• Українська
  • English
Поради молодому подружжю
Поради молодому подружжю

Поради молодому подружжю

Народна мудрість свідчить, що діти, народжені в любові, – талановиті й щасливі.

Всім відомо, коли настає посівна, дбайливий господар відбирає найкраще насіння і готує грунт. Так і молоде подружжя, що бажає мати здорову дитину, повинно турбуватися про якість «насіння» та готувати «грунт» якнайкраще.

Оптимальний вік для першої вагітності

Акушери-гінекологи всього світу єдині в думці про те, що оптимальний вік для першої вагітності – це період від 20 до 28 років. В цей час вже завершений період статевого дозрівання, а отже гормональний фон стабілізований, проте, організм молодий, тканини м’язів, зв’язок і суглобів еластичні, що полегшує нормальний перебіг вагітності та пологів.

Тенденції

Як свідчать дослідження останніх років, жінки XXI століття стають психологічно готовими до материнства після 30 років (в тому числі і в Україні). Цей факт пояснюється тим, що на сучасному етапі розвитку суспільства, змінилася роль жінки в ньому: до народження дитини їй треба встигнути отримати одну або декілька вищих освіт, зробити кар’єру, змінити декілька сексуальних партнерів і тільки після цього зважитися на материнство.

Загрози

Проте, не варто відкладати народження першого малюка на далеке «потім». Слід пам’ятати, що з віком у жінок знижується здатність до зачаття, шанс завагітніти в 40 років, в порівнянні з двадцятирічними, зменшується і складає всього 10%. Крім того, у жінок старше 35-40 років підвищується вірогідність різних генних порушень на рівні статевих клітин, а це може стати причиною самовільних викиднів, аномалій розвитку плода та вроджених захворювань дитини. Загальновідомим та беззаперечним є факт, що після 35 років у людини починає накопичуватися багаж соматичної патології (гіпертонічна хвороба, цукровий діабет, ожиріння, захворювання органів шлунково-кишкового тракту тощо), що не найкращим чином позначається на фертильності.

Юні первістки

Як правило, до 18 років організм ще не готовий до виношування вагітності, тому дівчат-підлітків відносять до групи ризику. Фізіологічна незрілість юних мам, яка супроводжується гормональним дисбалансом (порушенням співвідношення естрогенів та прогестерону), може бути причиною невиношування вагітності, плацентарної дисфункції, передчасних пологів. Вагітність в занадто юному віці негативно впливає на стан здоров’я самої дівчинки-підлітка, адже її організм продовжує активно розвиватися, тому анемія і інші захворювання стають невід’ємним супутником вагітності, а діти народжуються з недостатньою масою тіла.

Підготовка до вагітності

З чого ж слід почати майбутнім батькам, щоб знизити до мінімуму ризик народження нездорової дитини? Передусім – з себе, зі свого способу життя. За декілька місяців до зачаття обом батькам слід відмовитися від шкідливих звичок (паління, алкоголь тощо).

Важливе значення в програмі планування сім’ї має і харчування, яке повинно бути правильно збалансованим і різноманітним. Намагайтеся їсти більше овочів і фруктів, продуктів, що містять білок, хліб з борошна із цільного зерна, а також продукти, багаті клітковиною. Листові зелені овочі (капуста, брокколі, салат-лату, шпинат) містять велику кількість фолієвої кислоти – вітаміну, що профілактує аномалії нервової системи плода. М’ясо і бобові містять велику кількість білка і заліза, які необхідні для нормального перебігу вагітності. Молочні продукти – відмінне джерело кальцію, необхідного для збереження здоров’я кісток і зубів. Якщо ви намагаєтеся завагітніти, обов’язково включите в раціон харчування достатню кількість продуктів, що містять кальцій, щоб створити запаси для розвитку плода.
При підготовці до вагітності варто обмежити споживання кави та чорного чаю, обережно ставитися до трав’яних чаїв, адже кожна суміш трав має певну лікувальну дію, не приймати гарячих ванн, обмежити відвідування лазні та сауни. Не рекомендується молодому подружжю займайтеся екстремальними і травматичними видами спорту.

Оптимальна кількість вагітностей

За даними вчених, учасниці дослідження, що народжували дітей з інтервалами менше 18 місяців, у віці старше 50 років стикалися з підвищеним ризиком важких захворювань і смерті порівняно з тими, у кого інтервали між вагітностями були тривалішими. Жінки, що мали по п’ять і більше дітей, також виявлялися на схилі років менш здоровими в порівнянні зі своїми однолітками, що мали не більше двох дітей.

Синдром виснаження материнського організму розвивається після 7 і / або частих пологів (інтервал між пологами менше 2 років). Комплекс цих особливостей сприяє розвитку тих же ускладнень перебігу вагітності та пологів, що і у вікових первісток. Грізним ускладненням вагітності і пологів є спонтанний розрив матки, особливо важко протікає на тлі хронічної анемії. Найбільш небезпечна патологія відділення та виділення дитячого місця, а також гіпотонічні кровотечі в III періоді пологів та ранньому післяпологовому періоді, гнійно-септичні захворювання.

Матеріал підготувала: доцент кафедри акушерства, гінекології та перинатології Інна Бирчак.

Корисно знати