• Українська
  • English
Екологічні проблеми людства

Екологічні проблеми людства

Людина щоденно своєю діяльністю чинить вплив на довкілля. Із кожним роком більшість екологічних проблем тільки будуть посилюватися. Уже тривалий час на різних рівнях нашого суспільства ведуться активні дискусії про зміну клімату на нашій планеті та про причини, що впливають на цей процес.

На сьогодні науковці дійшли спільної думки, що саме антропогенний чинник найбільше впливає на пришвидшення змін клімату на Землі. Людська діяльність веде до глобального потепління на всій планеті. Підвищення температури зумовлене зростанням викидів парникових газів під час спалення викопних видів палива — нафти, газу та вугілля. Зростання температури на планеті веде до глобального потепління, що у свою чергу веде до танення Вічної мерзлоти і підвищення рівня Світового океану. Підвищення рівня води загрожує підтопленням прибережних територій, що у свою чергу приведе до змін природних екосистем та їх структури. Своєю ‘‘господарською’’ діяльністю людина впливає на склад екосистем та видове біорізноманіття.

Дослідження видової структури екосистем проведені за останні п’ять років свідчать про його скорочення та швидке зменшення чисельності популяцій тваринного світу на планеті. Уже більш як 500 видів тварин які є мешканцями суходолу знаходяться на межі зникнення та ймовірно ці види будуть втрачені протягом чверті століття. Чисельність людської популяції на планеті зростає з кожним роком а це веде до зростання її потреб.

Зростає споживання продуктів харчування що безпосередньо пов’язане із використанням природних ресурсів. Людина все більше розвиває сільське господарство вирубуючи ліси, розорюючи землі, осушуючи болота. При цьому завдаючи шкоди навколишньому середовищу здійснюючи антропогенний вплив на довкілля, разом з цим зростає кількість як промислових так і побутових відходів які людина продукує у повсякденному житті. Відходи під час технологічних процесів виробництва, які часто не в змозі переробити просто повертають у грунт забруднюючи територію та роблячи її непридатною для використання на довгі роки. Вироби із пластику які потрапили в навколишнє середовище несуть загрозу для живих організмів забруднюючи довкілля на сотні років. За останні три роки фіксується зростання викидів пластику у світовий океан показники сягають понад десятка мільйонів тон, причому дрібні частинки пластику було вперше виявлено у снігах Антарктиди.

Ще однією із екологічних проблем людства є забруднення повітря, яке в першу чергу пов’язане із діяльністю об’єктів промисловості та різними видами транспорту. Не можна відкидати вплив воєнних дій, що пов’язані із постійними пожежами та вибухами під час яких у природне середовище потрапляють мільйони тонн викидів у вигляді дрібнодисперсного пилу, оксиду азоту, оксиду сірки, альдегідів, ангідридів тощо.

Наше майбутнє і майбутнє наступних поколінь залежить від того наскільки швидко кожен з нас усвідомить свою роль на шляху до збереження природи та життя у гармонії із нею. Кожен мешканець планети може посприяти вирішенню екологічних проблем, оскільки і маленькі внески у збереження навколишнього середовища є важливими. Лише спільними зусиллями ми здатні зберегти нашу природу для прийдешніх поколінь.

Інформацію підготував доцент кафедри медичної біології та генетики Володимир ВОЛОШИН

Корисно знати