• Українська
  • English
Вплив паління на стоматологічне здоров’я людини
Вплив паління на стоматологічне здоров’я людини

Вплив паління на стоматологічне здоров’я людини

Куріння тютюну – одна з найпоширеніших шкідливих звичок у людей, насамперед у найбільш працездатної й соціально значущої частини населення. Проблема куріння всебічно і досить глибоко вивчена, однак у суспільстві не спостерігається тенденції до зменшення кількості осіб, що вживають тютюнові вироби. Боротьба з тютюнокурінням у більшості держав винесена на рівень загальнодержавних програм, які поєднують у собі як примусові заходи обмеження куріння, так і розгорнуту просвітницьку роботу.

 

Офіційне свято Міжнародний день відмови від паління відзначають в третій четвер листопада. День виник в 1977 році в США, а заснований ВООЗ як міжнародний в 1988 році. Заходи, які відбуваються цього дня присвячені питанням зниження тютюнової залежності.

Механізм виникнення патологічних змін в організмі людини під впливом куріння визначається хімічною структуро тютюну та складниками тютюнового диму. Крім нікотину, специфічний токсичний вплив справляють і деякі інші речовини. Скажімо, оксид вуглецю блокує гемоглобін в крові, перетворюючи його в карбоксигемоглобін, зумовлює розвиток циркуляторної гіпоксії. Компоненти тютюнового диму впливають переважно на судинну стінку, що надалі спричиняє розвиток фіброзу.

Добре відомою є проблема пігментованого зубного нальоту курців, з якою вони активно бряться. Однак у механізмі ушкодження тканин ротової порожнини під впливом куріння велике значення мають температурні показники. Проходячи із тліючого тютюну, що має температуру 300 °С за час викурювання однієї сигарети порожнина рота зазнає перепаду температури 15-20 разів. Під час різкої зміни температури у твердих тканинах зубів створюється неоднорідне температурне поле. При цьому в центрі зуба виникають однакові радіальні і кільцеві напруження-розтягнення. Навіть порівняно малі напруження можуть поступово призвести до зародження й розвитку тріщин емалі. Інтенсивність утворення й росту тріщин значною мірою залежить від фізико-механічних властивостей емалі й дентину пацієнта. Наприклад, граничні напруження для емалі в разі розтягування можуть відрізнятися у 8 разів. Сьогодні побутує помилкова думка про те, що куріння легких сигарет завдає організму курця відносно меншої шкоди. Температура диму в них та сама. Однаковим є і вплив диму на емаль зубів.

Статистика ВООЗ дуже сумна.

Епідемія тютюнопаління в 20 столітті забрала з життя понад 100 мільйонів людей. У XXI столітті ця цифра може вирости на порядок. Близько 63% всіх смертей на землі відбувається через неінфекційні захворювання. Тютюнопаління в цій страшній статистиці займає стійку позицію лідера.

Метою Дня відмови від паління є активні дії по сприянню у зниженні поширення шкідливої тютюнової залежності. Це включає в себе боротьбу проти тютюнопаління в усіх прошарках суспільства і в першу чергу в середовищі лікарів і медичного персоналу. Широке інформування суспільства про шкідливий і згубний вплив тютюну на здоров’я курця і оточуючих його людей здатне позитивно вплинути на самосвідомість безлічі курців.

Матеріал підготували: Годованець О.І., Вітковський О.О., кафедра стоматології дитячого віку

Корисно знати