• Українська
  • English
Вегетаріанство як система харчування: переваги та недоліки
Вегетаріанство як система харчування: переваги та недоліки

Вегетаріанство як система харчування: переваги та недоліки

ВАРТО ЧИ НІ? Вважається, що сьогодні в рядах вегетаріанців перебувають понад 800 мільйонів чоловік.

Одні, слідуючи за Л.М.Толстим, підводять під свій раціон релігійні та філософські обгрунтування: “Чеснота несумісна з біфштексом”. В інших більш прозаїчні причини (наприклад, відсутність грошей на м’ясо). Треті відчувають бажання виділитися, приєднавшись до модного на Заході течією. Але найчастіше до вегетаріанства долучаються, щиро вважаючи, що воно принесе користь здоров’ю і продовжить життя.

Вегетаріанство: життя без м’яса

Серед прихильників вегетаріанства були видатні уми людства – Піфагор, Епікур, Платон, Овідій, Плутарх, Сенека, Томас Мор, Монтень, Вольтер, Руссо, Ламартін, Адам Сміт, Байрон та ін Правда, багато представників світової культури, що віддавали перевагу саме рослинній їжі, відмовилися від м’ясної їжі тільки в зрілому віці, коли потреба організму в калорійної і багатої білками їжі вже знизилася. У наш час зафіксовано багато випадків, коли вегетаріанство стає “спадковим”, тобто батьки з ранніх років привчають дітей до життя без м’яса. Проте багато людей практикують напіввегетаріанство – саме воно є основою деяких сучасних модних дієт.

Вегетаріанство – загальна назва систем харчування, виключають з їжі продукти тваринного походження (в тому числі рибу та птицю) або обмежують їх споживання.

Вегетаріанство може бути строгим – в цьому випадку його називають веганство, а прихильників такого принципу харчування – строгими вегетаріанцями. Послідовники цього напрямку вважають, що тільки рослинна їжа є природним харчуванням для людини. Більш того, всі досягнення великих умів минулого вони намагаються пояснити тим, що титани світової культури харчувалися переважно рослинною їжею. Прихильники цього напрямку переконані в тому, що вегетаріанська дієта впливає на діяльність мозку, підвищує інтелект і збільшує тривалість життя.

Крім суворого вегетаріанства, розрізняються ще три напрямки: лактовегетаріанство – харчування молочно-рослинною їжею, ововегетаріанство – харчування яєчно-рослинною їжею і оволактовегетаріанство – харчування яєчно-молочно-рослинними продуктами.

Сучасні дієтологи вітають несуворі види вегетаріанства, розцінюючи їх як золоту середину між раціональним (здоровим) і нетрадиційним харчуванням. Люди, що практикують такі дієти і пропагують їх в життя, працездатні, прекрасно себе почувають і довго живуть.

Напіввегетаріанці, харчуючись в повсякденності рослинною їжею, у свята дозволяють собі їсти рибу (іноді й пісне м’ясо). І це не робить їх життя коротшим: людина, яка дотримується такого харчування і не має при цьому шкідливих звичок (тобто не вживає алкоголь і не палить), при щоденному вживанні фруктів і овочів може розраховувати на здорове довголіття. Приклад тому – Поль Брегг, який дожив до 95 років і залишався при цьому в прекрасній фізичній формі.

Сучасні дієтологи все більше уваги приділяють самій людині, індивідуальної реакції її організму на ту чи іншу їжу. Є люди, які, поївши м’яса, почувають себе погано, а в інших недолік тваринних продуктів в раціоні викликає слабкість, депресію, пригнічений настрій тощо. Ось чому, розглядаючи досвід харчування конкретної людини, небажано робити висновки про перевагу того чи іншого режиму харчування. Можна тільки констатувати хорошу індивідуальну переносимість вибраної дієти. При цьому слід обов’язково брати до уваги вік людини, стан його здоров’я.

Так бути чи не бути вегетаріанцем?

