• Українська
  • English
7 квітня – Всесвітній день здоров’я
7 квітня - Всесвітній день здоров’я

7 квітня – Всесвітній день здоров’я

Щороку, 7 квітня міжнародне співтовариство відзначає Всесвітній день здоров’я.

Це свято було засновано на честь створення Всесвітньої організації охорони здоров’я. Вперше святкування відбулося у 1950 році. Уже тоді глобальною ідеєю заходу була пропаганда здорового способу життя і боротьба з розповсюдженням різноманітних захворювань.

Мета святкування – підкреслити важливість здоров’я кожної людини і людства у цілому. У наш час здоров’я – це не відсутність хвороб, а фізична, психологічна, соціальна гармонія людини, її доброзичливе ставлення як до інших людей, так і до навколишнього середовища. Згідно з даними вчених, здоров’я залежить від багатьох чинників: більше ніж на 50% воно обумовлено способом життя людини, близько 40% – соціальними і природними умовами життя, 10% становить спадковість. Здоров’я людини – це найбільш цінний скарб, який є у неї. Ніщо не може порівнятись із ним: ні багатство, ні досягнення у кар’єрі, ні слава. Людина зобов’язана берегти своє здоров’я, адже саме здорова людина формує сильну націю.

У цей день традиційно обговорюються найбільш важливі проблеми охорони здоров’я, проводяться заходи, які мотивують людей вести здоровий спосіб життя та приділяти більше уваги профілактиці захворювань.

Свято відмічають для того, щоб суспільство задумалось, наскільки це питання важливе, а також про те, що потрібно піклуватись не тільки про своє здоров’я, але й навколишніх. Це глобальна компанія і її головна ціль – привернути увагу до окремої конкретної проблеми. Звичайно ж, одного дня для обговорення, а тим більше, для вирішення подібних питань – це дуже мало, але це ефективний спосіб звернути увагу на проблему у міжнародному масштабі. Заходи, які проводять у цей день, присвячені відповідній тематиці. Наприклад, у 2013 році висвітлювалось питання гіпертонії, у 2014 – питання присвячене укусам комах та їх наслідкам, у 2015 – проходив під гаслом «Безпека продуктів».

Всесвітній день здоров’я у 2016 р. присвячений профілактиці та лікуванню діабету.

Захворювання на цукровий діабет в останні роки у зв’язку зі стрімким зростанням кількості хворих в усьому світі, набуває загрозливого масштабу світової епідемії. Лише за період з 1990 по 2010 роки, загальна кількість хворих на цукровий діабет збільшилася майже втричі і за стриманими прогнозами експертів у 2030 році досягне 552 млн. осіб. Така ж ситуація складається в Україні, де відбувається невпинне зростання поширеності цукрового діабету – з 1,8% – у 2009 році до 2,9% – у 2012 році, а кількість хворих на цукровий діабет наприкінці 2012 року вже досягла 1 303157 осіб. Однак реальна кількість хворих в Україні, як показують результати епідеміологічних досліджень, у 2-2,5 рази вища внаслідок не діагностованих випадків хвороби. Розвиток пізніх ускладнень обумовлює суттєве зниження якості життя, втрату працездатності, зменшення на 10-30 % тривалості життя, підвищення у 2-3 рази смертності хворих та значні витрати бюджету країн на їх лікування.

В Україні щорічно кількість хворих на цукровий діабет збільшується на 5-7%. За узагальненими даними ВООЗ поширеність цукрового діабету коливається в межах 4-7% населення. В Україні цей показник вдвічі менший – близько 2,9%. Це свідчить про недостатній рівень діагностики захворювання та про необхідність посилення уваги і проведення заходів для раннього виявлення цукрового діабету, проведення скринінгу серед населення, особливо в групах ризику: людей з ожирінням, артеріальною гіпертензією, серед людей віком старших 40 років, обтяжених спадковістю по цукровому діабету, вагітних жінок.

Діабет – серйозна небезпека суспільному здоров’ю.

