• Українська
  • English
Куди зникають білі ведмеді?

Куди зникають білі ведмеді?

Міжнародний день білого ведмедя – це одна із важливих екологічних та природничих щорічних подій, яка відзначається кожного 27 лютого з метою підвищення обізнаності про стан збереження білого ведмедя.

Міжнародний день білого ведмедя було започатковано та організовано організацією «Polar Bears International» з метою підвищення обізнаності населення про вплив глобального потепління та зменшення кількості морської криги за Полярним колом на популяції білих ведмедів. Мета дійства — заохочення людей знаходити способи щодо зменшення викидів вуглецю в атмосферу та зниження ризиків від глобального потепління. Цей день також використовується для заохочення встановлення енергоефективних утеплювачів у будинках, відмову від дизельного пального, бензину, фреонів тощо.

Ведмідь білий (Ursus maritimus) є одним із найбільших представників родини Ведмедевих та одночасно є найбільшим із сучасних сухопутних хижаків, у харчових ланцюгах Арктики він знаходиться на «верхівці» харчової піраміди. Ці тварини добре адаптовані до умов свого існування: мають щільне хутро, товстий шар жиру, які добре ізолюють організм тварини від холоду, а білий колір хутра чудово маскує при полюванні. Завдяки цим адаптаціям білий ведмідь здатний полювати на суходолі, на морській кризі, а також у крижаній воді.

Зміна клімату є величезною загрозою існуванню білого ведмедя, який без сумнівів є володарем приполярних областей. Білі ведмеді класифікуються як морські ссавці, у них є товстий шар жиру і водовідштовхувальна шерсть, які захищають їх від крижаного повітря та води. Проте територія їх проживання буквально «тане під ними», і Міжнародний день білого ведмедя є важливою можливістю нагадати собі, що тут поставлено на карту.

Білі ведмеді не є беззахисними та милими звірятками із відомого мультфільму. Ці величні створіння володіють непередбачуваним характером, тому місцеві мисливці знають, що з білим ведмедем потрібно весь час пильнувати. Вони легко і практично моментально переходять зі стану спокою в стан люті, а атакуючий білий ведмідь змусить посивіти від страху навіть бувалого мисливця. Адже маса дорослого білого ведмедя може досягати 0,7 тони, а довжина тіла перевищувати три метри. Білі ведмеді чудово плавають, при цьому швидкість плавання дорослого білого ведмедя становить близько 10 км/год. Офіційно був зареєстрований рекорд у 687 кілометрів водою, який подолала біла ведмедиця без зупинки на відпочинок. Коли вона, нарешті, досягла льоду, з’ясували – вона втратила 20% ваги (близько 48 кілограмів) та свого однорічного ведмедика, для якого цей заплив виявився непосильним. До речі, новонароджене біле ведмежа важить всього лише близько кілограма.

Також білі ведмеді мають дуже гарний нюх, чуйний ніс дозволяє їм чути здобич на відстані до півтора кілометрів, навіть заховану під метровою товщею снігу. Шкіра білого ведмедя чорного кольору, а язик – синього. У теплих і вологих умовах хутро білого ведмедя може позеленіти через водорості, які починають в ньому рости.

Ще однією причиною, по якій білі ведмеді знаходяться під загрозою, є браконьєрство. Побоювання з приводу виживання виду привели до обмежень полювання на білих ведмедів в різних країнах ще в середині 1950 років. Так, наприклад, СРСР заборонив полювання на білих ведмедів в 1956 році, Канада почала вводити мисливські квоти в 1968 році, Норвегія приймала ряд строгих обмежень з 1965 по 1973 роки, а потім повністю заборонила полювання на цих тварин. А в 1973 році п’ять країн, включаючи Канаду, Данію, Норвегію, СРСР і США, підписали Міжнародну угоду про збереження білих ведмедів. Країни погодилися накласти ряд обмежень на полювання на білих ведмедів і проводити подальші їх дослідження. Тільки місцеві жителі Чукотки можуть полювати на білого ведмедя традиційними методами.

Ще один цікавий факт. Бувши допитливими тваринами, білі ведмеді часто досліджують звалища і пробують сміття. Вони споживають майже все, що можуть знайти там, в тому числі небезпечні речовини. Наприклад, пластик, гідравлічну рідину і моторне мастило. Звалище в місті Черчілл в канадській провінції Манітоба було закрите у 2006 році саме через білих ведмедів, а точніше, для того, щоб захистити їх від споживання такої шкідливої «їжі». Відходи, які раніше привозили на це звалище, тепер переробляються або вивозяться в місто Томпсон.

Багато зоопарків використовують цей день для навчання, як зберігати білого ведмедя, та заохочують відвідувати експозицій білого ведмедя. Цей день також має певний політичний вплив. Джек Шапіро, заступник керівника кліматичної кампанії при американському президенті Бараку Обамі, використав цей день, щоб аргументувати необхідність дій Конгресу щодо зміни клімату. Університет Саскачевану оголосив у 2014 році, що влітку підніме термостати на два градуси, а взимку на два градуси Цельсія, щоб відзначити Міжнародний день білого ведмедя. Очікується, що це рішення зменшить викиди вуглецю в університеті на дві тисячі тон та заощадить університету понад двісті тисяч доларів на рік.

Інформацію підготував к.біол.н., доцент кафедри мікробіології та вірусології Міхєєв А.О.

Корисно знати