• Українська
  • English
Кохання продовжує життя
Кохання продовжує життя

Кохання продовжує життя

Для чого людині потрібне кохання?

Виявляється, це почуття чи не найголовніше у повсякденному житті. Для того, щоб визначити, навіщо людині воно потрібне, треба перш за все визначити, що це таке. Кожна людина кохання розуміє по-своєму, адже воно багатогранне. Кохання – це життя. А значить потрібне, якщо хочеться жити. Перестаючи любити, людина просто йде з життя. Життєві проблеми і складнощі виникають саме через якість кохання. Любов може бути до суспільства, батьків, країни, до самого себе. Кожна з цих груп відповідає за якість життя.

Починати потрібно з любові до себе, яка має бути сформована у першу чергу.

Не розібравшись у собі, без нормальної і здорової самооцінки людина не зможе нікого полюбити. І її теж ніхто не полюбить так, як того хотілося б. Необхідно мати здорове сприйняття себе і навколишнього світу

Чимало рядків у своїх філософських працях, щоденниках та збірках присвятили цьому високому почуттю і відомі на весь світ люди. Всі вони сприймали цей дар по-різному. Деякі навіть визнавали, що кохання може приносити людині не лише радість, але й сум, розпач. Разом з тим, у більшості висловлювань про кохання однозначно більше позитивного. Той, хто кохає по-справжньому якусь одну людину, любить увесь світ. (Еріх Фром) Кохати – це бажання бути коханим. (Платон) Всі закохані – талановиті. (М.Горький) Кохання є не що інше, як бажання щастя іншій людині. (Давид Юм) Кохання упокорює горді серця, учить зарозумілих поблажливості, але головна його властивість – усе піднімати й облагороджувати. (Майн Рід) Таємниці людського життя великі, а кохання – найнедоступніша із цих таємниць. (І.С.Тургенєв) Кохання – покарання, а може нагорода, а може бути, разом і те й інше. (Р.Рождественський) Кохання часто помиляється, бачачи в улюбленому предметі те, чого немає, але іноді тільки кохання може відкрити в ньому прекрасне або велике, недоступне спостереженню або розуму. (В.Г.Бєлінський) Тільки істинно людяна людина здатна і кохати, і ненавидіти. (Конфуцій) Ангели називають це небесною відрадою, чорти – пекельною мукою, люди – коханням. (Генріх Гейне) У коханні завжди є трохи шаленості, але й у шаленості завжди є трохи здорового глузду. (Фрідріх Ніцше) Розум не повинен втручатися в любовні справи. Правильно міркує кохана жінка або неправильно – це байдуже. Кохання вище розуму. Однакове щастя – бути переможцем або переможеним у битвах любові. (Клод Гельвецій) Любов бачить людину такою, якою її “уявляв” при створенні Бог. (фон Хаттинберг).

Кохання, крім почуття, що окрилює, приносить ще й багато користі для здоров’я.

Кохання зміцнює психічне здоров’я

Згідно з дослідженням, люди, які перебувають у романтичних стосунках, порівняно з самотніми, відчувають набагато менше проблем з психічним і фізичним здоров’ям. У самотніх людей зафіксовано порівняно більш високі рівні депресії, занепокоєння, зміни настрою, проблем адаптації, суїцидальної поведінки та інших форм психологічного стресу.

Дослідження також показало, що чоловіки і жінки відчувають рівну вигоду у відносинах з точки зору психічного здоров’я. Однак, як визнали вчені, психічне здоров’я є і наслідком, і причиною створення любовних взаємин, бо люди з психічними проблемами менш схильні ставити взаємини на перший план.

Кохання знімає біль

Існує поширена думка, що кохання – це біль. Причому душевний біль іноді навіть переходить у фізіологічний. Тим не менш, дослідження показали, що кохання також може допомогти зняти больові відчуття.

Кохання зменшує стрес

Легко припустити, що в спокійних розмірених романтичних стосунках, без драм і скандалів, не може бути стресу. Самотні люди більш схильні до психологічного напруження, ніж ті, хто одружений або знаходяться в постійних відносинах, оскільки сімейний стан може впливати на виробництво кортизолу, гормону стресу.

Кохання продовжує життя

Тривалі дослідження показали, що у незаміжніх і неодружених людей спостерігається більш висока ймовірність ранньої смерті, ніж у людей, які перебувають у шлюбі. Виявилося, що безперервний шлюб (на відміну від постійної самотності або проміжків між шлюбами і розлученнями) призводить до збільшення життя у чоловіків з низьким рівнем доходу, які знаходяться на перших з кінця сходинках соціальної драбини.

Кохання викликає щастя

Дослідження показали, що при погляді на обличчя людини, яку ми дійсно шалено, глибоко і пристрасно кохаємо, активізуються певні ділянки мозку.

Наочно це підтвердили МРТ-зображення: рання стадія інтенсивних романтичних відносин може активізувати багаті допаміном області мозку. Ці області пов’язані з бажанням, пристрастю і ейфоричним станом. Фактично, одна з цих областей, передня частина поясної звивини, відповідає за одержимі мислення, пізнання і емоції – характеристики кохання.

Матеріал підготували: доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка, к.мед.н. Юрценюк О.С. та асистент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка, Ротар С.С.

Корисно знати