• Українська
  • English
Орден Святого Пантелеймона – відзнака за професіоналізм та милосердя в медицині
Орден Святого Пантелеймона – відзнака за професіоналізм та милосердя в медицині

Орден Святого Пантелеймона – відзнака за професіоналізм та милосердя в медицині

Відзнака за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона» є громадською, має професійно-фахову спрямованість і присуджується за гуманістичну й благородну діяльність у галузі охорони здоров’я, яка позитивно впливає на свідомість й духовний розвиток українського народу та держави в цілому, спрямована на збереження та зміцнення здоров’я жителів України, виховує толерантне ставлення один до одного та надихає на нові можливості.

 

Відзнака має тривалу історію. У 2009 р. Міністерство охорони здоров’я запровадило в Україні заохочувальну відзнаку «Хрест Пантелеймона Цілителя», яка вручалася тим, хто має видатні особисті заслуги та сприяє розвитку галузі охорони здоров’я та медичної науки, в благодійній, гуманістичній та громадській діяльності, а також за інші здобутки на ниві охорони фізичного та духовного здоров’я населення.

З часу заснування Відзнаки було нагороджено більше двадцяти видатних вчених, лікарів, громадських та благодійних діячів, представникі від уховенства.

Дотримуючись основоположних засад заснування Державної нагороди у 2009 р. та продовжуючи традицію нагородження, з метою відновлення в суспільстві засад милосердя, гуманізму, любові до ближнього та недужого, у 2017 р. було започаткована громадська Відзнака за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона».

До слова, Головою Регіональної експертної ради Чернівецької області по вибору і аналізу кандидатів на отримання відзнаки за гуманність та милосердя «Орден Святого Пантелеймона» обрано Заслуженого лікаря України, професора Іфтодія Андріяна Георгійовича, проректора з лікувальної роботи БДМУ.

У 2017 році дана нагорода була присуджена  у 5 номінаціях: «Кращий лікар»,  «Кращий медик», «Новатор охорони здоров’я», «Міжнародне співробітництво у галузі охорони здоров’я», «Служіння суспільству». Урочиста церемонія нагородження відбулась 9 серпня у День Святого великомученика і цілителя Пантелеймона.

Процес відбору переможців складався з декількох етапів: спочатку регіональні експертні ради, створені із представників медичної спільноти, громадськості релігійних організацій та органів влади, отримавши від медичних колективів та громадських організацій подання, вибрали кращих представників свого регіону і запропонували їхні кандидатури Національній експертній комісії, яка визначила 20 номінантів, а вже з них Поважна рада обрала 5 переможців.

Надалі вручення Ордену буде традиційним і проводитиметься щорічно у день пам’яті Святого Великомученика і Цілителя Святого Пантелеймона.

Детальну інформацію щодо Проекту можна знайти на офіційному веб-сайті Відзнаки.

З додатковими запитаннями також можна звернутися до представників виконавчого комітету Відзнаки: Віталій Юнгер (тел. 067 343 02 54) та Михайло Перцович (тел. 097 698 63 06).

Корисно знати