• Українська
  • English
Джеймс Баррі – хірург з таємницею
Джеймс Баррі – хірург з таємницею

Джеймс Баррі – хірург з таємницею

Граф де Лас-Касас, наполеонівський секретар на острові Святої Єлени, у записі від 20 січня 1817 року сповіщає, що до його хворого сина навідався «медичний джентльмен»: «… хлопчик років вісімнадцяти, зовнішнім виглядом, манерами і голосом схожий на жінку. Про цього лікаря Баррі мені сказали, що він неймовірний феномен. Нібито він отримав диплом в тринадцять років, після найсуворіших іспитів, і в Кейптауні прославився як чудовий лікар».

 

25 липня 1865 року в Лондоні помер заслужений військовий лікар, хірург, адміністратор і медичний інспектор Джеймс Баррі. Жінки, які готували тіло до похорону, швидко рознесли звістку про те, що небіжчик виявився жінкою. Одразу ж зчинився скандал, до якого манірна, але ласа на сенсації вікторіанська преса поставилася двояко: деякі наполегливо твердили, що це чутки і злісні наклепи, інші сміялися і говорили, що це, мовляв, секрет Полішинеля, і в колоніях, де лікар Баррі провів більшу частину професійної життя, цей факт і так був усім відомий, але за британськими традиціями ніколи відкрито не обговорювалося.

1 copy_copy_copy_copy_copy_copyЄ й такий опис: лікар був рудоволосий і ходив у чоботях на семисантиметрових підборах. Його плечі здавалися підбитими ватою, і люди через це начебто навіть прозвали його «Лікар на ваті». Деякі свідки стверджували, що Джеймс Баррі під час служби військовим лікарем їздив верхи, носив високого капелюха, при собі завжди мав парасольку і декілька екземплярів холодної зброї. Його супроводжував чорний пудель на прізвисько Психея і чорношкірий слуга.

Якби Лас-Касас знав справжню історію Джеймса Баррі, він би був вражений не віком юного ескулапа (якому насправді було не вісімнадцять, а двадцять вісім), а тим, що військовий лікар насправді був жінкою і народився, тобто народилася з ім’ям Маргарет-Енн Баклі в Ірландії у 1789 році. Маргарет з дитинства була розумною і сміливою дівчиною.

Цікавими є мотиви, за якими ірландська дівчина з пристойної сім’ї пустилася в цю довічну авантюру. Нічого романтичного або альтруїстичного там не було – мовляв, мрію лікувати людей, а жінці в медицину дорога закрита. Справа в тому, що родина розорилася, а у 19 років, маючи дитину (у результаті насилля дядька) і без будь-якої перспективи, крім похмурого життя гувернантки, Маргарет-Енн прикинулася чоловіком, щоб вивчати медицину.

Також, за свідченням деяких джерел, на неї вплинув її наставник, вигнаний венесуельський революційний генерал Франсиско де Міранда. Маргарет хотіла стати хірургом, повернути свою справжню ідентичність і супроводжувати його у військових кампаніях, щоб звільнити Венесуелу від іспанського панування. Але початковий план провалився. Генерал Міранда був зраджений і ув’язнений іспанцями, а Маргарет опинилася у пастці особи, яку вона створила.

Маргарет-Енн Баклі

Маргарет-Енн навчалася в Единбурзькому університеті, замаскована під хлопчика, і закінчила його у 1812 році, отримавши ступінь доктора медицини. Існує документ, який свідчить про те, що 5 липня 1813 року вона була прийнята в Британську армію у військовий госпіталь, звичайно, переодягнувшись у чоловічий одяг. Доктор Баррі служив у різних екзотичних місцях – Африці, Вест-Індії, Греції, Канаді. Був чудовим фахівцем, реформатором госпітальної справи і тому зробив велику кар’єру. Наприклад, у Кейптауні, тільки-но прибувши, вилікував дочку губернатора лорда Сомерсета і був негайно призначений головним медичним інспектором колонії. Тоді ж диво-лікар зробив першу на континенті операцію з кесаревого розтину, причому і мати, і дитина вижили (новонародженого назвали Джеймс Баррі Маннік). У Кейптауні ще в досить юному віці, Баррі організував нову систему водопостачання міста, яка частково використовується й донині.

Перша жінка-лікар вчила професії першу медсестру

Всього через вісімнадцять років після початку військової служби Баррі зайняв вищу медичну посаду в британській армії. Він вважав ключовим аспектом лікування сувору гігієну, якісне харчування і хороший догляд (революційна ідея у ті часи). Під час Кримської війни лікар Баррі влаштував сварку знаменитій Флоренс Найтінгейл за те, що через погані умови поранені у неї в госпіталі дуже часто помирали. Найтінгейл була страшенно обурена такою неджентльменською поведінкою, хоч згодом і визнала, що після виконання вимог начальника смертність різко скоротилася. І лише через століття «неджентльменство» генерал-інспектора розкрилося в новому світлі: перша жінка-лікар вчила професії першу медсестру.

Доктор Баррі вважав ключовим аспектом лікування сувору гігієну, якісне харчування і хороший догляд (революційна ідея у ті часи)

4 copyВарто зазначити, що характер у Джеймса Баррі був огидний. Доктор добре поводився тільки з пацієнтами, а іншим, в тому числі начальникам, грубіянив. Жахливо ображався, якщо комусь з офіцерів його голос або особа здавалися жіночими. Неодноразово бився через це на дуелі (добре стріляв і фехтував).

Одного разу, з усіма посварившись, Джеймс Баррі самовільно залишив місце служби в колоніях і повернувся до Лондона, а коли в міністерстві пригрозили судом, заявив, що приїхав підстригтися.

За один з подібних фокусів Баррі був розжалуваний з генерал-інспектора в штаб-лікаря (це приблизно як з генерал-полковника в полковника), але служби не залишив і, що вже зовсім дивно, піднявся по кар’єрних сходах на саму верхівку вдруге.

Цікаво уявити внутрішній світ цієї унікальної жінки. Нічого крім роботи. Абсолютна самотність. Постійний страх викриття, яке стане крахом всього життя. Цілком ймовірно, що життя Баррі – одним з перших задокументованих прикладів того, що в сучасному лексиконі називається «трансгендер» –  свідома відмова людини від соціальних канонів своєї біологічної статі.

Викриття відбулося, коли Джеймсу Баррі було вже все одно. Поховали його з почестями, щоб, боронь Боже, не підтверджує недобрі чутки, а вони виникли, і багато людей, звісно, заявили, що вони давним-давно підозрювали. За півтора століття ця незвичайна жінка – перша у Великобританії, яка отримала медичну освіту – й досі залишається загадкою.

Матеріал підготувала: науковий співробітник Історико-медичного музею БДМУ Аліса Жуковська

Корисно знати