• Українська
  • English
Міома матки в пременопаузі

Міома матки в пременопаузі

          Міома матки – це моноклональна пухлина, яка виникає з гладком’язевої тканини матки – міометрія. Міома, згідно з МКХ-10 (D25.0–D25.9), за частотою є однією із найбільш поширених пухлин жіночої репродуктивної системи.

Ріст та проліферація клітин пухлини залежить від стероїдів яєчників, а саме співвідношення естрогену та прогестерону. Тому, з віком , у зв’язку з розвитком недостатності лютеїнової фази, збільшенням кількості ановуляторних циклів, у жінок  спостерігається максимальна частота виникнення міом. Так, у пацієнток 40-50 років поширеність даного захворювання досягає 70%. Від 20% до 50% міом матки є  симптомними,  що проявляється аномальними матковими кровотечами, залізодефіцитною анемією, больовим синдромом, порушенням функції органів малого таза. При цьому страждає не тільки здоров’я жінки, а ще й соціальні та економічні аспекти її життя.

Сьогодні в усьому світі міома матки є найбільш поширеним показанням до гістеректомії. Проте, радикальні операції на матці пов’язані зі значною захворюваністю, смертністю і є економічним тягарем для будь-якої системи охорони здоров’я.

Успіхи сьогоднішньої фармакології дали можливість більш широко застосовувати медикаментозне лікування, а саме гормональну терапію. Так як, у жінок в пременопаузальному періоді не стоїть питання збереження дітородної функції, довготривале використання прогестогенів, на нашу думку, є найбільш ефективним методом лікування.

Прогестогенам притаманна потужна антипроліферативна дія, щодо ендометрію, антиангіогенний та протизапальний ефекти. До переваг даних препаратів відносять особливий механізм блокади овуляції, спрямований на апоптоз гранульозних клітин зростаючого фолікула, слабкий центральний ефект (інгібування рівня ФСГ та ЛГ) і помірне зниження продукції естрадіолу, рівень якого знаходиться в межах терапевтичного вікна, що дозволяє уникнути  розвитку симптомів естрогенного дефіциту при збереженні вираженого антипроліферативного ефекту.

Таким чином, терапія прогемтогенами  у жінок з міомою матки в 45 – 50 років є виправданою, дає можливість уникнути хірургічного лікування та м’ягко перевести пацієнток в менопаузу.

 

 

Завідувач кафедри акушерства, гінекології та перинатології БДМУ,

д.мед.н., професор Кравченко Олена Вікторівна

 

 

 

 

Корисно знати