• Українська
  • English
У 2016 році загостриться проблема антибіотиків – прогноз ВООЗ
У 2016 році загостриться проблема антибіотиків - прогноз ВООЗ

У 2016 році загостриться проблема антибіотиків – прогноз ВООЗ

Незважаючи на успіхи 2015-го,

чимало медиків зустрічають новий рік із тривогою. Світ входить в еру неефективних антибіотиків, стурбовані у Всесвітній організації охорони здоров’я.

ВООЗ попереджає, що все частіше мікроби та бактерії пристосовуються до медикаментозної «атаки» і стають стійкими до дії ліків.

Так, стійкість до антибіотиків збільшується до небезпечно високих рівнів в усіх частинах світу. Нові механізми стійкості виникають і поширюються у всьому світі щодня, погрожуючи нашій здатності лікувати поширені інфекційні хвороби. Все більше число інфекцій, таких як пневмонія, туберкульоз, зараження крові і гонорея, стає все важче, а іноді й неможливо лікувати, так як антибіотики стають менш ефективними чи не ефективними взагалі.

У країнах, де антибіотики можна придбати без рецепта, поява та поширення стійкості ще більше погіршує ситуацію. Подібно до цього, у країнах, що не мають стандартних принципів лікування, антибіотики надмірно часто призначаються медичними працівниками і надмірно використовуються населенням.

Незважаючи на те, що розробляються деякі нові антибіотики, жоден з них не буде ефективним проти найбільш небезпечних форм бактерій, стійких до антибіотиків. Враховуючи легкість і частоту здійснення в даний час поїздок, стійкість до антибіотиків є глобальною проблемою, яка потребує зусиль з боку всіх держав. Якщо інфекції не можуть більше лікуватися антибіотиками першого ряду, повинні використовуватися більш дорогі ліки. Більш тривалий термін захворювання та лікування, часто в лікарні, збільшує витрати охорони здоров’я, а також економічний тягар для сімей і суспільства.

Стійкість до антибіотиків створює ризик для досягнень сучасної медицини. Без ефективних антибіотиків для профілактики і лікування інфекцій, трансплантація органів, хіміотерапія і хірургічні операції, такі як, наприклад, кесарів розтин, стануть більш небезпечними.

Медики також висловлюють стурбованість стійкістю до ліків таких хвороб, як туберкульоз та малярія. У 2016-му ВООЗ планує активізувати кампанію боротьби проти туберкульозу у світі. Поруч із цими глобальними проблемами для медиків лишаються невирішеними чимало завдань місцевого характеру, як то постачання ліків у важкодоступні місця чи створення вакцин від нових інфекційних захворювань.

У 2016 році загрози хвороби Ебола та СНІДу знизяться, натомість світ входить в еру неефективних антибіотиків, стурбовані у Всесвітній організації охорони здоров’я. Вона зазначає, що не приймаючи невідкладних дій, ми беремо курс на еру після антибіотиків, в яку поширені інфекції та незначні травми можуть почати вбивати знову.

Матеріал підготував: завідувач кафедри мікробіології та вірусології, проф. Святослав Дейнека.

Корисно знати