• Українська
  • English
Вигодовування недоношених дітей
Вигодовування недоношених дітей

Вигодовування недоношених дітей

Недоношена дитина має підвищені харчові потреби для росту,

але водночас вона має маленький об’єм шлунку, незрілий травний тракт, слабкий смоктальний рефлекс. Подолання цих труднощів полягає в більш частому годуванні дитини маленькими порціями грудного молока. Необхідною передумовою до успішного годування є здатність дитини координувати смоктання, ковтання і дихання, яке притаманне новонародженим більше 34 тижнів гестації і масою більше2 кг.

Головними принципами вигодовування є обережність та поступовість.

Основні принципи грудного вигодовування новонародженої дитини з малою масою тіла при народженні не відрізняються від принципів грудного вигодовування здорової доношеної новонародженої дитини.

Грудне вигодовування новонародженого з малою масою тіла при народженні слід розпочинати як можна раніше залежно від стану дитини.

При проведенні грудного годування також необхідно оцінити ознаки правильного прикладання дитини до грудей: підборіддя дитини торкається грудей; рот дитини широко відкритий; нижня губа дитини вивернута назовні; дитина більше захоплює нижню частину ареоли.

На початку грудного годування необхідно оцінити: здатність дитини до ссання; якість ссання (чи кашляє і захлинається дитина під час годування); наявність зригувань або блювання під час годування або після нього: дитина може кашляти і захлинатися із-за зниженого м’язового тонусу, а зригування можливі через наявність гастроезофагального рефлексу і схильності до заковтування повітря при смоктанні, тому матері і персоналу необхідно ретельно стежити за цими ознаками під час і після годування.

У разі, коли дитина кашляє або зригує під час годування, пропонується матері годувати деякий час у вертикальній позиції: мати підтримує грудну залозу і підборіддя дитини рукою, задня стінка шиї і горло дитини повинні знаходитись вище соска.

Годування дитини з малою масою тіла при народженні може продовжуватись довше, ніж доношеної і мати наступний вигляд: швидке смоктання → уповільнення темпу →ковтання → відпочинок → повторення циклу.

Для впровадження ефективного грудного вигодовування новонароджених з малою масою тіла необхідно як можна раніше розпочати виходжування дитини за методом „мами-кенгуру”.

Годування дитини з чашки

Якщо дитина не може вигодовуватись грудьми за станом свого здоров’я або станом здоров’я матері, або вона отримує мало молока під час грудного годування, необхідно забезпечити годування дитини з чашки.

Практичні аспекти годування дитини з чашки.

1) Налийте в чашку необхідну розраховану кількість молока.

2) Покладіть дитину на коліна в напіввертикальне положення.

3) Піднесіть чашку до губ дитини і нахиліть її так, щоби молоко торкнулось губ дитини. В цей час дитина спробує всмоктати молоко і почне його „хлебтати” язиком.

4) Не вливайте молоко в рот дитині: підносьте чашку так, щоби молоко лише торкалось губ дитини.

5) Не припиняйте годування самі: дочекайтесь, коли дитина закриє очі і перестане „хлебтати” молоко самостійно.

6) Оцініть кількість з’їденої дитиною їжі та сплануйте/розрахуйте кількість молока на наступне годування.

Годування дитини через зонд

Діти, які народилися до 32 тижнів вагітності, мають слабкий смоктальний рефлекс і диско ординацію між смоктанням та ковтанням, тому їх годують через шлунковий зонд.

Використовують наступні способи введення зонду:

1) Орогастральний (більш фізіологічний)

2) Назогастральний у разі, якщо у дитини відсутні дихальні розлади. Останнім часом утримуються від застосуванням назогастрального зонда.

Недоцільно встановлювати нового зонду на кожне годування, тому що це підвищує ризик травми, інфікування та апное; при дотриманні всіх положень зонд може функціонувати до 3 діб.

При годуванні через зонд необхідно ретельно спостерігати за станом дитини: кольором шкіри і слизових оболонок, частотою і характером дихання. Під час годування через зонд можливе прикладання дитини до грудей в залежно від її клінічного стану. Як тільки дитина почне „підсмоктувати” зонд, необхідно якомога скоріше перейти на годування дитини з чашки або грудьми, що допомагає зберегти лактацію.

Останнім часом широко застосовують мінімальне трофічне годування для найбільш незрілих малюків з екстримально низькою вагою. Початковий об’єм біля 10 мл/кг/добу поволі вводять за 4-8 разів. За умови доброї толерантності збільшують добовий об’єм щодня. Таке годування має трофічний характер, сприяє дозріванню структур травного тракту, пришвидшує перехід до повного ентерального годування та скорочую термін перебування дитини в стаціонарі.

Найкращою їжею для недоношених немовлят є грудне молоко матері.

Склад молока в перші тижні після пологів у жінок, які передчасно народили, відрізняється більшим вмістом білку, полі ненасичених жирних кислот, меншої кількості лактози. Разом з тим, материнське молоко не може повністю задовольнити високі потреби недоношених дітей. Для вигодовування в таких випадках застосовують підсилювачі грудного молока, які містять білок, вуглеводи, мікроелементи, вітаміни.

При недостатній кількості грудного молока у матері вигодовують недоношених новонароджених спеціальними сумішами для передчасно народжених дітей, які оптимально збалансовані за складом з урахуванням високих потреб таких дітей в нутрієнтах та енергії.

Матеріал підготувала: асистент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб Власова О.В.

Корисно знати