• Українська
  • English
Ранні сексуальні зв’зки у підлітків: причини і наслідки
Ранні сексуальні зв’зки у підлітків: причини і наслідки

Ранні сексуальні зв’зки у підлітків: причини і наслідки

Соціально-економічна й інформаційна ситуація,

що склалася в Україні, не лише формує самопочуття і впливає на систему цінностей дорослого її населення, а й істотно позначається на молоді. І найуразливішою виявляється така делікатна сфера людського життя, як статеві взаємини. Так, за даними опитування, проведеного Інститутом соціальної і політичної психології АПН України, середній вік початку статевого життя (показник, який в усьому світі вважається одним з найважливіших критеріїв ефективності освітніх програм із статевої просвіти молоді) становить 15,6 року.

У більшості випадків для періоду раннього початку статевого життя характерна повна непоінформованість або недостатня інформованість партнерів щодо можливих негативних та небезпечних наслідків незахищених сексуальних стосунків. У першу чергу це стосується небажаної вагітності, яка часто переривається в кращому разі — шляхом медичного аборту, а в гіршому — спробою перервати вагітність застосуванням некоректних народних та інших методів, що, поза всяким сумнівом, може негативно позначитися на репродуктивній функції майбутньої жінки.

Чому ж у наш час багато випадків ранньої вагітності? Є різні соціально-економічні причини вагітності дівчаток-підлітків, а однією з основних є те, що підлітки займаючись сексом, не думають про наслідки і ставляться до цього питання безвідповідально. Сексуальні зв’язки стають причинами небажаної вагітності.

Підлітки повинні бути інформовані про наслідки раннього сексу, контролювати свої імпульси і навчитися бути сексуально відповідальними молодими людьми.

У школах, де забезпечується статеве виховання, можуть не тільки допомогти підліткам зрозуміти особливості раннього сексуального життя, але і його наслідки. Багато програм передбачають утримання від статевих контактів в підлітковому віці.

Легкий доступ до контрацепції може грати ключову роль у попередженні підліткової вагітності. Сьогодні діють різні програми на запобігання підліткової вагітності, представники яких безкоштовно роздають презервативи підліткам. Такі акції сприяють запобіганню поширення венеричних захворювань.

Із можливих ризиків найчастіше спостерігається інфікування секстрансмісивними інфекціями. Особливо небезпечними є інфекції, що передаються статевим шляхом, найчастіше вони упродовж тривалого часу перебігають латентно, тобто без клінічних проявів, уражаючи статевий апарат юних жінок та юних чоловіків. Найбільш поширені серед них — урогенітальний трихомоноз, гонорея, хламідіоз, уреоплазмоз, бактеріальний вагіноз, генітальний герпес, кандидоз, ВІЛ та інші.

Ураження статевого апарату, поза всяким сумнівом, впливає на репродуктивну функцію, а відтак — і на демографічну ситуацію в кожному регіоні та в державі. Підлітки, безумовно, внаслідок психологічної незрілості не можуть об’єктивно оцінити кожну ситуацію, пов’язану з реалізацією своєї юначої гіперсексуальності, в її розвитку і наслідках.

Захищатися, захищатися і ще раз захищатися. Лише так можна свідомо визначитися, коли стати батьками. Лише так можна зберегти репродуктивне здоров’я, уникаючи хвороб, які передаються статевим шляхом. І лише так не доведеться приймати складне рішення: робити аборт чи ні.

Статистика невблаганно свідчить про те, що кожна четверта дівчинка, що перенесла ранній аборт, страждає серйозними гінекологічними захворюваннями. Наслідком інфекцій, що виникають внаслідок проведення аборту, є такі хвороби як метрит, параметрит, тромбофлебіт стінки матки, тазовий перитоніт та інші захворювання. Може припинитися менструація або змінитися її частота і тривалість через перфорації матки. Вона відбувається через пошкодження великих судин матки, травм маткових труб. Підсумок цього сумний — безпліддя.

А якщо все-таки вагітність зберегли, то дівчинка, як правило, сама не здатна народити, і їй призначають кесарів розтин, а це вже операція. Народжена у підлітків дитина має маленьку вагу і часто страждає вродженими аномаліями. Здоров’я дівчинки-підлітка підірвано, психіка грубо травмована на все життя, імунітет порушений.

Тільки спілкуючись і живучи життям підлітка, а не відпускаючи його у вільне плавання без твердої руки наставника, можна навчити сексуальних відносин і вберегти від таких травм, як рання вагітність. Краще запобігти, ніж потім болісно довго і боляче вирішувати такі проблеми.

Фахівці не втомлюються наголошувати, що саме контрацепція є одним із найдієвіших способів профілактики абортів. Як це буває в житті: коли молода жінка не сприймає свою вагітність, не налаштована на неї, ще не готова до появи в її житті дитини, вона наважується на таку серйозну операцію. Отож, контрацепція – це метод, який дає можливість молодим жінкам не тільки запобігти небажаній вагітності, а й мати свідомий вибір, свідоме ставлення до того, коли народжувати, в якому віці, в якому статусі.

Ідеальним засобом контрацепції для молодих людей підліткового віку вважається презерватив. Простий і зручний у застосуванні, його завжди можна покласти в сумочку чи навіть до кишені джинсів і скористатися у потрібний момент. Він захищає не лише від небажаної вагітності, але й від захворювань, що передаються статевим шляхом.

Слід говорити про інтимні стосунки між чоловіком і жінкою своїй дитині у віці 9-10 років, поступово надаючи інформацію невеликими порціями для осмислення. Що вам краще: час від часу червоніти і ніяковіти при розмові з дитиною про статеві відносини, чи потім все життя няньчити її дитину, народжену раніше досягнення повноліття? Поясніть підлітку, що кохання – це не інтимні стосунки. Інтимні стосунки – це стосунки, які вже пройшли випробування часом, зрілістю і романтикою. Стосунки мають починатися не з сексу, а з обіймів, поцілунків, прогулянок у парку і розповідей про себе один одному.

На жаль, батьки і педагоги часто не готові до поінформованого довірливого діалогу з підлітками. Тоді молодь намагається розв’язати свої проблеми самостійно або в колі друзів, одержуючи від них спотворену інформацію, яка не тільки не допомагає, але й дуже часто навіть шкодить. Таким чином, поінформованість підлітків щодо небезпеки сексуального дебюту в підлітковому віці, обізнаність щодо наявності інфекцій, які передаються статевим шляхом, щодо способів профілактики небажаної вагітності — недостатні і потребують серйозного поліпшення.

Матеріал підготувала: асистент кафедри акушерства, гінекології та перинатологі Світлана Печеряга.

Корисно знати