Відповідь на це питання кожна людина повинна знайти самостійно, однак варто прислухатися й до неупередженого думку професійних дієтологів. Багато з них вважають, що лікувальна вегетаріанство можна рекомендувати людям тільки після 30 років. У цьому віці організм вже сформувався (припинив рости) і тому потребує білкового харчування в меншій мірі. Маючи намір перейти на вегетаріанське харчування, слід прислухатися до свого організму. Таке рішення не може бути продиктовано виключно бажанням виділитися з натовпу м’ясоїдів – воно має бути внутрішньою потребою.

Якщо здоров’я людини покращується при дотриманні суворої вегетаріанської дієти, він може практикувати такий режим харчування в повсякденності. Але перш ніж робити вибір, слід врахувати всі переваги та недоліки вегетаріанства.

У ролі обвинувача м’яса виступили американські вчені. Як аргумент вони оперували такими даними:

у 99% американок, які вживають м’ясо, материнське молоко забруднене хімічними токсинами в порівнянні з 8% жінок, які їдять в основному рослинну їжу;

найпоширеніша причина смерті в США – інфаркт міокарда; у “м’ясоїдів” в 50% випадків серцевий напад закінчується смертю (як вважають, через високий вміст холестерину і жирів у м’ясі), у тих, хто віддає перевагу рослинну їжу, летальний результат настає в 15% випадків, у строгих вегетаріанців – в 4%;

чоловіки, в щоденний раціон яких входить м’ясо, хворіють на рак простати в 3,6 рази частіше, ніж вегетаріанці; аналогічно у жінок, що харчуються м’ясом, рак грудей діагностується в 4 рази частіше, ніж у вегетаріанок;

у м’ясній промисловості 55% антибіотиків витрачається на відгодівлю худоби, призначеного на забій, у зв’язку з чим понад 90% стафілококів, виділених у пацієнтів лікарень, стійкі до пеніциліну.

Лактовегетаріанці і оволактовегетаріанці є, по суті, прихильниками змішаної їжі, що складається з продуктів як рослинного, так і тваринного походження. Такий раціон харчування часто відносять до дієт з вегетаріанської спрямованістю, відокремлюючи його від строгого, або істинного вегетаріанства. Дієти з вегетаріанської спрямованістю здавна служать в медицині важливим засобом позбавлення і профілактики від багатьох недуг.

За найскромнішими підрахунками, кожен 10-й житель Землі з тих чи інших причин не їсть м’яса. І навряд чи хто буде сперечатися з тим, що овочі та фрукти корисні для здоров’я. Однак якщо організм не отримує тваринного білка, він повинен отримувати щось натомість.

Плюси вегетаріанства

Вегетаріанська дієта допомагає боротися із зайвою вагою, оскільки рослинна їжа містить менше калорій і жирів. Такий раціон навіть при значному обсязі споживаних продуктів має невисоку енергетичну цінність і обумовлює відчуття насичення, що дозволяє не набирати зайвих кілограмів ваги.

Вегетаріанські дієти містять велику кількість рослинної клітковини, що стимулює перистальтику кишечника і сприяє регулярному його спорожнення при хронічних атонічних запорах. Рослинна їжа позитивно впливає на мікрофлору кишечника.

Овочі та фрукти виводять з організму шлаки і токсини, активізують захисні сили організму, нормалізують обмін речовин. Вегетаріанці майже не страждають від серцево-судинних захворювань, гіпертонії, діабету. Овочі містять у великій кількості фітонциди – речовини, що згубно діють на хвороботворні бактерії і пригнічують процеси гниття в кишечнику. Овочева їжа попереджає розвиток атеросклерозу.

В овочах і фруктах міститься багато вітамінів і мікроелементів, у тому числі калію і магнію, тобто речовин, яких вкрай потребує організм сучасної людини.

Для приготування овочевих страв використовується менше солі, яка у великих кількостях шкідлива для здоров’я.

Рослинна їжа містить багато корисних вуглеводів, які є хорошим джерелом енергії для організму. Тому вегетаріанці енергійні і серед них більше довгожителів.

