• Українська
  • English
Сьогодні модно бути здоровим
Сьогодні модно бути здоровим

Сьогодні модно бути здоровим

Сьогодні список статевих інфекцій налічує більше 30 збудників. Найбільш відомі з них – це гонорея, сифіліс, герпес і вірус імунодефіциту людини (ВІЛ), серед найпоширеніших інфекцій – хламідіоз, мікоплазмоз, вірусний гепатит, цитомегаловірусна інфекція.

 

Деякі інфекції називають “прихованими”, тому що викликані ними захворювання найчастіше протікають з мізерною симптоматикою і люди можуть навіть не помічати їх наявність у себе до тих пір, поки не розвинуться ускладнення.

“Приховано” може протікати хламідіоз, мікоплазмоз, трихомоніаз, уреаплазмоз, гарднерелльоз, кандидоз, герпес, вірус папіломи людини та ін. Нині можна говорити про те, що в Україні має місце епідемічний спалах інфекційних захворювань, що передаються статевим шляхом. Причинами такого швидкого поширення венеричних захворювань є низька сексуальна культура населення в плані обов’язкової діагностики цих захворювань після випадкових статевих контактів.

Отже, якщо ви мали сумнівний статевий зв’язок або дізналися, що сексуальний партнер хворів на статеву інфекцію, відчули характерні симптоми (виділення із статевих органів, дискомфорт при сечовипусканні, свербіж в області геніталій та ін.) або просто сумніваєтеся відносно відсутності у вас статевої інфекції, необхідно пройти спеціальне медичне обстеження.

Ніколи не намагайтеся займатися самолікуванням або користуватися радами неспеціаліста. Це може привести до хронізації запального процесу і розвитку ускладнень.

Хронічні форми венеричних захворювань призводять до ураження нервової системи, кісток, мозку, кишечника, серцево-судинної системи, розвиваються онкологічні захворювання. Можуть бути і інші дуже серйозні наслідки – безпліддя (як у чоловіків, так і у жінок), гострі стани, що вимагають хірургічного втручання, внутрішньоутробне зараження плоду, порушення перебігу вагітності і пологів, народження нежиттєздатної або хворої дитини. Можливими ускладненнями статевих інфекцій у чоловіків може бути: безпліддя, епідидиміт, звуження (стриктура) уретри, простатит, уретрит тощо На долю урогенітального хламідіоза доводиться до 60% всіх негонорейних уретритів у чоловіків. Мікоплазми і уреаплазми викликають до 30 % всіх уретритів. Найбільш частим ускладненням хламідіоза у чоловіків є епідидиміт (запалення придатка яєчка). У жінок це деякі захворювання шийки матки, сальпінгіт (запалення придатків) і трубне безпліддя. Хламідіоз може викликати серйозну патологію плоду і новонародженого, бути причиною пельвіоперитоніту і перигепатиту у жінок. Хламідіоз також призводить до хвороби Рейтера – важке ураження суглобів і очей.

Так що ж робити якщо у вас знайшли інфекцію, що передається статевим шляхом?

По-перше, наявність інфекції – не катастрофа!

При нагляді у лікаря, ви можете швидко вилікуватися.

Не можна займатися самодіагностикою і самолікуванням.

Не можна вважати істиною інформацію в Інтернеті.

До будь-якого призначення слід підходити серйозно.

Дотримуватися режиму і плану лікування, рекомендованого лікарем.

Обов’язково виконати контрольні аналізи після лікування.

Матеріал підготувала: Інна Бирчак, доцент кафедри акушерства, гінекології та перинатології

Корисно знати