• Українська
  • English
Імунітет – небезпечна зброя організму
Імунітет – небезпечна зброя організму

Імунітет – небезпечна зброя організму

Імунна система працює як суцільний налагоджений механізм, принципи роботи якого є універсальні та ефективні.

 

Це потужна «зброя», яка постійно стоїть на захисті генетичної стабільності, однак має недоліки і слабкі місця. Більш небезпечним водночас є необережне поводження зі зброєю. І якщо банальне недбале відношення частіше ослабляє саму систему, то більш глибокі порушення призводять до «вибухових» наслідків.

Маловідомий сторіччя тому термін «алергія» зараз досяг такого поширення, що набув «гіркої» популярності щонайменше в кожного п`ятого мешканця планети. І добре ще, коли ці прояви обмежуються «сінною лихоманкою» із чханням та нежиттю, набагато гірше і небезпечніше, коли алергічна реакція проявляється у вигляді анафілактичного шоку, який може становити серйозну проблему навіть для життя. Причиною цього можуть стати як укуси комах, так і лікарські засоби чи навіть харчові продукти.

Водночас для системи імунітету в організмі існують так звані «імуно-привілейовані області»: мозок, очі, сім’яники, плацента з плодом, які при введенні антигену позбавлені впливу запального процесу. Завдяки таким особливостям існує можливість успішної пересадки рогівки ока. З іншого боку, порушення «толерантності» імунної системи до цих органів може призводити до автоімунних захворювань.

Ситуацію з автоімунними захворюваннями можна описати як «повернення власної зброї проти себе». На жаль, майже кожна частина тіла може бути втягнена в автоімунний процес. Також більшість з цих захворювань мають тривалий хронічний перебіг і лікування надає лише тимчасове полегшення.

Отже, слід пам`ятати, що імунітет це не лише захист від інфекційних хвороб чи пухлин, але й наслідок роботи цілої системи органів, порушення якого є так само системними, важкими і зовсім нелагідними до власного організму.

Матеріал підготував: доцент кафедри мікробіології та вірусології Сидорчук Л.І.

Корисно знати