• Українська
  • English
2015 рік у сфері охорони здоров’я очима ВООЗ
2015 рік у сфері охорони здоров’я очима ВООЗ

2015 рік у сфері охорони здоров’я очима ВООЗ

На думку Всесвітньої організації охорони здоров’я

2015 рік у сфері охорони здоров’я був складним, але оптимістичним. У грудні минуло два роки, як у країнах Західної Африки вибухнула епідемія хвороби Ебола. Втім, вченим усе ж вдалося досягти успіху в створенні вакцини від цієї небезпечної лихоманки. Помітні були успіхи у боротьбі зі СНІДом та поліомієлітом. Світова картина здоров’я торкнулася цього року й України.

Понад 3 тисячі людей стали жертвами вірусу Ебола у 2015 році.

Пошуки вакцини проти цієї смертоносної лихоманки увінчалися успіхом у липні. Знайти панацею від хвороби вдалося вченим Норвезького інституту охорони здоров’я. Один із розробників вакцини Джон-Арні Роуттінгер вказує: «Ґрунтуючись на кількості осіб та випадків, які ми спостерігали, ми можемо говорити про 100-відсотковий захист вакцинованих осіб».

Інша добра новина 2015-го – це зменшення зараження та смертельних випадків від вірусу імунодефіциту людини, що спричиняє СНІД. Напередодні Міжнародного дня боротьби зі СНІДом, що відзначається 1 грудня, ООН оприлюднила інформацію, що за останні 15 років кількість інфікованих на ВІЛ знизилась на 35%, а кількість смертельних випадків, пов’язаних зі СНІДом, за останнє десятиріччя зменшилась на 42%. Один з найавторитетніших лікарів у США Ентоні Фаучі з Національного інституту охорони здоров’я каже, що тенденції щодо СНІДу наразі позитивні: «Якщо подивитися на траєкторію епідемії, ми на шляху до зміни її курсу. Донині вона йшла вгору, тепер вирівнюється і починає трохи опускатися. І ми починаємо бачити цей спад».

2015 рік також ознаменувався величезним прогресом у процесі позбавлення світу від поліомієліту. Свого часу вірус спостерігався у 125 країнах світу. А у вересні цього року Всесвітня організація охорони здоров’я усунула Нігерію зі списку трьох країн, де залишається епідемія. Відтепер офіційно країнами з епідемією поліомієліту вважаються дві країни: Афганістан і Пакистан. «Це єдине місце у світі, де досі живе дикий вірус поліо, і якби ми могли його там позбутись, ми б цілком покінчили з цим вірусом», – розповідає Джей Венґер із Фонду Білла та Мелінди Ґейтс.

Наприкінці літа світ збурила новина з України про можливий спалах цієї хвороби. ВООЗ запропонували навіть оголосити Україну країною з надзвичайним станом через загрозу епідемії. Одна з основних причин цього – низький рівень загальної вакцинації дітей, менше половини.

Матеріал підготував: завідувач кафедри мікробіології та вірусології, проф. Святослав Дейнека.

Корисно знати