Трихінельоз – гостре інвазійне захворювання, біогельмінтоз спричиняється трихінелами, супроводжується лихоманкою та алергічними проявами.
Даний гельмінт паразитує в організмі диких тварин (кабани, борсуки, ведмеді, лисиці, вовки), гризунів та домашніх тварин (переважно свиней). Основним джерелом зараження для людини є свині. Хвороба часто реєструється у регіонах із розвиненим свинарством, широким вживанням людьми свинячого м’яса.
Людина заражається при вживанні недостатньо термічно обробленої свинини або зараженого м’яса диких тварин.
Синантропні осередки трихінельозу зареєстровані в правобережних областях України, поодинокі випадки реєструються і в інших областях України. Так на території України найбільше випадків трихінельозної інвазії серед свиней зареєстровано в 1997 р. (421 випадок).
Інкапсульовані личинки трихінел тривалий час можуть зберігатися в трупах загиблих тварин. Хвора людина для оточуючих небезпеки не становить. Трихінельоз зустрічається на всіх континентах, крім Австралії. З 1986 по 2009 рр. виявлено 65818 випадків захворювання, з них 42 – смертельних.
Останній спалах цієї хвороби на Буковині виявлений в 2011р. в Кельменецькому районі, коли захворіла сім’я із 3-ох осіб після вживання свинини купленої на ринку. У серпні 2016 р. зареєстровано спалах трихінельозної інфекції у м. Кривому Розі. Причиною спалаху стало вживання в їжу свіжого сала із м’ясним прошарком, яке було куплено на одному з ринків міста.
Клінічні прояви.
Інкубаційний період в середньому 10-25 діб, чим коротший інкубаційний період, тим тяжче перебігає захворювання. Початок хвороби гострий, починає турбувати головний біль, загальна слабкість, підвищується температура тіла до високих цифр, тривалістю від одного дня до 2-ох тижнів, турбує біль в м’язах: шиї, міжреберних, жувальних, литкових, спини, виникає набряк повік, одутлість обличчя, ознаки кон’юнктивіту, алергічний висип. Клінічні прояви утримуються упродовж 1-3 тижнів.
За тяжкого перебігу хвороби виникають різноманітні ускладнення: міокардит, пневмонія, рідше – менінгоенцефаліт, ураження печінки, нирок, які можуть призводити до летальних наслідків.
Як запобігти зараженню на трихінельоз?
Не купувати м’ясо та м’ясопродукти на «стихійних» ринках
Слід купувати м’ясо та м’ясні продукти перевірені ветеринарно-санітарною експертизою.
Необхідно споживати м’ясо добре просмаженим або провареним. Термічна обробка м’яса проводиться упродовж 2,5-3 години.
При перших ознаках захворювання негайно звернутися до лікаря за медичною допомогою.
Бережіть своє здоров’я.
Матеріал підготували асистенти кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб Н.А. Богачик, Я.В. Венгловська