• Українська
  • English
Вплив некоректного протезування та реставрації на стан скронево-нижньощелепного суглоба
Вплив некоректного протезування та реставрації на стан скронево-нижньощелепного суглоба

Вплив некоректного протезування та реставрації на стан скронево-нижньощелепного суглоба

Серед найбільш поширених захворювань твердих тканин зубів, що призводять до змін оклюзійних співвідношень відноситься карієс та його ускладнення.

 

При каріозному ураженні відбувається зміна анатомічної форми коронок зубів, при цьому можуть бути пошкоджені усі поверхні зуба,  що призводить до розвитку патологічних процесів у тканинах пародонта і навіть до деформації зубних рядів та прикусу.

Це може спостерігатися і при правильно проведеному лікуванні карієсу. В першу чергу ці зміни пов’язані із недостатніми фізико-механічними властивостями найбільш поширених пломбувальних матеріалів (композитні, пластмасові або цементні пломби). З часом відбувається їх стирання, порушується фіксація, що призводить до нестійких оклюзійних контактів, порушення контактних пунктів, зниження висоти нижнього відділу обличчя. Пломбування, метою якого є ліквідація патологічного процесу в твердих тканинах зуба, не в повній мірі відновлює форму і функціональні можливості бічних зубів з позиції повноцінної оклюзії. При цьому, чим об’ємніша реставрація і чим більшу площу оклюзійної поверхні зуба вона покриває, тим менша площа оклюзійних контактів. В свою чергу, відсутність контактних пунктів при збережених зубних рядах  призводить до поступового переміщення жувальних зубів у медіальному напрямку.

Дуже часто має місце таке явище, коли лікар-стоматолог не в повній мірі проводить корекцію оклюзійних контактів після пломбування або реставрації жувальної групи зубів. При цьому він керується тільки наявністю відбитків артикуляційного паперу на пломбі, щоби усунути точки її завищення, або тільки суб’єктивними відчуттями пацієнта.

При корекції не завжди правильно усуваються блокуючі контакти, пришліфовуються опорні горбки зубів замість їх схилів, для аналізу результатів не використовується оклюдограма. Таким чином, втрачається множинний контакт, стирання зон підвищення і викривлення оклюзійних контактів.

Некоректне протезування, коли не відновлюється анатомічна форма оклюзійної поверхні зуба також призводить до викривлення оклюзійних контактів, подальшому зсуву нижньої щелепи назад або зміщенню її в протилежний бік  від непрямої реставрації, зниженню висоти нижнього відділу обличчя, порушення функції скронево-нижньощепного суглоба, тому що  суглобні голівки зміщуються назад та вгору.

Такі ситуації зустрічаються в клініці тоді, коли лікар-стоматолог при протезуванні пацієнтів із патологічним стиранням зубів або парафункцією жувальних м’язів для відновлення оклюзійної поверхні бічних зубів використовує штамповані коронки. З часом вони стираються і змінюють оклюзійні контакти через м’якість конструкції і, як результат, знижують висоту прикусу.

Зуби, що втратили анатомічну форму, під час функції жування «працюють» у нових функціональних умовах, що визначаються зміненим напрямком жувальних сил і динамічним станом нижньої щелепи.

Порушення оклюзійно-артикуляційних взаємовідношень зубних рядів та зниження міжальвеолярної висоти призводить до дисфункції скронево-нижньощелепного суглоба. В результаті зниження висоти прикусу та зміщення суглобової  голівки дистально в суглобі відбувається перерозтягнення м’язево-зв’язкового апарату та спастичне скорочення латерального крилоподібного м’яза, при цьому міжсуглобовий меніск зміщується вперед, задній його відділ здавлюється суглобовою головкою, що провокує виникнення болю.

Саме виникнення болю в скронево-нижньощелепному суглобі після великої за обсягом реставрації або раніше проведеного протезування спонукають пацієнтів звертатися за допомогою до лікарів інших профілів.

Матеріал підготували: професор Бєліков О.Б., к.мед.н. Бєлікова Н.І., асистент Сорохан М.М., кафедра ортопедичної стоматології

Корисно знати