• Українська
  • English
Чим небезпечний грип?
Чим небезпечний грип?

Чим небезпечний грип?

ЛЕКТОРІЙ “ОБЕРЕЖНО, ГРИП”. З настанням холодної пори року різко зростає рівень захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції, у тому числі на грип.

Грип має симптоми, схожі з іншими ГРВІ, тому дехто вважає його “несерйозним суперником”, який можна перенести “на ногах”. Така думка є помилковою. Грип небезпечний своїми ускладненнями: запаленнями легень, середнього вуха, гайморових пазух, бронхітами, враженням нирок, мозку, серця та інших органів. Він особливо небезпечний для дітей, людей похилого віку, хронічно хворих.

Коли лікуватися вдома?

Щоб не провокувати ускладнення власної хвороби та не наражати інших людей на небезпеку, при появі перших симптомів грипу (підвищена температура тіла, біль у м’язах, у горлі, кашель) хвора людина обов’язково повинна залишатися вдома. З будь-якими з перелічених симптомів не варто виходити з дому навіть заради візиту до лікаря – його слід викликати додому. Призначене симптоматичне лікування у домашніх умовах може бути достатнім для одужання.

Коли необхідна госпіталізація?

Потрібно викликати швидку чи терміново звернутися до медичного закладу, якщо наявні наступні симптоми: сильна блідість або посиніння обличчя, утруднення дихання, висока температура тіла, яка довго не знижується, багаторазове блювання та випорожнення, порушення свідомості (надмірна сонливість чи збудження), біль у грудній клітці, домішки крові у мокротинні, падіння артеріального тиску. Продовжувати лікування вдома за наявності таких симптомів небезпечно. Затримка з госпіталізацією може призвести до смерті хворого.

Дотримання цих правил здатне зберегти життя Вам і людям, що знаходяться поруч з Вами.

Матеріал підготувала: Оксана Петринич, доцент кафедри сімейної медицини

Корисно знати