• Українська
  • English
Чим небезпечні пневмонії у дітей
Чим небезпечні пневмонії у дітей

Чим небезпечні пневмонії у дітей

ФАХІВЕЦЬ БДМУ КОНСУЛЬТУЄ. Осінньо-зимовий період небезпечний не тільки застудами, але і їх ускладненнями. Одним з них є пневмонія. . Що ж важливо знати про це захворювання?

Запалення легень або пневмонія – хвороба, яка являє собою запальний процес інфекційної природи, що розвивається в легенях та супроводжується порушенням їх основних функцій.

Смертність від пневмонії в різних регіонах України — від 1,5 до 6 на 10 000 дітей, причому цей показник у дитячій популяції значно вищий, ніж серед дорослих.

За походженням розрізняють пневмонії бактеріальні, вірусні (РС-вірус, аденовірус, вірус грипу, парагрипу, риновірус), вірусно-бактеріальні, грибкові та атипові, що  викликані внутрішньоклітинними збудниками (мікоплазми, хламідії, герпес, цитомегаловірус), найпростішими (пневмоцисти) та інші. Серед збудників пневмоній найбільш часто трапляються Streptococcus pneumonia, Haemophilus influenzae типу b (Hib). Проте не слід забувати про деякі вікові аспекти переважання збудника. Так, у новонароджених частіше зустрічаються стрептококи групи В (Streptococcus agalactiaе), Staphylococcus aureus, Кlebsiella pneumoniae, у дітей дошкільного віку – Streptococcus pneumoniae, а у віці від 7 до 15 років – Streptococcus pneumoniae, Mуcoplasma pneumoniae, Streptococcus pyogenes.

Існує 2 шляхи проникнення інфекції в організм: перший – це безпосередньо через дихальні шляхи (повітряно-краплинний шлях) і другий, коли джерело інфекції знаходиться всередині нашого організму.

Клініка пневмонії

Клініка пневмонії залежить від віку дитини, мікробного збудника, форми захворювання. Однією з найбільш ранніх ознак пневмонії є лихоманка. Збільшення температури вище 38 градусів Цельсія більше трьох днів, такі симптоми, як головний біль, слабкість, озноб, повинні насторожити щодо пневмонії. Кашель є одним із основних симптомів пневмонії, але на початку захворювання кашель може бути відсутнім. У дитини трапляється почастішання дихання, роздування крил носа, імовірне синюшне забарвлення носогубного трикутника.

Ні в якому разі не можна займатися самолікуванням. Обов’язково потрібно звернутися за медичною допомогою до лікаря, який вирішить подальше лікування в амбулаторних умовах або ж стаціонарно.

Лікування.

Лікування пневмонії починають із встановлення та усунення причини, яка викликала запалення легень: призначають противірусні або  антибактеріальні препарати. На даний момент існує велика кількість препаратів у вигляді різних сиропів, що полегшує їх прийом дитиною і не потребує болісних ін’єкцій. Але визначення дозування антибактеріальних препаратів  та шляху їх уведення повинно здійснюватися тільки лікуючим лікарем, відповідно до віку, маси тіла, а також тяжкості перебігу захворювання. Для розрідження і якнайшвидшого видалення мокротиння  призначають муколітики і відхаркувальні засоби, причому вони можуть бути як рослинного (мукалтін, проспан) так і хімічного походження (амброксол, бронхолітін). Необхідно збільшити обсяг пиття. Чудовий засіб-чай з шипшини з медом, який є не тільки джерелом вітамінів, але й сечогінним засобом, що сприятиме швидшому звільненню дитячого організму від токсинів. Дуже важливим фактором у догляді за хворою дитиною є температура і вологість у приміщенні, в якому вона перебуває. Температура в приміщенні повинна бути від 19 до 21 градуса, а вологість не менше 50%. Необхідно щоденне проведення вологих прибирань приміщення і його регулярне провітрювання. Під час прибирання не бажано користуватися дезінфікуючими засобами, оскільки вони подразнюють слизову бронхів.

Харчування дитини має бути повноцінним і збалансованим, що містить у своєму складі велику кількість вітамінів і мікроелементів. При поліпшенні стану дитини доцільно призначити реабілітаційне лікування: лікувальну гімнастику,яка сприятиме більш швидкому відновленню функції легень.

Профілактика – основний компонент стратегії зменшення захворюваності і смертності дітей від пневмонії

Найбільш ефективним способом профілактики пневмонії є вакцинація проти Ніb ( гемофільної інфекції ),пневмокока, кору та коклюша, які входять до складу основних щеплень у дитячому віці, передбачені календарем профілактичних щеплень.

Важливе значення для підвищення захисних сил організму дитини має адекватне харчування, починаючи з виключно грудного вигодовування протягом перших шести місяців життя, правильний фізичний розвиток дитини,  загартовування з перших днів життя.

Боротьба з такими факторами, як забруднення повітря, дотримання санітарно – гігієнічних норм також знижують кількість дітей, хворих на пневмонію.

Матеріал підготувала: професор Олена Колоскова, завідувач кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб

null

Корисно знати