• Українська
  • English
Музеї в мережі: нові методи, нові відвідувачі
нові відвідувачі

Музеї в мережі: нові методи, нові відвідувачі

Головне свято музейної спільноти всього світу традиційно відзначається 18 травня.

 

Святкові заходи можуть тривати один день, вихідні або цілий тиждень. Головне, щоб їхня суть відповідала принципу: «Музеї є важливим засобом культурного обміну, збагачення культур і розвитку взаєморозуміння, співробітництва й миру між людьми». Цьогоріч темою Міжнародного дня музеїв є «Музеї в мережі: нові методи, нові відвідувачі» («Hyper connected museums: New approaches, new publics»).

У XXI столітті інновації перестали бути предметом одних лише наукових пошуків і стали чимось побутовим і звичним. Високі технології все більше проникають не тільки в ділову сферу, але й в культурний простір. Музеї теж намагаються йти в ногу з прогресом. Для тих, хто любить мистецтво, але не має можливості багато подорожувати, давно існують віртуальні тури по музеях різних країн. Модний тренд – поєднувати мистецтво з атракціоном – довго викликав критичні відгуки музейників усього світу. Однак мультимедіатехнології, які ще кілька років тому використовувалися лише на тимчасових виставках, сьогодні все більше використовуються в постійних експозиціях.

Все більше музеїв приймає рішення підтримувати свій сайт (цифровий або електронний музей), щоб розширити надання корисної інформації про себе і залучити нових користувачів. Тому для відвідування будь-якого з них вже можна не покидати власної кімнати, не кажучи навіть про те, щоб витрачатися на поїздку та придбання квитків. Переваги цифрового музею зрозумілі. Відвідувачі можуть насолоджуватися культурними реліквіями без обмежень у часі та місці, що також гарантує повну безпеку пам’яток культури. Більше того, за допомогою мультимедійної взаємодії користувачі можуть навіть «торкатися» до об’єктів і «маніпулювати» ними, що може бути важливим для професіоналів. Тому в даний час поряд з традиційними музеями широкий розвиток отримують електронні або віртуальні музеї різної тематики, доступні в середовищі Інтернет.

Для тих, хто хоче відвідати існуючі цифрові сайти української мережі, можуть скористатися колекцією посилань, розташованої на сайті «Музеї онлайн» Тенденція розвитку така, що все більша кількість музейних сайтів починають жити за законами Інтернету, відкриваючи себе для вільне та активне поводження з ними віртуальних відвідувачів і залучаючи все більше людей в процеси комплектування, зберігання, вивчення і популяризації артефактів, які представляють матеріальну і духовну історію у віртуальних музеях.

До прикладу, співробітники Національної портретної галереї Вашингтона оцифрували кілька об’єктів: скелет мамонта, посмертну маску Авраама Лінкольна, літак братів Райт. Тепер кожен бажаючий може доторкнутися до бороди легендарного президента США, погладити мамонта або постукати по фюзеляжу першого в світі аероплана.

Національний музей сланцю в Уельсі почав використовувати новий сервіс на базі технології iBeacon, що дозволяє місцевим жителям викладати інформацію про культурні пам’ятки рідного краю. Британський музей в Лондоні перетворив щорічну акцію «Ніч у музеї» в захоплюючу віртуальну гру. У 2014 році кожен охочий міг завантажити на Google Play або Apple Store спеціальний додаток «Секрет гробниці» і постаратися пройти заданий маршрут, відповівши на ряд питань. Переможцю випав унікальний шанс провести реальну ніч серед мумій в Єгипетському залі музею.

Шведський Музей Середземномор’я в Стокгольмі використовував 3D-технології для «оживлення» тих же єгипетських мумій, які були піддані томографічному скануванню і відображені на спеціальному інтерактивному столі. Деталізована цифрова модель дозволяє відвідувачам пошарово вивчати вміст саркофага і анатомію мумії. Музей історії польських євреїв у Варшаві використовує комп’ютерні технології заради ефекту повного занурення в традиції і побут єврейського народу. Аудіо- і відеоряд дозволяє відвідувачам опинитися в таверні, синагозі, школі, побачити з вікна віртуального трамвая панораму міста і вулиці минулого століття, почути мову і національну музику східноєвропейських євреїв.

Музей природних наук MUSE в італійському місті Трентомає спеціальний мультимедіатунель з відеопроекціями і об’ємним звуком.

Тунель створює відвідувачам ілюзію польоту над Альпами і спуску по сніговій трасі. Ще одна новинка – інтерактивний глобус – копія Землі, якою вона виглядає з космосу. Спеціальна програма в режимі онлайн відтворює рух атмосферних мас, океанів і континентів, зміна клімату та багато іншого. Ще один проект, який фінансується Європейським союзом, meSch дарує відвідувачам музеїв можливість взаємодії з експонатами за допомогою «розумних» предметів. Наприклад, «розумна» лупа дозволяє максимально наблизити твір мистецтва і розглянути його в найдрібніших подробицях. «Розумна» книга стане в нагоді для походу в парк-садибу або по місцях бойової слави: за допомогою спеціальної закладки, яку необхідно розмістити на значку пам’ятки, відвідувач почує розповідь про неї з підвішеного поруч репродуктора, замаскованого під звичайний ліхтар.

Таким чином, віртуальні музеї нового типу починають формувати глобальне віртуальне музейне середовище, доступне для всіх. Це середовище дозволяє кожному з нас бути як відвідувачем музею, так і музейним працівником, а також є інструментом збереження культурної спадщини.

Матеріал підготувала: науковий співробітник Історико-медичного музею БДМУ Аліса Жуковська

Корисно знати