• Українська
  • English
Майбутнє належить медицині попереджувальній
Майбутнє належить медицині попереджувальній

Майбутнє належить медицині попереджувальній

Сьогодні поширеність карієсу і захворювань тканин пародонта в Україні

є високою внаслідок недостатнього профілактичного догляду за ротовою порожниною. За літературними даними, рівень гігієнічних знань дітей та їхніх батьків є низький. Переважно інформацію щодо правил догляду за зубами батьки отримують зі ЗМІ (41%), від своїх знайомих (34%), з науково-популярної літератури (22%) та лише 3% — від стоматологів. Гігієнічний догляд за ротовою порожниною також є незадовільним: регулярно, двічі на день, чистять зуби 38% дорослих. У дітей ці показники набагато гірші: лише 3% 6-річних і 10% 12-річних доглядають за зубами двічі на день. Взагалі ж не чистять зуби 3,5% батьків і 40% дітей 6-річного та 20% дітей 12-річного віку. 90% батьків не контролюють якість чищення зубів у своїх дітей.

Турбує і низький рівень гігієнічного догляду за ротовою порожниною у майбутніх матерів. Чистять зуби 1 раз на добу 45% вагітних; 22% роблять це час від часу; решта, 33%, взагалі не доглядають за зубами.

Найпершими «ворогами» наших зубів є зубні нашарування, неповноцінна дієта і питна вода. Зубний наліт є однією з найбільших загадок у теоретичній та практичній стоматології, його утворення є фізіологічним процесом. В 1 мг міститься 5-8 млн. мікроорганізмів, а при відсутності догляду за ротовою порожниною – до 800 млн. Доведено, що S. mutans i S. sobrinus відповідальні за початок каріозного процесу, а Lactobacillus – за його прогресування. Крім мікробного чинника, важливе значення має вуглеводний. Цукор – не лише продукт харчування, а й продукт життєдіяльності мікроорганізмів, є важливим фактором їх адгезії до поверхні зубів.

Які продукти найкраще вживати для забезпечення організму мінералами?

Найбільше кальцію містять: молоко, тверді і плавлені сири, йогурт, яєчний жовток, шпроти, горіхи (мигдаль, лісові, грецькі), боби (горох, квасоля), м’ясо, гарбузове насіння, вівсяна крупа, петрушка, зелена цибуля, селера, фрукти, сухофрукти, шоколад (особливо молочний).

Найновіші дані експертів японської лабораторії харчових досліджень та низки інших національних інститутів показали, що шоколад не руйнує зуби, а навпаки, ефективно захищає від карієсу і пародонтиту. Масло какао цілюще діє на зуби, бо обволікує їх захисною плівкою.

Для засвоєння органічного кальцію продукти харчування не повинні термічно оброблятися. Втрата кальцію при виварюванні овочів складає 12 – 38%, а при зливанні відвару зростає до 75%.

Найбільше фосфору містять: риба, м’ясо, соя, буряк, абрикоси, персики, вишня, сливи, черешні (всі ці продукти містять також Са).

Найбільше фтору містять: вищі сорти чаю: у 600 мл чаю – добова доза фтору (залежить від сорту, в горнятці зеленого чаю при звичайній заварці – 2.92 – 3,3 мг/л F, а чорного – 0,78 — 3,2 мг/л F), морська капуста, салат, шпинат, капуста, овочі і зелень (особливо петрушка), морква, персики, м’ясо, молоко, сири, річкова і морська риба, консерви цільної риби (скумбрія, сардини), мінеральна вода типу «Боржомі», «Лазарівська».

Багато магнію – у стручках бобів, гороху, сирому шпинаті, авокадо, висівках, насінні соняшника, меді, родзинках, чорносливі.

Цинк міститься в: м’ясі, рибі, яйцях.

Мідь наявна у  яловичій печінці, продуктах моря, бобових, грецьких горіхах, сирі.

Необхідно підкреслити, що, незважаючи на широку поширеність кальцію у продуктах, він є найбільш дефіцитним елементом у дієтах, бо сполуки кальцію, які легко засвоюються (лактат і цитрах), містяться в небагатьох продуктах, переважно у молочних і рослинних. Крім того, засвоєння кальцію з їжі не перевищує 60% його загальної потреби. Тому продуктів із вмістом кальцію потрібно вживати і вдвічі більше (тоді засвоюється 100% кальцію).

Професором Гамбурського університету В. Кнаппвостом доведена роль фтору у процесі мінералізації зубів. Фундаментальними дослідженнями, здійсненими в період 1916-1942 рр. закордонними вченими, була встановлена роль фторвмісних препаратів. Одним з визнаних методів профілактики карієсу є фторування питної  води. Оптимальною концентрацією фтору в питній воді є 1,0 мг/л.

Отже, тільки правильне, збалансоване харчування може зберегти здоров’я. Як казав Марк Твен: „Єдиний спосіб зберегти здоров’я – це їсти те, чого не хочеш, пити те, чого не любиш, і робити те, що не подобається’’.

Ще лікарі стародавнього світу сформулювали істину, що захворювання легше попередити, ніж вилікувати. «Майбутнє належить медицині попереджувальній», – говорив Микола Іванович Пирогов. Профілактика доповнює природні процеси самоочищення (пережовування їжі та слиновиділення) та полягає в звільненні ротової порожнини від залишків їжі для підтримки здоров’я органів зубощелепного апарату. У складі слини у вигляді іонів в ротову порожнину потрапляють необхідні зубам мінерали: кальцій, фосфор, магній та інші макро- та мікроелементи. Чим більший вміст мінералів в зубах, тим вони стійкіші до карієсу. Наліт, що нагромаджується на поверхні зубів, перешкоджає надходженню мінералів із слини в емаль. Регулярна гігієна ротової порожнини та видалення м’якого зубного нальоту сприяє фізіологічному «дозріванню» (мінералізації) емалі.

Регулярний та ретельний догляд за зубами підвищує місцевий імунітет в ротовій порожнині і, як результат, захисні властивості організму. Клінічними дослідженнями доведено, що у разі гарного гігієнічного догляду за ротовою порожниною, діти набагато рідше страждають від сезонних інфекцій, а застудні захворювання протікають в значно легших формах.

Щоб зберегти гарну посмішку потрібно пам’ятати 10 «золотих» правил здорових зубів:

1. Вживати достатню кількість сирих овочів і фруктів, нежирного м’яса, сиру і молока, які забезпечують зуби усіма необхідними мікроелементами.

2. Не захоплюватися солодощами, зокрема тими, що застряють у зубах та прилипають до їх поверхні.

3. Намагатися не їсти водночас холодну і гарячу їжу, наприклад, морозиво з чаєм.

4. Не розгризати зубами горіхи, кістки, олівці та інші тверді предмети.

5. Захищати зуби під час заняття контактними видами спорту (спортивні захисні капи).

6. Не курити. Під дією тютюну змінюється колір зубів, руйнується емаль, виникають захворювання тканин пародонта.

7. Щодня чистити зуби після сніданку та ввечері перед сном.

8. Зубну щітку треба змінювати раз на три місяці.

9. Один раз на день користуватися зубною ниткою (флосом).

10. Двічі на рік відвідувати стоматолога.

Матеріал підготували: асистент кафедри хірургічної та дитячої стоматології Мороз А.В., магістрант кафедри Попеску Д.Г.

Корисно знати