• Українська
  • English
Екзогенна профілактика карієсу зубів у віковому аспекті

Екзогенна профілактика карієсу зубів у віковому аспекті

Екзогенна профілактика є важливою ланкою в комплексі первинної та вторинної профілактики, котра спрямована на формування карієсрезистентних тканин зуба, починаючи з періоду закладки, формування та мінералізації твердих тканин ротової порожнини.

Екзогенна профілактика карієсу зубів полягає в обробці по­верхні зубів сполуками ремінералізуючих речовин: препаратами фтору, кальцію, фосфору і мікроелементів.

До засобів екзогенної профілактики слід віднести: фторвмісні засоби для місцевого застосування,  ремінералізуючі розчини, герметики.

Фторвмісні пасти. Досить широкого поширення набули методи профілактики карієсу зубів, засновані на введенні фтору безпосередньо в тканини зуба. Проникаючи в різні шари емалі, вони ведуть до її мінералізації, новоутворенню кристалів гідроксиапатиту, стабілізації і нормалізації проникності. Ефективність застосування фтору при цьому обумовлена тим, що після прорізування зуба емаль протягом 3-4 років перебуває в стадії дозрівання. Найбільш інтенсивно цей процес протікає на першому році після прорізування зуба. У цей період до емалі зубів дитини проникає в три рази більша кількість іонів фтору, ніж до емалі дорослої людини. З цією метою застосовують фторвмісні розчини, пасти, гелі, лаки, цемент.

Підсумком профілактичної дії є посилення резистентності емалі зуба, тобто карієсрезистентність. Оскільки іони проникають в емаль у результаті повільного, але постійного процесу дифузії, для процесу ремінералізації необхідно значний час, який зазвичай вимагає численних процедур. З метою прискорення його може бути використаний електро – і фонофорез.

При використанні фторидів потрібно враховувати наступне:

Концентрація фторидів для місцевої профілактики не повинна перевищувати 1-2 % (у розрахунку на фтор), оскільки з підвищенням концентрації ефективність не зростає.

Ефективність впливу обумовлена їх концентрацією у вільному іонізованому вигляді. Необхідно враховувати у цьому зв’язку можливість зв’язувати фторид-іони з іонами кальцію.

Фториди призначаються з урахуванням вмісту фтору в питній воді і кліматичних факторів.

Зубні пасти. У даний час стало очевидно, що зниження захворюваності карієсом пояснюється широким використанням фторвмісних зубних паст. Дані пасти рекомендовані до застосування з появою першого зуба, особливо у регіонах зі зниженим вмістом фтору у воді. Чистити необхідно 2 рази на день по 3 хвилини, послідовно очищаючи всі поверхні зуба.

Фторовмісні лаки. Одним із найпоширеніших засобів місцевої профілактики є лаки, які використовують для пролонгованого періоду впливу фториду на емаль. Вони утворюють прилеглу до емалі плівку, яка залишається на зубах протягом декількох годин, а в фісурах кілька днів і навіть тижнів. Фторлак являє собою композицію природних смол рослинного походження.  Даний метод рекомендований при помірному або високому рівні інтенсивності карієсу зубів у популяції, дітям і молодим людям із високим ризиком виникнення карієсу. Частота нанесення лаку становить 2-4 рази на рік, залежно від активності карієсу.

Необхідно з дитинства приділяти увагу гігієні порожнини рота, грамотно харчуватись, давати зубам жувальне навантаження, регулярно відвідувати стоматолога – і Ви збережете свої зуби, а значить, забезпечите здоров’я всьому організму.

 

Підготувала доцент кафедри стоматології дитячого віку Тетяна КІЦАК

 

 

 

 

 

 

Корисно знати