• Українська
  • English
Здорова посмішка – здорова дитина
Здорова посмішка – здорова дитина

Здорова посмішка – здорова дитина

Здоров’я людини залежить від злагодженої роботи всіх органів.

 

Вагому роль у цьому відіграють і зуби. Ротова порожнина є початковим відділом травного тракту. Правильно розташовані зуби прикрашають обличчя людини, беруть участь в формуванні звуків, окремих слів і мови, забезпечують перші етапи травлення. Зруйновані зуби є причиною неприємного запаху з рота, вогнищем хронічної інфекції та причиною захворювань багатьох органів (серця, суглобів, нирок, шлунково-кишкового тракту тощо).

Встановлено, що в розвитку карієсу зубів провідну роль відіграють три фактори: мало мінералізована емаль зубів, надмірне вживання легко засвоюваних вуглеводів (солодощі, кондитерські вироби) і скупчення нальоту на поверхні зубів. Вважається, що якщо активно впливати на процеси формування емалі зубів, обмежити вживання цукрів і регулярно доглядати за зубами, карієс не буде розвиватися.

Запорукою формування високо мінералізованої, а значить, і стійкої до карієсу емалі зубів є оптимальне надходження в організм основних компонентів – кальцію та фосфору – у період розвитку зубів. Ці макроелементи у великій кількості містяться у шпинаті, броколі, молоці та молочних продуктах, проростках пшениці, горіхах, кунжутному насінні, рибі.

Позбавляти дітей радості, яку вони отримують від вживання солодощів, звичайно, нема змісту. Вважливим є те, щоб вони споживали їх відразу після основного прийому їжі. Дуже шкідливо, якщо дитина їсть цукерки чи інші солодощі в проміжках між прийомами їжі, оскільки це сприяє зниженню рН ротової рідини, пришвидшеному утворенню зубного нальоту і активному росту в ньому агресивної по відношенню до тканин зубів мікрофлори. У зв’язку з цим регулярний догляд за ротовою порожниною є надзвичайно важливим.

То в якому віці необхідно починати гігієнічні процедури?

Розглянемо, як рекомендують це робити за кордоном (Е. Мак. Дональд, Д.Р. Рейвері, 2003).

Гігієнічний догляд у перший рік життя

У період 5-6 місяців, коли у дитини починають прорізуватися перші зуби, не потрібно давати їй підсолоджені напої, бо дуже рано, відразу після прорізування першого зуба, на ньому починає формуватися зубний наліт. Тому батьки повинні самі чистити дітям зуби за допомогою марлі, намотаної на палець, і зволоженої водою. Дитину треба тримати на колінах у положенні, ніби її збираються заколисати. Однією рукою утримувати маля, іншою – чистити перші зубки. Така процедура доцільна один раз у день. Коли дитина звикає до процедури, можна спробувати використовувати спеціальні м’які зубні щітки – щітки-напальчники або Intradent baby. Зубні пасти використовувати не слід.

Гігієнічний догляд у ранньому дитинстві (від 1 до 3 років)

У цей період необхідно розпочати чищення зубів зубною щіткою, якщо цього не було зроблено раніше. Після двох років можна починати використовувати спеціальні зубні пасти – з мінімальною кількістю фтору і наносити на щітку розміром із горошину. Основні заходи повинні виконувати батьки, бо діти ще не в стані виконувати їх ефективно.

Деякі діти охоче виконують ці процедури, інші – неохоче. Тоді батьки повинні це робити самостійно.

Гігієнічний догляд у дошкільному віці (від 3 до 6 років)

Хоча в цьому віці мануальні навики у дитини вже досконаліші, все ж основні процедури повинні виконуватися батьками. Необхідно пильнувати, щоб дитина не ковтала зубної пасти. Потрібно розпочинати користуватися флосами або флосетами, їх можна використовувати лише між боковими зубами. При виконанні гігієнічної процедури один дорослий стоїть позаду дитини і тримає її голову, а другий – чистить зуби. Обличчям до дитини стояти не варто, бо це незручно і не забезпечує фіксації голови дитини.

При високому ризику розвитку карієсу можна використовувати фторвмісні гелі і розчини для полоскання ротової порожнини, але дуже обережно, бо ризик проковтування їх великий.

Гігієнічний догляд у шкільному віці (від 6 до 12 років)

Хоча діти вже можуть виконувати гігієнічні процедури самі, все ж батьки повинні спостерігати за їх виконанням, а також за необхідності допомагати. Батьки можуть використовувати засоби для виявлення нальоту для перевірки і допомоги в очищенні зубів.

Небезпека заковтування зубних паст, ополіскувачів, гелів минає, тому застосування фторвмісних паст обов’язкове, а інших фторвмісних засобів –за показаннями. За необхідності призначають антисептичні полоскання.

У дітей, які носять ортодонтичні апарати, гігієнічний догляд повинен бути особливо ретельним, тривалішим. Необхідно використовувати додаткові антимікробні засоби.

Гігієнічний догляд у підлітковий період (від 12 до 19 років)

Хоча підлітки можуть самостійно ефективно виконувати гігієнічні процедури, але основна проблема тепер – небажання їх виконувати, бо мотивація до виконання процедур ускладнюється реакцією протесту проти авторитету старших та нездатністю оцінювати віддалені наслідки своїх дій.

Обстеживши 4075 14-річних дітей, I.D. Масgregог і L.W. Ваlding (1999) встановили позитивний зв’язок між ступенем самолюбства і дотриманням особистої гігієни ротової порожнини. Оскільки самолюбство у віці 11-14 років знижується, гігієна погіршується. До цього фактору ризику додається часто неправильне харчування, підліткові гормональні перебудови. Батьки повинні бути готові до цих перемін у характері дитини і продовжувати їх мотивувати до дотримання особистої гігієни ротової порожнини, пояснюючи їм загальні механізми утворення зубного нальоту і розвитку стоматологічних захворювань, а також їх вплив на усмішку, на зовнішність та здоров’я не тільки ротової порожнини, а й цілого організму.

У житті кожної людини все повинно бути прекрасним! Частіше посміхайтеся, будьте здорові, успішні та щасливі!

Завідувач кафедри хірургічної та дитячої стоматології, доцент Кузняк Н.Б., д.мед.н., доцент Годованець О.І., асистент Котельбан А.В.

Корисно знати