Candida albicans.

Рецидивуючі кандидози – один з перших симптомів розвитку цукрового діабету. Зустрічається в основному у літніх і у повних хворих. Локалізується переважно в області статевих органів і великих складок шкіри, а так само на слизових оболонках, в міжпальцевих складках. При будь-якої локалізації кандидозу його перша ознака – завзятий і сильні свербіж, далі до нього приєднуються інші об’єктивні симптоми захворювання.

У діабетиків набагато частіше, ніж у решти населення бувають фурункули, карбункули, піодермії, флегмони, рожістие запалення, паронихии і панариції. Як правило, вони викликані стрептококами і стафілококами. Приєднання інфекційно- запальних хвороб шкіри веде до тривалих і важким загострень діабету і вимагає призначення або збільшення дози інсуліну.

Ураження шкіри у діабетиків на сьогоднішній день досить поширене явище. Лікування цих станів передбачає певні труднощі. Воно повинно починатися з успішного контролю концентрації цукру в крові і підбору адекватного комплексу препаратів від діабету. Без корекції обміну вуглеводів у даної групи хворих всі методи лікування малоефективні.

Матеріал підготували: доцент кафедри дерматовенерології Марина Гаєвська, Омелюх О.С. студент 5 групи.


Корисно знати