• Українська
  • English
До Всесвітнього тижня імунізації

До Всесвітнього тижня імунізації

В останній тиждень квітня 2024 року за ініціативою ВООЗ в усіх країнах світу  відзначається Всесвітній тиждень імунізації. Метою цього широкомасштабного заходу є підвищення розуміння важливості вакцинації серед громадськості для попередження інфекціних захворювань та збереження життя. В Україні відзначається з 2005 року.

 Також щороку в Європейському регіоні ВООЗ відзначається Європейський тиждень імунізації (ЄТІ), спрямований на просування вакцинації як інструменту профілактики захворювань і збереження життів. Цього року Європейський тиждень імунізації  співпадає з 50-ю річницею впровадження ВООЗ  “Розширеної  програми імунізації” (EPI), мета якої – забезпечити доступ до життєво необхідних вакцин кожній дитині в світі незважаючи на регіон проживання та соціоекономічний статус.  Саме тому, тема Всесвітнього тижня імунізації в 2024 році – «50-річчя Розширеної програми імунізації».

Напередодні Всесвітнього тижня імунізації дозвольте нагадати декілька важливих та позитивних моментів пов’язаних з розповсюдженням імунізаціїї у світі .

Імунізація дозволяє зберегти від 2 до 3 мільйонів життів щороку. Завдяки імунізації в світі більше не фіксуються випадки натуральної віспи – цю небезпечну хворобу  було повністю викорінено. Завдяки масовим кампаніям з вакцинації світ наблизився до викорінення поліомієліту – небезпечного захворювання, що може призводити до невиліковних паралічів. Ще відносно нещодавно – у 1988 році – вірус циркулював у 125 країнах світу, а кількість випадків захворювання сягала 350 тисяч. Зараз залишилося всього дві країни, де досі циркулює “дикий” вірус поліомієліту – Афганістан та Пакистан; станом на 29 лютого 2024 року в цих країнах сумарно було зафіксовано  лише 15 випадків хвороби. Важливо також зазначити, що вірус поліомієліту 2 та 3 типів вже викорінено, і наразі в світі фіксується лише вірус поліомієліту 1 типу.

Правець  матерів та новонароджених було еліміновано в південно-східній Азії в 2016 році. В цьому регіоні проживає приблизно чверть населення земної кулі, і він став другим серед 6-ти регіонів ВООЗ, де вдалося досягнути елімінації цього збудника. А в 2017 році третім регіоном ВООЗ, де вдалося елімінувати це смертельно небезпечне захворювання серед матерів та немовлят, став Американський регіон. На жаль, повне викорінення правця неможливе, бо бактерія, що його викликає, знаходиться в навколишньому середовищі. Проте небезпечній хворобі можна запобігти завдяки дотримання гігієнічних вимог під час пологів та вакцинації, ефективність якої у випадку своєчасних ревакцинацій сягає 100%.

Деякі вакцини попереджують онкологічні захворювання, а саме вакцина проти гепатиту В, що профілактує розвиток раку печінки, спричиненого ускладненням гепатиту В, та вакцина проти вірусу папіломи людини, що профілактує розвиток 6 видів раку, викликаних вірусом папіломи людини.

Всесвітній тиждень імунізації має за мету привернення уваги суспільства до важливості імунізації – першорядного профілактичного заходу, спрямованого на захист від інфекційних захворювань, а також поширення ідеї вакцинації.

Інформацію підготувала доцент кафедри клінічної імунології,

 алергології та ендокринології Ляшук Р.П.

Корисно знати