• Українська
  • English
Профілактика гельмінтозів.
Профілактика гельмінтозів.

Профілактика гельмінтозів.

Паразитування – вища і найбільш вигідна форма життя з біологічної точки зору. Однак, це не означає, що з ними неможливо боротися.

 

За величиною збитку, що завдається здоров’ю людей, кишкові гельмінтози входять в чотири провідні причини серед усіх хвороб і травм.

Симптоматика більшості паразитарних хвороб малоспецифічна.

Переважають наступні симптоми: втомлюваність, зниження апетиту, дратівливість, порушення сну, у дітей-затримка психічного і фізичного розвитку. Зниження паразитарної захворюваності є суттєвим резервом зменшення хронічних хвороб і збільшення тривалості життя. Особливістю більшості паразитарних хвороб є хронічний перебіг, що не супроводжується розвитком гострих симптомів. Внаслідок цього в підтвердженні діагнозу при паразитозах важливу роль відіграє лабораторне дослідження.

Загальні заходи, спрямовані на боротьбу з гельмінтозами, повинні включати:

проведення санітарно-просвітницької роботи серед населення;

проведення медико-санітарних заходів (масове обстеження населення, виявлення інвазованих, їх дегельмінтизація);

проведення санітарно-гігієнічних заходів (організація централізованого водопостачання; заборона вживати для пиття, купання та господарсько-побутових потреб воду з джерел, які могли піддаватися зараженню);

контроль за забоєм худоби, ветеринарна експертиза на м’ясокомбінатах, ринках;

дотримання технології приготування рибних і м’ясних продуктів;

дотримання санітарно-гігієнічного режиму в місцях проживання – (стежити за чистотою тіла, житлових і службових приміщень; попередження забруднення зовнішнього середовища людськими фекаліями);

диспансеризацію дегельмінтизованих.

Відомо, що попередити виникнення будь-якого захворювання набагато легше, ефективніше і дешевше, ніж проводити лікування хвороби. Пам’ятайте, позбутися від гельмінтів один раз і назавжди – неможливо!

Зараження відбувається постійно: через контакт з тваринами, контакт з екскрементами, воду і їжу, недотримання особистої гігієни.

Єдиним способом обмежити чисельність паразитів є профілактика!

Найчастіше зараження гельмінтами відбувається в теплу пору року, тому щорічну профілактику всієї сім’ї – і людям, і всім домашнім тваринам – краще проводити восени. Для профілактики краще застосовувати комбіновані антигельмінтики, що діють на всі види паразитів, попередньо проконсультувавшись з лікарем.

Матеріал підготували: завідувач кафедри медичної біології та генетики, професор Роман Булик, асистент кафедри Катерина Власова

Корисно знати