Вегетаріанці впевнені, що, відмовившись від м’яса, людина знаходить не тільки здоров’я, але і душевний спокій. Їх гасло “Ми нікого не вбили” підвищує самооцінку, піднімає особистість на вищий щабель розвитку. Однак, крім переваг, рослинні дієти мають ряд недоліків, які представляються істотними з точки зору сучасної науки про харчування.

Мінуси вегетаріанства

При використанні продуктів тільки рослинного походження неможливо скласти збалансований раціон харчування: в їжі тваринного походження містяться незамінні амінокислоти, необхідні для життєдіяльності людського організму. Їх дефіцит може призвести до погіршення і навіть втрати зору (такі випадки відзначалися у нашій країні і за кордоном).

Фізіологічна потреба організму в білку не може бути повністю покрита однією рослинною їжею. Збільшення обсягу споживаних продуктів, неминуче при низькокалорійної вегетаріанської дієти, призводить до перевантаження органів травлення, що може викликати ряд порушень в роботі організму і сприяти розвитку хронічних захворювань.

Рослинний білок засвоюється значно гірше, ніж тваринний. Так, білок чорного хліба засвоюється на 48-70%, картоплі – на 60-68%, гречаної каші – на 60-70%, пшоняної – на 50%, в той час як білки м’яса, риби, яєць і молока засвоюються в межах 98%.

За спостереженнями лікарів, через 5-7 років суворого вегетаріанства у людей помітно знижується імунітет.

Вегетаріанство протипоказане дітям: для нормального росту і розвитку дитячого організму необхідні м’ясо та риба.

Вегетаріанство не можна назвати економним способом харчування. Для забезпечення повноцінного раціону вегетаріанський стіл повинен бути максимально різноманітним, а це означає, що в меню слід включати горіхи, родзинки, курагу, сушений інжир, ананаси і цитрусові – всі ці ласощі недешеві.

Якщо прийом м’яса з роками слід строго нормувати, то нічого ганебного немає в рибі, від якої багато вегетаріанці теж відмовляються. Риба – джерело добре засвоюваного білка, вітамінів, кальцію, марганцю, магнію, фосфору, цинку, без яких здоров’я людини не може бути по-справжньому міцним. Вміщені в ній поліненасичені жирні кислоти захищають організм від хвороб серця, а за деякими даними, попереджають ревматоїдний артрит, гіпертонію, астму і ряд інших захворювань.

Вегетаріанство – одне з найдавніших напрямків нетрадиційного харчування, у вегетаріанців є чому повчитися , проте здоровій людині з нормальною вагою тіла слід оцінювати цей режим харчування з позицій здорового глузду.

Поради початківцям вегетаріанцям

Тим, хто свідомо обрав для себе вегетаріанський режим харчування, бажано дотримуватися наступних рекомендацій:

Пам’ятати про те, що вегетаріанство наказує не тільки виключати з раціону деякі продукти, а й вести здоровий спосіб життя – відмовитися від куріння і алкоголю, не вживати наркотики.

Не компенсувати м’ясо висококалорійної рослинною їжею (бобовими, горіхами, медом) у великій кількості, інакше збільшення у вазі не уникнути.

Регулярно приймати полівітамінні препарати з високим вмістом вітамінів В12 і D.

Для заповнення дефіциту кальцію і заліза включати в раціон бобові, горіхи, гриби, овочі зеленого кольору, гречку, пити свіжий апельсиновий сік і соєве молоко. Ці продукти, багаті білком, вітамінами і мінеральними речовинами, дозволять певною мірою замінити м’ясо, рибу, молочні продукти.

Оскільки рослинна їжа (за винятком бобових культур) перетравлюється швидше, їсти потроху, але частіше.

Овочеві та фруктові салати готувати безпосередньо перед вживанням – так в них краще зберігаються вітаміни.

Урізноманітнити меню: зведення раціону до одного або двох (навіть дуже корисних) продуктів обов’язково призведе до проблем із здоров’ям.

Матеріал підготував: професор Олександр Федів, завідувач кафедри внутрішньої медицини

Корисно знати