• Українська
  • English
Обережно грип: надійна профілактика та ефективне лікування
Обережно грип: надійна профілактика та ефективне лікування

Обережно грип: надійна профілактика та ефективне лікування

З приходом зими нас очікує чергова епідемія грипу. Щорічно на грип хворіють близько 20 % мешканців України. Яким чином залишитися здоровим навіть у сезон епідемії, і що робити, коли вірус все-таки потрапив до організму?

 

Потрапивши в організм вірус грипу, який належить до родини Ортоміксовірусів адгезується (приклеюється) на поверхні здорових епітеліальних клітин в верхніх дихальних шляхах. Після вскриття зовнішньої оболонки вірусу, у здорову клітину імплантується (вмонтовується) РНК вірусу. При зниженому імунітеті, вірус проходить цю маніпуляцію без зайвих труднощів – і нові «копії» вірусів розмножуються в інфікованій клітині, як гриби після дощу.

Характерною особливістю вірусу грипу є висока здатність до мутації. Таким чином, щороку завдячуючи видовій мінливості: дрейфу і шифту, вірус грипу міняється радикально, утворюючи при цьому нові штами, які зазвичай викликають епідемії чи пандемії, що відбуваються кожні 10-30 років. Яких профілактичних заходів слід дотримуватися в період епідемії?

Чи робити щеплення проти грипу: так чи ні?

Справа в тім, що при щепленні ми вводимо в організм вакцину з убитих штамів вірусу, які викликали останню епідемію грипу. При введенні цієї вакцини імунна система буде виробляти антитіла до даного вірусу і таким чином захищатиме організм від живих вірусів. Проблема полягає в тому, що імунітет формується до конкретного штаму вірусу. Завдячуючи мутації вірусу передбачити на 100 %, який штам буде циркулювати цього року, неможливо. Таким чином, захистити організм від нового штаму вірусу вакцина, як правило, не в спромозі. Якщо Ви прийняли рішення про проведення щеплення, то слід пам’ятати, що оптимально його слід проводити вересень-листопад (хоча б за один місяць до очікуваної епідемії). При  найменших недомаганнях – щеплення протипоказано до повного одужання.

Підвищення опірності організму.

Важливе значення відіграє здоровий спосіб життя. Ранкова гімнастика – дуже добре зміцнює імунітет. Не переохолоджуватись. Після переохолодження при поверненні додому, необхідно попарити ноги і кисті рук (добавляючи у воду по пару ложок сухої гірчиці). У холодну пору року необхідно вживати побільше «живих» вітамінів, особливо групи – С: перетерту з цукром калину, обліпиху, клюкву. Пити відвари шипшини, ехінацеї, вживати кисломолочні продукти. Рекомендується на ніч з’їдати зубок часнику або кусень цибулі.

З профілактичною метою слід промивати носові ходи розчином морської солі (одна столова ложка морської солі на 0,5 л теплої води). Перед виходом з дому на вулицю, носові ходи слід змазувати оксоліновою маззю.

Якщо не зважаючи на прийняті заходи профілактики, не вдалося уникнути інфікування тоді слід недопустити розвитку ускладнень. Правилом № 1 для хворих на грип є дотримання постільного режиму, прийом вітаміну групи С (краще замість аптечної аскорбінової кислоти – з’їсти один лимон).

На початковій стадії захворювання (перші два-три дні) рекомендуються противірусні препарати (афлубін, арбідол, амізон, ремантадин), а також інтерферон або його похідні (лаферон, наноферон), мефенамін, який стимулює вироблення інтерферону, володіє протизапальною дією та знижує температуру тіла.

Ні в якому разі не слід застосовувати антибіотики без призначення лікаря. Проти вірусу грипу антибіотики безсильні. Вони ефективні тільки тоді, коли до вірусної приєдналась бактеріальна інфекція, або існує загроза серйозних ускладнень.

Матеріал підготував: асистент кафедри мікробіології та вірусології Володимир Бендас

Корисно знати