• Українська
  • English
Сучасні медичні технології лікування безпліддя
Сучасні медичні технології лікування безпліддя

Сучасні медичні технології лікування безпліддя

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ ПЛАНУВАННЯ СІМ’Ї. У рамках відзначення Всеукраїнського тижня планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я та постійної рубрики сайту БДМУ “Охорона материнства та дитинства” пропонуємо вашій увазі публікацію на дану тематику.

Допоміжні репродуктивні технології (ДРТ) – це методики лікування безпліддя, при яких маніпуляції з репродуктивними клітинами (яйцеклітинами, сперматозоїдами), окремі або всі етапи їх підготовки, процеси запліднення і розвитку ембріонів до їх перенесення в матку жінки, здійснюються в умовах ін вітро (“в пробірці”).

На сьогодні досить поширеною є проблема безпліддя. Безпліддям називають невдачу спроб зачаття після одного року регулярного статевого життя без використання контрацептивів. Якщо тривалість безпліддя менше трьох років, пара має у 1,7 разів більше шансів завагітніти, ніж пари, які мають тривалість безпліддя значно довшу. В 2011 р. в Україні зареєстровано 44071 випадків жіночого безпліддя, 12354 – чоловічого (зареєстровано вперше в житті 12566 випадків жіночого і 4159 – чоловічого безпліддя). Проте з розвитком репродуктології цю проблему вдається вирішувати, на сьогодні існують допоміжні репродуктивні технології, які дозволяють парам відчути радість батьківства.

Допоміжні репродуктивні технології (ДРТ) – це методики лікування безпліддя, при яких маніпуляції з репродуктивними клітинами (яйцеклітинами, сперматозоїдами), окремі або всі етапи їх підготовки, процеси запліднення і розвитку ембріонів до їх перенесення в матку жінки, здійснюються в умовах ін вітро (“в пробірці”). Дані методики застосовуються, коли настання вагітності природнім шляхом неможливе через важкі або незворотні зміни в репродуктивній системі одного з сімейної пари або подружжя.

ЗІВ – запліднення in vitro

ЗІВ – запліднення in vitro (IVF – in vitro fertilization, стара назва ЕКЗ –екстракорпоральне запліднення) – це метод лікування безпліддя, при якому зачаття (злиття, “зустріч” двох статевих клітин) відбувається поза організмом жінки.

Етапи ЗІВ:

Індукція суперовуляції – призначення пацієнтці гормональних препаратів з коригуванням їх доз за результатами ультразвукових обстежень.

Моніторинг фолікулогенезу та росту ендометрія – оцінка кількості фолікулів, їх розміру, швидкості росту, визначення товщини і ступеня зрілості ендометрію, визначення рівня гормонів, призначення трігерра овуляції і дати пункції.

Пункція фолікулів і отримання яйцеклітин.

Підготовка сперми для інсемінації.

Запліднення яйцеклітин і культивування ембріонів – отримані ооцити переносять у культуральне середовище і поміщають в інкубатор з температурою 370 С і 5% концентрацією СО2, сперматозоїди відмивають від сім’яної плазми, інсемінацію проводять через 2-6 год після отримання клітин, а через 16-18 год оцінюють запліднення. В залежності від конкретної ситуації культивування може тривати від 24 до 120 годин.

Перенесення ембріонів (ембріотрансфер) проводиться за допомогою спеціального пластикового катетера через канал шийки матки.

Підтримка лютеїнової фази менструального циклу проводиться препаратами прогестерону, дози і частоту визначає лікар з урахуванням особливостей конкретної пацієнтки.

Якщо упродовж року при регулярному статевому житті, без застосуванні засобів контрацепції у Вас не наступає бажана вагітність, Вам необхідно звернутися до лікарів-гінекологів для виключення можливого діагнозу “безпліддя” та вияснення його причин. Обстеженню підлягає сімейна пара, а не лише жінка.

Рання діагностика вагітності – з 14-го-16-го дня після ембріотрансфера в крові та сечі визначається рівень хоріонічного гонадотропіну. УЗ-діагностика вагітності можлива не раніше, ніж через 21 день після перенесення ембріонів.

