• Українська
  • English
Здорові діти – здорова нація
Здорові діти – здорова нація

Здорові діти – здорова нація

Основою процвітання нації є здоров’я дітей. Здорова нація – сильна держава. В Україні йде активна робота з формування громадського здоров’я. Головна роль у його формуванні відводиться сім’ї, бо сім’я – це основна ланка, де формуються корисні звички і відкидаються шкідливі.

 

Дитина бачить, сприймає і намагається наслідувати вироблені з роками у сім’ї звички, традиції, які переносяться нею в доросле життя. Якщо дорослі на власному прикладі навчать дітей з раннього віку цінувати, берегти і зміцнювати своє здоров’я, то безумовно в цьому випадку можна сподіватися, що майбутні покоління будуть здорові фізично і духовно.

За даними ВООЗ, лише 3-5% дітей, які закінчують школу, можуть вважатися повністю здоровими! Особливо зросла поширеність захворювань ендокринної, травної, сечостатевої систем, систем кровообігу і дихання. Збільшується кількість випадків захворювань, які раніше були характерними тільки для дорослих або для старіючого організму. Сьогодні діти піддаються ризику впливу понад 15 тисяч шкідливих факторів навколишнього середовища. І найактуальніші серед них такі, як: забруднення повітря, неякісні харчові продукти, паразитарні та інфекційні збудники, неякісна вода.

Виявлено, що більшість харчових продуктів, призначених саме для дітей і підлітків, гірші і шкідливіші за їжу для дорослих. Це так звана «велика п’ятірка»: солодкі сухі сніданки, газовані напої, кондитерські вироби, чіпси, сирні палички і фаст-фуд. Наші діти їдять «порожні калорії», не отримуючи корисних речовин, вітамінів, макро- і мікроелементів. Шлунок насичується, але клітини залишаються «голодними».Давайте навчимося оцінювати харчування НЕ за обгорткою і красивою рекламою, а з точки зору повноцінного, якісного, будівельного матеріалу для здоров’я дитини.

Наше завдання – допомогти дитині усвідомити, що тільки дотримання культури здоров’я подарує їй повноцінне, успішне життя. Закон України «Про загальну середню освіту» одним із головних визначає завдання виховання свідомого ставлення учнів до свого здоров’я та здоров’я інших, формування засад і гігієнічних навичок здорового способу життя, збереження і зміцнення їхнього фізичного та психічного здоров’я.

Як свідчить досвід ВООЗ, тільки спільні зусилля батьків і дітей щодо зміцнення здоров’я можуть вирішити проблему здоров’я нації.

Матеріал підготували: доц. Грицюк М.І. та доц. Навчук І.В., кафедра соціальної медицини та організації охорони здоров’я.

Корисно знати