Основні ідеї Всесвітнього дня здоров’я 2016 р. ВООЗ виносить у центр тему діабету, оскільки:

1. Епідемія діабету стрімко зростає у багатьох країнах, причому особливо у країнах із низьким та середнім рівнем доходу – особливо швидкими темпами.

2. Значну частку випадків захворювання діабетом можна попередити: прості заходи, направлені на зміну способу життя, ефективно попереджують та відтерміновують розвиток діабету 2 типу. Підтримання нормальної ваги, регулярні заняття фізичною активністю і здоровий раціон харчування можуть знизити ризик розвитку діабету.

3. Діабет піддається лікуванню. Перебіг діабету можна контролювати і попереджувати розвиток ускладнень. Підвищення доступності діагностики, навчання хворих методам самостійного ведення захворювання – важливі компоненти відповідних заходів у боротьбі з діабетом.

4. У Європейському регіоні ВООЗ необхідно знову звернути особливу увагу на проблему діабету для досягнення однієї із цілей європейської політики охорони здоров’я Здоров’я-2020: скорочення передчасної смертності від неінфекційних захворювань на 1,5% щорічно до 2020 року. Зусилля по профілактиці та лікування діабету будуть мати важливе значення для досягнення цільового орієнтиру глобальної третьої Цілі в області стійкого розвитку – скорочення передчасної смертності від неінфекційних захворювань на одну третю до 2030 року.

Діабет 2 типу у більшості випадків – результат неправильного способу життя. До профілактичних заходів відносять:

  • правильне харчування. Необхідно стежити за кількістю штучних добавок, вживаних в їжу, знижувати споживання консервованих продуктів, багатих жирами, вуглеводами. Раціон повинен бути різноманітним, збалансованим, а також включати фрукти і овочі. Неприпустимі голодування та захоплення жорсткими дієтами, краще їсти декілька разів на день, але невеликими порціями і в певний час.
  • достатній водний баланс. Зневоднення виснажує підшлункову залозу, часті стрибки рівня вмісту цукру порушують нормальну роботу організму і є факторами ризику для розвитку діабету.
  • попередження інфекційних та вірусних захворювань, які є одними з причин розвитку цукрового діабету.
  • відмова від алкоголю та тютюну. Відомо, що шкода від них дуже значна для кожного організму, відмовившись від вживання алкогольних напоїв, а також паління можна істотно зменшити ризик захворювання на цукровий діабет.
  • нормалізація маси тіла. Надлишок ваги – це теж «провокатор» діабету.
  • заняття спортом, щоденні помірні фізичні навантаження.
  • збереження позитивного емоційного духу. Постійні стреси, депресія, нервове виснаження можуть призвести до розвитку захворювання. Варто уникати ситуацій, які змушують нервувати, знаходити варіанти виходу з депресивного стану.

Украй важливо знати, що цукровий діабет небезпечний не сам по собі, а своїми ускладненнями, що призводять до незворотніх змін:

–    ураження судин різних органів;

–    ураження сітківки ока, що може призвести до зниження і втрати зору;

–    ниркова недостатність, причиною якої можуть стати пошкоджені судини нирок;

–    енцефалопатія (ураження судин головного мозку).

Нам завжди бракує інформації про захворювання: про те, як можна його уникнути, чи в разі неминучості хвороби запобігти розвитку ускладнень і навчитися повноцінно жити з нею, тому проведення соціальних проектів з метою підвищення обізнаності людей про таку тяжку патологію, як цукровий діабет, є вкрай важливим, особливо з огляду на кількість хворих в Україні, які можуть навіть не здогадуватися про її наявність.

Здоров’я може мати дуже дорогу ціну. І в основному це стосується спроб повернути його на своє місце. У Всесвітній день здоров’я бажаю всім його надійно берегти. Всім хворим – якнайшвидшого одужання!

Матеріал підготувала: кандидат медичних наук, асистент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб Тетяна Василівна Рева.

Корисно знати