• Українська
  • English
Границі особистості: що це і як це працює?
Границі особистості: що це і як це працює?

Границі особистості: що це і як це працює?

Границі особистості – це певні правила та обмеження, які ми встановлюємо у стосунках з іншими людьми та які забезпечують цілісність нашої особистості.

 

Для чого вони потрібні?

На фізіологічному рівні мудрість нашого тіла чітко розуміє про необхідність обмежень. У кожної клітини є стінки, які відокремлюють її від іншого світу. Будь-яка клітина, яка втрачає контроль, дуже часто гине. Клітинні стінки встановлюють границі, які дозволяють відбуватись внутрішнім процесам в клітині. Вони також утримують поза клітиною таких токсичних загарбників, як віруси, бактерії та інших біохімічних шкідників. Відповідно, на клітинному рівні наше тіло володіє інтуїтивною мудрістю визначати що для нас шкідливо, а що покращує наше життя, а також встановлює границі та зв’язки з корисністю/шкідливістю для нашого організму.

В психології діють ті самі закони.

Одні ситуації та люди покращують наше життя, а інші – шкідливі.

Особистісні границі слугують охоронним ореолом людини, який забезпечує її психічне здоров’я. Якщо вони не визначені, не побудовані або порушені, то людина буде мати певні труднощі або проблеми. Порушені границі є причиною багатьох невротичних розладів, конфліктів у стосунках, співзалежності та залежності, страхів та низької самооцінки.

Індикатором порушення границь особистості є погане самопочуття, злість, розгубленість, страх, роздратування, образа тощо. Тобто людина втрачає себе та власний контроль над тим, що відбувається.

Границі дозволяють нам відчувати себе, визначати межу, де наше, а де не наше. Вони окреслюють «карту психологічної території особистості»,  а отже потрібні та важливі для кожної людини. «Психологічна територія особистості» – це її думки, почуття, бажання, переконання, ідеї, знання, тіло, емоційні переживання.

Людина із здоровими границями може сказати тверде «ні» тоді, коли вважає запотрібне, але також вміє бути відвертою, встановлювати близькі та довірливі стосунки. Вміння говорити «ні» іншим, часто є відповіддю «так» собі.  Переважно саме з границями особистості відбувається робота на психологічній консультації.

Здорові стосунки особистості – це вміння встановлювати близькі стосунки + дотримання границь особистості.

Які існують типи психологічних границь особистості?

Виокремлюють фізичні (обійми, рукостискання, поцілунки, особистісний простір), ментальні (думки, установки, ідеї, цілі, мрії), матеріальні (гроші, власність), часові (розподіл свого часу, встановлення пріоритету у виконанні тих чи інших справ тощо), емоційні (почуття, загальний емоційний фон) та ін. типи границь особистості.

Що сприяє побудові власних границь?

Розуміння того, хто я та чого хочу!

Довіра до себе та власних рішень.

Вміння говорити «ні» людям, несмачній їжі, неприємним дотикам, неконструктивним стосункам.

Слідування власним цінностям без надмірної залежності від думки оточуючих.

Повага до чужих границь. Саме так розвивається чутливість й до себе.

Чітке та зрозуміле пред’явлення своїх потреб оточуючим. Без бажання та очікування, що вони здогадаються самостійно.

Дозволяти собі бути не зовсім зручним/-ою, неправильним/-ою або недобре вихованим/-ою для інших. Дозвіл бути живим/-ою та різним/-ою.

Поважаючи себе, Ви зможете викликати повагу інших! Особистісні границі сприяють зростанню значущості себе та свого самопочуття!

Якщо Вас зацікавила тема й Ви вирішили дослідити свої границі та почати керувати ними, то ви можете записатись на консультацію до нашого медико-психологічного центру БДМУ!

Інформацію підготувала: кандидат психологічних наук, викладач кафедри психології та філософії, психолог-консультант медико-психологічного центру Любов Любіна

Корисно знати