• Українська
  • English
Рідкісні інфекційні хвороби
Рідкісні інфекційні хвороби

Рідкісні інфекційні хвороби

29 лютого – символ високосного року,

і день, який зустрічається лише раз на чотири роки. У зв’язку з цим, Європейською організацією з рідкісних хвороб 29 лютого визнано як Міжнародний день рідкісних хвороб.

Рідкісними хворобами вважать ті, кількість яких не перевищує 5 випадків на 10 тис. населення.

Наразі до них відносять у світі близько 8 000 захворювань, 80% з яких є генетично зумовленими. Основною метою заходу є поширення знань про рідкісні хвороби серед населення, та особлива увага приділяється проблемі «орфанних ліків», адже рідкісні хвороби можуть вимагати особливих рідкісних препаратів, випуск яких фармацевтичними компаніями може бути економічно невигідний, не кажучи вже про розробку нових методів лікування.

Окрему частину рідкісних захворювань займають інфекційні хворобі. Слід зазначити, що одні і ті самі захворювання можуть бути звичними для однієї місцевості і рідкісними для іншої. Проте існують хвороби, які залишаються рідкісними у всьому світі.

Однією з таких є група гарячок від укусу пацюків, які поєднують содоку і стрептобацильоз. Частота даних захворювань залишається точно невідома, оскільки дані про нього не фіксуються епідеміологами, проте найчастіше вони зустрічаються в Японії та інших країнах Азії. Заразитися можна від пацюків та інших тварин: мишей, білок, кроликів та інших гризунів, а також при вживанні їжі та води, що містять заражені фекалії чи сечу цих тварин.

Зазвичай ознаки захворювання є різними, залежно від виду інфекції, якою була заражена людина. Содоку і стрептобацильоз мають окремі специфічні ознаки, однак більшість симптомів перехрещуються. У більшості випадків содоку спочатку візуально спостерігається запалення місця укусу, що супроводжується болем, нагноєнням, припухлістю. Поступово розвивається збільшення лімфатичних вузлів. Через тиждень гарячка спадає, відмічається рясне потовиділення, проте після декількох днів напад гарячки поновлюється. Кількість таких нападів без відповідного лікування може сягати 20, а власне захворювання тривати до декількох місяців. Характерним для содоку є поява червоної плямистої висипки біля місця ураження то по всьому тілу. Напади також супроводжуються болем у м’язах та суглобах. У важких випадках содоку може ускладнюватись абсцедуванням, ураженням головного мозку, серця тощо.

На відміну від содоку, при стрептобацильозі місцеві зміни є досить рідкісним явищем, так само як і збільшення лімфовузлів. Тому захворювання починається різко з високої температури, ознобу, болю у м’язах та суглобах. Характерним є висип на тулубі та кінцівках. Специфічною ознакою є висип у вигляді пухирців з червоною облямівкою на стопах, який зберігається до 7-10 днів і може завершуватись лущенням шкіри. Часто спостерігається біль у суглобах, що заважає при ходьбі та може турбувати ще довго навіть після одужання. Окремою формою стрептобацильозу є Хейврільська гарячка, при який інфекція проникає з їжею чи водою і призводить до важкості при ковтанні, болю у горлі, нудоти, блюванню. Ураження суглобів при цьому є більш виразним. Слід пам’ятати, що стрептобацильоз також не є безпечним захворюванням, і смертність при відсутності своєчасного лікування може сягати 13%.

Для того щоб уникнути цих хвороб перш за все необхідно провести заходи направлені по боротьбі з гризунами. Відповідна обробка рани після укусів тварин також дозволить запобігти і іншим захворюванням.

Отже, будемо сподіватись, що усі хвороби з часом будуть ще більш рідкісними і перестануть загрожувати здоров’ю людини.

Матеріал підготував: доцент кафедри мікробіології та вірусології Сидорчук Л.І.

Корисно знати