ІКСІ (ICSI-Intracytoplasmic Sperm Injection)

ІКСІ (ICSI-Intracytoplasmic Sperm Injection) – методика штучного запліднення, при якій в яйцеклітину за допомогою мікроманіпуляторів вводиться один сперматозоїд. Цей метод ДРТ дав можливість багатьом парам не вдаватися до використання сперми донора.

Метод ІКСІ включає такі етапи:

Ферментативне та механічне очищення ооцитів від клітин кумулюса (дозволяє оцінити ступінь зрілості яйцеклітин, оскільки процедура проводиться тільки на зрілих клітинах).

Вибір найкращого сперматозоїда (для такої маніпуляції можуть використовуватися як сперматозоїди отримані з еякуляту, тобто традиційним способом, так і з аспірату, отримані хірургічним шляхом з яєчка або його придатка), його знерухомлення (за допомогою скляної голки відокремлюють хвіст сперматозоїда).

Фіксація яйцеклітини і введення (ін’єкція) у її цитоплазму сперматозоїда за допомогою мікроінструментів.

Культивування, оцінка запліднення та якості розвитку і перенесення ембріонів, як і при IVF.

Внутрішньоматкова інсемінація

Внутрішньоматкова інсемінація (ВМІ) – це одна з процедур ДРТ, під час якої спеціально оброблена сперма (чоловіка або донора) потрапляє в матку жінки через тонкий пластиковий катетер, введений в цервікальний канал у період овуляції. Обробка сперми проводиться для збільшення концентрації активних сперматозоїдів і видалення нерухомих, сім’яної рідини, лейкоцитів. У результаті об’єм підготовленої для введення сперми зменшується, а її фертильність різко збільшується.

Процедура внутрішньоматкової інсемінації може проводитися як в природному менструальному циклі, так і в стимульованому в залежності від конкретної ситуації. Препарати для стимуляції овуляції лікар призначає після ультразвукового дослідження.

В одному циклі може проводитися одна або дві процедури ВМІ. Результативність процедури залежить від багатьох факторів, основні серед яких вік жінки, тривалість безпліддя, показники спермограми. Оскільки ефективність процедури ВМІ не перевищує 20%, то парі, що не отримала вагітність протягом 3-4 циклів, слід скористатися програмами штучного запліднення.

Індукція овуляції

Індукція овуляції – це сукупність методів стимуляції яєчників для нормального росту і розвитку фолікула з яйцеклітиною. Головна умова ефективності даного методу лікування безпліддя – прохідність маткових труб та нормальні показники спермограми, тобто можливість природного запліднення. Для індукції овуляції лікар призначає гормональні препарати і контролює відповідь яєчників за допомогою ультразвукового моніторингу. Особлива увага приділяється також розвитку ендометрію (слизової оболонки матки), щоб забезпечити максимальну ймовірність імплантації. Ефективність цього методу лікування складає близько 10-20% за один цикл, якщо немає інших причин безпліддя.

Донація статевих клітин

Донація статевих клітин (сперматозоїдів та яйцеклітин) та ембріонів передбачає добровільне поінформоване надання донорами своїх статевих клітин чи ембріонів іншим особам для використання в лікуванні безпліддя. Відомості про особу донора складають лікарську таємницю.

Шановні, дорогі наші жінки! Запам’ятайте! Якщо упродовж року при регулярному статевому житті, без застосуванні засобів контрацепції у Вас не наступає бажана вагітність, Вам необхідно звернутися до лікарів-гінекологів для виключення можливого діагнозу “безпліддя” та вияснення його причин. Обстеженню підлягає сімейна пара, а не лише жінка.

Співробітники кафедри акушерства та гінекології ФПО, колектив “Медичного центру лікування безпліддя” завжди раді надати Вам необхідну допомогу щодо планування бажаної вагітності, лікування безпліддя методами допоміжних репродуктивних технологій та різної гінекологічної патології. Детальна інформація висвітлена на сайті www.ivf.cv.ua.

Матеріал підготували: професор Олександр Юзько, доцент Тамара Юзько, доцент Лілія Рак, кафедра акушерства та гінекології факультету післядипломної освіти БДМУ.

Корисно знати