• Українська
  • English
Артеріальна гіпертензія та зниження інтелекту
Артеріальна гіпертензія та зниження інтелекту

Артеріальна гіпертензія та зниження інтелекту

Артеріальна гіпертензія, за визначенням Комітету експертів ВООЗ, – це стан, що характеризується стійким підвищеним рівнем систолічного та/або діастолічного артеріального тиску крові в судинах. При відсутності адекватного лікування вона призводить до порушення роботи життєво важливих органів, таких як серце, головний мозок, нирки.

 

Артеріальний тиск, що постійно змінюється, є основною причиною відхилень мозкового кровообігу. Вже на ранніх стадіях артеріальної гіпертензії кровопостачання головного мозку може знижуватися.

При хронічному порушенні мозкового кровообігу (енцефалофатії) з’являється головний біль або запаморочення, зниження працездатності, шум у голові, дратівливість, погіршення пам’яті, когнітивні порушення.

Судинні захворювання головного мозку є однією з найбільш частих причин когнітивних розладів різного ступеня виразності від мінімальних розладів до судинної деменції. Перше місце в розвитку когнітивних порушень займає артеріальна гіпертензія, яку відносять до повільних «вбивць» мозку.

Основною ланкою патогенезу хронічної церебральної ішемії є гіпоксія. У результаті тривалої гіпоксії порушується транспорт та метаболізм поживних субстратів в речовину головного мозку, страждають процеси енергетичного забезпечення нервових клітин.

Унаслідок хронічної ішемії страждають як окремі ділянки білої і сірої речовини, так і одна або обидві півкулі відразу – дифузне ураження. З кожним днем відбувається виключення з роботи і загибель сотень і тисяч нейронів, в результаті чого порушуються нейронні зв’язки ураженого відділу з іншими відділами півкулі і, через кілька місяців, розвиваються перші клінічні прояви когнітивних порушень, що ведуть до зниження інтелекту.

При когнітивних порушеннях людина поступово втрачає здатність ясно мислити, запам’ятовувати поточні події і при цьому чітко пам’ятає давні, знижується інтелект, орієнтація в просторі, характер змінюється на дратівливий, можливі інші порушення психіки, порушується здатність до самообслуговування та якість життя.

Важливою особливістю хронічної церебральної ішемії є невідповідність між вираженістю когнітивних порушень (мова, пам’ять, увага) і кількістю скарг. Чим сильніше порушені ці функції, тим менше скарг у хворого.

Для енцефалопатії характерні 3 стадії:

Перша стадія. Характерні порушення координації, швидка стомлюваність, неуважність, дратівливість, яка супроводжується сльозливістю, запаморочення, зниження пам’яті, погіршення сну, але інтелект залишається на колишньому рівні.

Друга стадія. Із-за наростаючого зниження інтелекту, незважаючи на погіршення стану, хворий починає менше скаржитися, стає спокійним і байдужим до навколишнього світу, він перестає контролювати те, що відбувається і планувати свої дії. Починають проявлятися ознаки соціальної і професійної дезадаптації. Прогресує погіршення пам’яті, зниження інтелекту і працездатності, властива апатія, дратівливість і багатомовність, зниження м’язового тонусу, тремор.

Третя стадія. Виникають розлади функції тазових органів – з’являється нетримання сечі та самовільна дефекація. Порушуються ходьба і рівновага, у зв’язку з чим людина змушена пересуватися за допомогою близьких або шукати опору в приміщенні, щоб не впасти. На відміну від 2-ої стадії виникають емоційне розгальмування і психотичні розлади. Прогресує зниження пам’яті, мовлення, мислення. Знижується якість життя. Прогресує соціальна і професійна дезадаптація, згасає здатність до самообслуговування. Розвиток деменції, можливий інсульт.

Будь-яке порушення кровообігу головного мозку вимагає серйозного підходу. Вибір методів залежить від виду і супутніх захворювань.

Для лікування хронічних відхилень призначаються медикаменти, які покращують властивості крові, знижують рівень холестерину, нормалізують рівень тиску, покращують кровотік. Пригальмувати процес може допомогти тренування пам’яті та розвиток інтелектуальних здібностей.

Матеріал підготувала Наталія Карвацька – доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка.

Корисно знати