• Українська
  • English
Паління до і під час вагітності
Паління до і під час вагітності

Паління до і під час вагітності

Поспішаємо Вам нагадати про наслідки куріння до і під час вагітності.

Причому для майбутньої дитини небезпечне не лише паління мами, а й куріння майбутнього батька. Багато жінок навіть не замислюються над тим, наскільки паління шкідливе. А якщо Ви все ще не вірите,  пропонуємо Вам 10 наукових фактів про паління до і під час вагітності.

1. Паління зменшує плідність як чоловіка, так і жінки. Якщо стаж паління 5 років – здатність жінки до зачаття знижується на 14%, а чоловіків – на 11%.

2. Із чоловічого організму нікотин виводиться швидше, ніж із жіночого – приблизно за 3 місяці. Якщо плануєте вагітність, кинути палити потрібно заздалегідь, причому не лише жінці, а й чоловікові.

3. У жінок-курців перебіг вагітності складніший, ніж у тих, хто ніколи не палив або кинув ще до зачаття. Ранній токсикоз, гестоз, варикоз, закрепи та запаморочення – наслідок паління до вагітності і під час неї.

4. В організмі жінки-курця швидше руйнується вітамін C і виникає його дефіцит. Як результат, порушення обміну речовин, зниження імунітету, депресія й втома.

5. Паління жінки в період зачаття у 8-10 разів збільшує ризик самовільного викидня, передчасних пологів.

6. У сім’ях, де палять один або обоє батьків, діти в 2 рази частіше хворіють на запалення легень, на бронхіт й астму та в 6 разів частіше – шлунково-кишковими захворюваннями.

7. Через паління звужуються кровоносні судини і порушується насичення крові киснем. Зокрема це небезпечно при вагітності, адже для правильного розвитку плода необхідна достатня кількість кисню в крові матері. Тютюнопаління призводить до порушень кровообігу в організмі. Це – основна причина часткової блокади притоку крові до мозку дитини.

8. У дівчаток, чия мама палила під час вагітності, у майбутньому частіше виникає безпліддя.

9. Діти мам, які палили під час вагітності, народжуються з недостатньою вагою та слабкими легенями.

10. Дослідники з Каролінського інституту (Стокгольм, Швеція) в результаті дослідження, що тривало 33 роки, з’ясували, що у тих дітей, чиї мами випалювали перед їх народженням більше 10 сигарет на день, ризик цукрового діабету зростав у 4,5 рази, ожиріння був на 34-38% вище, ніж у тих дітей, чиї мами не палили. Ці хвороби проявлялися в підлітковому віці. Лікарі вважають, що паління чинить токсичну дію на плід і викликає дефіцит харчування. Тому у дитини розвивається схильність до накопичення жиру.

Відмовитися від згубної звички нелегко, навіть якщо вона загрожує здоров’ю. Але потяг до нікотину може пересилити страх за дитину. 
У такому випадку не варто боротися з палінням наодинці. Необхідно звернутися по допомогу до медиків, заручитися підтримкою і розумінням близьких, поцікавитись у знайомих, як їм вдалося кинути палити. Це буде найкращим подарунком для дитини. Бажано відмовитися від цигарок заздалегідь, перш ніж настане вагітність.

Тож, запалюючи чергову сигарету, пам’ятайте, що паління батьків під час вагітності не лише негативно впливає на малюка ще в зародку, а й проявляється вже в дорослому житті дитини, створюючи зовсім непотрібні проблеми зі здоров’ям.

Матеріал підготувала: асистент кафедри акушерства, гінекології та перинатології Світлана Печеряга.

Корисно знати